Αρχική » Eπίθεση Τούρκων στον Ιερώνυμο για την Αγιά Σοφιά

Eπίθεση Τούρκων στον Ιερώνυμο για την Αγιά Σοφιά

από christina

Επίθεση κατά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου εξαπέλυσαν χθες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για όσα είπε για την Αγιά Σοφιά.Οι εφημερίδες “Σοζτζού” και ‘Χουριέτ” μίλησαν για θρασύτατη παρέμβαση η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει την κρίση.

Ο κ.Ιερώνυμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως “οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί”, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.

Στην Τουρκία  , όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα έκδοσης της απόφασης για το να ο ναός μετατραπεί σε τέμενος πληθαίνουν οι φωνές για να κλείσει το θέμα χωρίς να τραυματιστεί το κύρος της κυβέρνησης. Από την άλλη όμως πληθαίνουν και οι φωνές στήριξης των απόψεων διεθνώς για να μην αλλάξει το καθεστώς .Τις τελευταίες ώρες δυναμικές παρεμβάσεις γίνονται από την Ρωσία .Παρέμβαση έκανε και η Ε.Ε δια του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν κ.Ερίκ Μαμέρ ο οποίος τόνισε :”οι ορθόδοξοι Χριστιανοί θα νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους εάν τους απαγορευτεί η είσοδος στο εμβληματικό κτίριο», εφόσον, όπως ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί».

Ο κ. Μαμέρ προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική».

Τόνισε δε ότι «η Αγιά Σοφιά είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ