Αρχική » Η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Ν. Ιερσέης Eυάγγελου για την Ημέρα Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α.

Η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Ν. Ιερσέης Eυάγγελου για την Ημέρα Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α.

από christina

 

Η 4η Ιουλίου αποτελεί σπουδαία ημέρα για το Αμερικανικό Έθνος, αλλά και για όλους εμάς που ζούμε στην ευλογημένη αυτή Γη της Αμερικής, καθώς εορτάζει την επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του από την Μεγάλη Βρετανία, που έλαβε χώρα στην Πόλη της Φιλαδέλφειας στις 4 Ιουλίου του 1776. Αυτή η σημαντική επέτειος εορτάζεται σε ολόκληρη την Χώρα με πανηγυρικό τρόπο, καθώς υπενθυμίζει όχι μόνο στους Αμερικανούς αλλά και σε ολόκληρη την Οικουμένη, τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν οι Πατέρες του Έθνους ώστε να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και την κυριαρχία τους.

Θα πρέπει εξ αρχής να τονίσουμε ότι η Διακήρυξη αυτή στηρίχθηκε και βασίστηκε στο πνεύμα της Δημοκρατίας, το οποίο πρώτοι ενέπνευσαν στον Κόσμο οι Αρχαίοι Έλληνες, αλλά και στην πίστη και εμπιστοσύνη της ανθρώπινης ζωής και υπάρξεως στην μέριμνα και πρόνοια του Θεού. Στο κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των 13 τότε Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διαβάζουμε μεταξύ των άλλων: «Εμείς, οι αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφού συγκαλέσαμε Γενική Συνέλευση, επικαλούμενοι τον Υπέρτατο Κριτή του κόσμου ως μάρτυρα των προθέσεών μας, διακηρύσσουμε και δηλώνουμε επισήμως, στο όνομα και με εξουσία του αγαθού λαού των αποικιών αυτών, ότι αυτές οι ενωμένες Αποικίες, αποτελούν και δικαιωματικά οφείλουν να αποτελέσουν ελεύθερες και ανεξάρτητες πολιτείες […]. Και προς στήριξη αυτής της διακήρυξης, έχοντας ακλόνητη πίστη στην προστασία της Θείας Πρόνοιας, αμοιβαία δεσμεύουμε μεταξύ μας τις Ζωές μας, τις Περιουσίες μας και την ιερή Τιμή μας». Είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι εκείνοι που πολέμησαν και αγωνίσθηκαν για την ελευθερία του Έθνους, αναγνώρισαν την απόλυτη κυριαρχία του Θεού και σε Εκείνον στηρίχθηκαν για να κερδίσουν την Ανεξαρτησία τους αλλά και να οικοδομήσουν το μέλλον αυτού του Έθνους.

Έχουν περάσει δυόμιση αιώνες από τότε αγαπητοί μου, και σήμερα περισσότερο από ποτέ, το μήνυμα της Ανεξαρτησίας είναι ακόμη επίκαιρο και ζωντανό μπροστά μας. Όλα αυτά για τα οποία πολέμησαν και θυσιάσθηκαν εκείνοι, φαίνονται σήμερα ως μη αναγκαία και χρήσιμα από πολλούς. Κάποιοι προσπαθούν στο όνομα της ισότητας και της ελευθερίας να ισοπεδώσουν τα πάντα, χωρίς έλεος. Να καταστρέψουν τις ηθικές αρχές αυτού του Έθνους, να διδάξουν την μισαλλοδοξία, να καταργήσουν την ατομική ελευθερία και να υποτάξουν τον άνθρωπο στον έλεγχό τους, είτε μέσω της τεχνολογίας, είτε μέσω της οικονομικής ευμάρειας, είτε μέσω πονηρών και σκοτεινών τρόπων που καταπατούν την ανθρώπινη αξία και όλα όσα μας διδάσκει η Εκκλησία και η Ιστορία.

Οφείλουμε όμως όλοι να αντισταθούμε σε αυτήν την ηθική ισοπέδωση. Ιδιαίτερα εμείς, οι Έλληνες της Αμερικής, ανέκαθεν δίναμε και συνεχίζουμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα στην Αμερικανική Κοινωνία, αφού σεβόμαστε την Ιστορία αυτής της Χώρας, το Σύνταγμα και τους Νόμους, και διαπρέπουμε σε κάθε τομέα, κάνοντας αυτήν την Κοινωνία ολοένα πιο δυνατή και ελεύθερη. Αγαπούμε αυτήν την Χώρα με όλη μας την καρδιά και είμεθα ευγνώμονες για όλα όσα μας έχει χαρίσει, όπως το δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι, σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον, που σέβεται τα δικαιώματά μας, μας επιτρέπει να λατρεύουμε τον αληθινό Θεό, και δίνει τόσες πολλές δυνατότητες στα παιδιά μας ώστε να γίνουν άξιοι και επιτυχημένοι πολίτες του αύριο. Ας συνεχίσουμε λοιπόν με κάθε τρόπο να αγαπούμε και να σεβόμαστε αυτήν την ευλογημένη Χώρα της Αμερικής, να τιμούμε τις θυσίες εκείνων που πολέμησαν για την ελευθερία, και να διδάσκουμε στα παιδιά μας την προσήλωση και την αφοσίωση σε όλα αυτά τα ιδανικά, για τα οποία θυσιάσθηκαν και οι Αμερικάνοι αλλά και οι Έλληνες πρόγονοί μας, και για τα οποία πρέπει να αγωνίζονται και εκείνα καθημερινώς και να είναι υπερήφανα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ