Tην ώρα που στην Τουρκία τα Μέσα υποστηρίζουν οτι πλησιάζει η ώρα για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. τα ψηφιδωτά του ναού  μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας καταστρέφονται σύμφωνα με δημοσίευμα των  New York Times.  «Ο Ερντογάν κάνει λόγο για εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία» κάνει ειδική αναφορά στα ψηφιδωτά του ναού, τα οποία απεικονίζουν διάφορες θρησκευτικές αλλά και ιστορικές μορφές όπως ο Χριστός, η Παρθένος Μαρία, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α’ και η αυτοκράτειρα Ζωή", αναφέρεται στο άρθρο.

Το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με την αδιαφορία αλλά με την άποψη   των μουσουλμάνων  η απεικόνιση ανθρώπινων μορφών θεωρείται ειδωλολατρεία, τα πολύτιμα αυτά ψηφιδωτά είχαν καλυφθεί για πολλά χρόνια και αποκαταστάθηκαν όταν πλέον η Αγίας Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο. Μια πιθανή μετατροπή του ναού σε τέμενος, λοιπόν, θέτει τους σπάνιους αυτούς θησαυρούς, σε τεράστιο κίνδυνο. Την έντονη ανησυχία τους για τον αποκλεισμό τους από το μνημείο, μάλιστα, εκφράζουν ιστορικοί αλλά και συντηρητές έργων τέχνης.

Παράλληλα, στο άρθρο παρουσιάζεται και η πολιτική διάσταση του θέματος με την επισήμανση πως η «Αγία Σοφία υπήρξε κάποτε ισχυρό σύμβολο αντιπαλότητας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, και θα μπορούσε να ξαναγίνει» και πως η αλλαγή της χρήσης της «απειλεί να πυροδοτήσει τη διεθνή οργή» ενώ η επιμονή του Ερντογάν σε αυτό το θέμα μεταφράζεται ως ένα τέχνασμα με στόχο τους πολιτικούς αντιπάλους του: «Κάθε φορά που αντιμετωπίζει πολιτική κρίση, εκμεταλλεύεται το ζήτημα αυτό για να ενισχύσει το αίσθημα των εθνικιστών και συντηρητικών θρησκευτικών οπαδών του» αναφέρεται με νόημα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, το ΣτΕ προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο και θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής σε τζαμί.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε στο twitter.

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε και δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», επικαλούμενος πηγές από το προεδρικό περιβάλλον. Όπως ανέφερε, το δικαστήριο προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, που φέρει υπογραφή Ατατούρκ.
Μάλιστα, ο τουρκικός τύπος θεωρεί ότι η πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση της απόφασης είναι αύριο Παρασκευή 10 Ιουλίου.
Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο δεν έλαβε καθόλου υπόψιν του την εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος κατά την σύντομη ακροαματική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας είχε τονίσει ότι το διάταγμα του 1934 ήταν σύννομο, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει το καθεστώς της Αγιά Σοφιάς είναι ο πρόεδρος Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, επιστολή στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Rik Daems, απέστειλε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη ζητεί τη γνωμοδότηση του αρμόδιου νομικού οργάνου του Συμβουλίου (Venice Commission) σχετικά με την μονομερή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.