Oτι συμβαίνει με τον προσκυνηματικό τουρισμό έχει αντίκτυπο και στο Άγιο Όρος καθώς λίγοι είναι οι επισκέπτες σε μονές και σκήτες.

Η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα η Ιερά Κοινότητα να επιχειρήσει να αυξήσει τις άδειες σε προσκυνητές, παρά το γεγονός οτι δεν έχει αλλάξει αποφάσεις η κυβέρνηση για το θέμα.Το Άγιο Όρος μπορεί να έχει το αυτοδιοίκητο αλλά σε θέμα Δημοσίας Τάξεως και Ασφάλειας την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Ωστόσο, η Ιερά Κοινότητα πήρε αποφάσεις προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Εκτός των Ελλήνων που είναι επιφυλακτικοί και οι ξένοι ( Βούλγαροι, Ρώσοι , Σέρβοι ) δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.

Για την ανατροπή του κλίματος η Κοινότητα αποφάσισε να αυξήσει από 15 σε 20 τον αριθμό των διαμονητηρίων ανά μονή , ενώ εως πέντε άτομα θα μπορούν να δέχονται καθημερινά οι σκήτες και τα κελιά.Η μεγάλη αλλαγή που αποφασίστηκε είναι η ελεύθερη μετάβαση από μονή σε μονή.

Παρά την απόφαση όμως πολλοί είναι οι μοναχοί που ζητούν αυτοσυγκράτηση και κυρίως ζητούν συνεργασία με την κυβέρνηση και κυρίως με το υπουργείο Εξωτερικών ώστε η επάνοδος στη κανονικότητα νε γίνει με ασφάλεια.