H απάντηση στον Αρχιεπίσκοπο της Αγγλικανικής Εκκλησίας   ο οποίος πρότεινε να αλλάξει η απεικόνιση του Χριστού μετά τη δολοφονία Φλόϊντ στην Αμερική  ήρθε από την Εκκλησία της Ρωσίας .Η απεικόνιση  ενός «μαύρου Χριστού» έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της εκκλησίας, ανάφερε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την τέχνη, Λεονίντ Καλίνιν.

Μιλώντας στο πρακτορείο RIA Novosti, ο Ρώσος Ιεράρχης σχολίασε ανάλογη εικόνα που απεικονίζει τον Ιησού ως μαύρο, στον Μυστικό Δείπνο, και αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα Black Lives Matter. Το έργο αυτό ονομάζεται «Τελευταίος Δείπνος» και παραποιεί το διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τοποθετώντας στην θέση του Ιησού, έναν Αφροαμερικανό.

«Ο Χριστός δεν ήταν στην πραγματικότητα Αφροαμερικανός, έτσι; Αυτή είναι μια εικόνα κάποιου άλλου ατόμου. Προφανώς, για χάρη της πολιτικής κατάστασης, προσπαθούν να δείξουν με αυτόν παράδοξο και ακατάλληλο τρόπο την συμπαράστασή τους στους Αφροαμερικανούς», είπε ο Καλίνιν, προσθέτοντας: Μπορείτε να απεικονίσετε οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν μπορείτε να τον ονομάσετε Χριστό»

 

 

Είχε προηγηθεί  η θέση των Αγκλικανών  οι οποίοι ειχαν αποφασίσει  την απομάκρυνση μνημείων που παραπέμπουν την εποχή της αποικιοκρατίας.Ο  Αρχιεπίσκοπος  του Καντερμπιουρι Τζάστιν Ουέλμπι εξέφρασε δημοσίως την άποψη ο Ιησούς να μηναπεικονίζεται μόνο ως λευκός..Ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, σύμφωνα με διεθνή μέσα, δήλωσε πως, υπό το πρίσμα του πρόσφατου κινήματος “Black Lives Matter”, η Εκκλησία της Αγγλίας πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται ο Ιησούς σε αγάλματα και εικόνες.Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στο BBC, είπε πως ο Ιησούς απεικονίζεται με τόσους διαφορετικούς τρόπους ανά τον κόσμο, όσες είναι και οι διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και αντιλήψεις των ανθρώπων. “Σε πολλές εκκλησίες ανά τον κόσμο δεν βλέπεις έναν λευκό Ιησού, αλλά έναν μαύρο, έναν Κινέζο ή έναν άνδρα από τη Μέση Ανατολή” δήλωσε χαρακτηριστικά. Και, ενώ υποστήριξε πως δεν πρέπει να διαγράψουμε όλα όσα έχουμε στη δυτική παράδοση, εντούτοις ξεκαθάρισε πως “δεν είναι οι απεικονίσεις του Ιησού αυτές που λατρεύουμε, αλλά μάλλον μια υπενθύμιση της οικουμενικότητας του Θεού που έγινε τέλειος άνθρωπος”.