Αρχική » Σε ναό από λινάτσα προσεύχονται παράτυποι μετανάστες στο Καλαί

Σε ναό από λινάτσα προσεύχονται παράτυποι μετανάστες στο Καλαί

από kivotos

Συγκλονιστική είναι η αθλιότητα των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στο Καλαί της Γαλλίας, όπου ζουν στο ύπαιθρο και σε ένα τεράστιο καταυλισμό (που αποκαλείται «Ζούγκλα»), προσπαθώντας να περάσουν το κανάλι της Μάγχης κα να βρεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα τους πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κυρίως από την Αιθιοπία και την Ερυθραία, οι οποίοι έχουν φτιάξει έναν ναό από λινάτσες και ξύλινο σκελετό. Ένα σχετικό φωτορεπορτάζ με τον πρόχειρο αυτό ναό έκανε πρόσφατα η εφημερίδα Guardian (μπορείτε να το δείτε online εδώ), όπου φαίνεται το εσωτερικό του και η τέλεση μιας κυριακάτικης λειτουργίας. Εικόνες που αναδεικνύουν την βαθιά πίστη των μεταναστών, που ελπίζουν στην βοήθεια του Θεού, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόβλημα δεκαετιών

Η συγκέντρωση παράτυπων μεταναστών στο Καλαί καταγράφεται τουλάχιστον από το 1999, όταν άνοιξε εκεί το στρατόπεδο προσφύγων Sangatte (το οποίο έκλεισε αργότερα). Οι μετανάστες επιχειρούν να βρεθούν στην Μ. Βρετανία με κάθε τρόπο: σκαρφαλώνοντας σε νταλίκες οι οποίες επιβιβάζονται σε φέριμποτ και τραίνα, κρυμμένοι σε αυτοκίνητα, μέσα από το Τούνελ της Μάγχης, ενώ, μόνο φέτος, οι Γαλλικές και Βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν πως σταμάτησαν πάνω από 40.000 απόπειρες εισόδου στη Μ. Βρετανία, ενώ έκαναν 18.000 συλλήψεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, π.χ. το λιμάνι του Καλαί είναι κλεισμένο με συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων, ενώ αστυνομικοί  και κάμερες παρακολουθούν όλη την περίμετρο. Κι όμως παρόλα τα μέτρα, χιλιάδες παράτυποι μετανάστες φθάνουν καθημερινά μέσω Ιταλίας και Ισπανίας, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να διαφύγουν από τις εμφύλιες συγκρούσεις και την πείνα στον τόπο τους. Ενώ η Μ. Βρετανία φαντάζει ως ιδανικός προορισμός καθώς πιστεύουν ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν δουλειά, κατοικία και εκπαίδευση.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ