Αρχική » Ιερώνυμος :’’Δεν θα τολμήσουν να κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά’’

Ιερώνυμος :’’Δεν θα τολμήσουν να κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά’’

από christina

 

«Πιστεύω δεν θα τολμήσουν να κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ύστερα από ερώτηση της Τηλεόρασης Μεσόγειος κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Βαλύρα Μεσσηνίας, όπου συμμετείχε συμπροσευχόμενος της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Στην συνέχεια προεξήρχε του Τεσσαρακονθήμερου Μνημοσύνου του Θεοδώρου Σπηλιώτη, κατά σάρκα αδελφού του Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Από την πλευρά  του ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης από τον ναό  του Προφήτη Ηλία  μιλώντας για το επίκαιρο ζήτημα της πιθανής μετατροπής της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε Μουσουλμανικό Τέμενος τόνισε: “Δεν μπορεί κανείς από έναν Ναό να αφαιρέσει αυτή την χάρη των εγκαινίων. Όσες μετατροπές και να γίνουν, ο Ναός παραμένει Ορθόδοξος. Η Χάρη του Αγίου Πνεύματος όπου εισέρχεται δεν φεύγει ποτέ, όπως και ο πιστός μία φορά βαπτίζεται και μια φορά χρίζεται. Και μια πέτρα να μείνει από έναν καθαγιασμένο Ναό, ακόμα και η στάχτη του, οριοθετεί το κανονικό δικαίωμα της παρουσίας του, ως Ορθοδόξου Ναού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το θέμα με την Αγία Σοφία, δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά ζητήματα, αλλά έχει σχέση μόνο με το κεφάλαιο της Πίστεως. Εφόσον όπως λέμε, ζούμε σε μια εποχή όπου σεβόμαστε την διαχρονικότητα των πάντων, σεβόμαστε την θρησκεία του άλλου, σεβόμαστε την πίστη του άλλου, οφείλουν τότε και οι αδελφοί μας μουσουλμάνοι, όπως εμείς του σεβόμαστε, έτσι και αυτοί να σεβαστούν την παράδοση και τα ιερά που διέπουν τον τόπο μας, και να ξαναγίνει ο Ναός, ολόκληρης της Οικουμένης και όχι ένα απλό επισκέψιμο μνημείο».

Όλα τα Μνημεία έχουν μία ταυτότητα και η ταυτότητα της Αγίας Σοφίας λέει ότι είναι Ναός προς τιμήν της Σοφίας του Θεού, όπως υπήρχε παλαιότερα ο Ναός της Του Θεού Ειρήνης ή ο Ναός της του Θεού δυνάμεως στην Θεσσαλονίκη, μετέπειτα των Αρχαγγέλων και τώρα γνωστός σε όλους, Αγίου Γεωργίου Ροτόντας».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ