Γιορτάζει  ολόκληρη η Κόρινθος και η μεγάλη χαρά της τοπικής εκκλησίας απεικονίζεται πλήρως στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού επί τη εορτή του Πολιούχου της Αποστόλου Παύλου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

«Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

Το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Εσπερινός προεξάρχοντος του, ορισθέντος υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως μοναδικού εκπροσώπου Αυτής, λόγω των υφισταμένων μέτρων για την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσοστόμου πλαισιουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, προσφωνών ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, που παρά την εξαιρετικά δύσκολη και αρνητική συγκυρία της πανδημίας συνέχισαν να τιμούν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΔ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020».

 

 

Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Κορίνθου αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της παρουσίας τόσο των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών όσο και του κόσμου, που δήλωσαν και σ’ αυτά τα «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020», τα δυσκολότερα από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, την περίτρανη και αδιαμφισβήτητη αγάπη τους για τον Πολιούχο Απόστολο Παύλο.

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τον Συνοδικό Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τιμητικώς όρισε εκπρόσωπο της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να διακονήσει τον Θείο λόγο απευθύνοντας λόγους πνευματικής οικοδομής προς τους παρισταμένους Πιστούς.

 

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, αφού αρχικώς ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Διονύσιο για την πρόσκληση στους εορτασμούς της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και το δέος του για την παρουσία του στο μέρος που διέμεινε και κήρυξε επί μακρόν ο Απόστολος Παύλος.

Ακολούθως εξήρε τη σημαντικότητα της διαδοχής του Απ. Παύλου τόσο για τον Επίσκοπο όσο και για το Ποίμνιο της Κορινθιακής γης και έδωσε συγχαρητήρια σε Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που μας κατέταξε πολύ υψηλά παγκοσμίως.

Ο Απ. Παύλος, τόνισε ο άγιος Μεσσηνίας, κατέστη από διώκτης κήρυκας και «Σκεύος Εκλογής» και όλα αυτά χωρίς ποτέ να ζητήσει τίποτα. Εντελώς ανιδιοτελής, χωρίς ερωτήματα, χωρίς αμφιβολία, χωρίς αμφισβήτηση ή όρους αφιέρωσε την ζωή του σε μία ολοκληρωτική προσφορά στον άνθρωπο και στο έργο του Θεού. Γιατί όποιος εμπιστεύεται, ελπίζει και ελπίζει σε κάτι ανώτερο από αυτόν.

«Είπε ο Απόστολος, 2000 χρόνια πριν, στους τότε αντιμαχόμενους Χριστιανούς και Εθνικούς ότι χωρίς θυσία και προσφορά στον συνάνθρωπο δεν υπάρχει ελευθερία, για την οποία μάχεστε. Και ήρθε η πανδημία για να επιβεβαιώσει πλήρως το λεχθέν του Απ. Παύλου. Δεν έχει σημασία τι σκέπτομαι εγώ για τον εαυτό μου, αλλά το πως εγώ θυσιάζομαι για τον άλλο. Το μήνυμα της θυσίας για την ανθρωπότητα από τον Παύλο ήρθε σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, γιατί ως Έλληνες θυσιάσαμε ακόμα και αυτά που θεωρούσαμε ως σήμερα αυτονόητα για το κοινωνικό σύνολο και το κοινωνικό καλό και μ’ αυτόν τον τρόπο κατέστημεν δια πρεσβειών του Αγίου πολίτες και συμπολίτες της Βασιλείας των Ουρανών».