Αρχική » Διαμαρτυρίες από παντού.Αρβελέρ : η δεύτερη Άλωση της Πόλης

Διαμαρτυρίες από παντού.Αρβελέρ : η δεύτερη Άλωση της Πόλης

από christina

 

 

Αντιδράσεις επί αντιδράσεων πυροδότησε η απόφαση του ΣτΕ με τον  Ερντογάν πλέον να έχει το μαχαίρι και το πεπόνι  σε ένα θέμα που έχει ξαφνιάσει την παγκόσμια κοινότητα.Οι αντιδράσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.
 
 
Ζοζέπ Μπορέλ: «Λυπηρή η απόφαση για την Αγία Σοφία»

 

“Λυπηρή”, χαρακτηρίζει την απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας για την Αγία Σοφία και την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό τη διεύθυνση της Προεδρίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει: “η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και παγκόσμια αξία”.

“Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια καθιερωμένη παράδοση πολιτιστικής διατήρησης καθώς και μια αναγνωρισμένη παράδοση πνευματικής και πολιτιστικής διαφάνειας”, σημειώνει.

“Η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μία από τις σύγχρονες αποφάσεις της Τουρκίας και την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό τη διεύθυνση της Προεδρίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων, είναι λυπηρή”, τονίζει ο Μπορρέλ.

“Ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών (Alliance of Civilisations), η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προωθήσει τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, την ανοχή και τη συνύπαρξη”, καταλήγει.

 

 

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: ”Είναι η δεύτερη άλωση της Πόλης”

 

Συγκλονισμένη με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί δηλώνει η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

«Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε για ποιο λόγο χτυπούν οι καμπάνες» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ για να προσθέσει «χτυπούν για την χριστιανοσύνη».

Η διακεκριμένη ιστορικός εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του γειτονικού μας λαού.

«Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα» κατέληξε η κυρία Αρβελέρ.

«Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης» ανέφερε η Αρβελέρ σε άλλο σημείο και επικαλέστηκε δε μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επέτειοι μνήμης για την άλωση της Πόλης καταδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στο τουρκικό λαό και πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν.

«Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του και την ένωσή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα» κατέληξε η κυρία Αρβελέρ, αναφερόμενη στις αντιδράσεις Τούρκων πολιτών μετά τη σημερινή εξέλιξη.

 

Μ. Κεφαλογιάννης: ”Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο Μνημείο αλλά είναι το παγκόσμιο Σύμβολο της Ορθοδοξίας”

 

Τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου να υπογράψει το διάταγμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ζητά να πληροφορηθεί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε, σήμερα, προς την Κομισιόν.

«Η Αγία Σοφία δεν αποτελεί μόνο ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του και προσθέτει: «Είναι το παγκόσμιο Σύμβολο της Ορθοδοξίας. Και η μετατροπή της σε τζαμί συνιστά ακραία πρόκληση κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ακραία περιφρόνηση του θρησκευτικού συναισθήματος του χριστιανικού κόσμου».

Επίσης, στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής -και πρώην πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας-, υπενθυμίζει ότι, πριν από λίγες ημέρες, η UNESCO τόνισε σε ανακοίνωσή της πως το γεγονός ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, συνεπάγεται πως «το κράτος όπου βρίσκεται το Μνημείο έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις», κάτι που σημαίνει πως το κράτος αυτό (σ.σ.: η Τουρκία) «οφείλει να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο της UNESCO στην επικράτειά του».

Μάλιστα, «για οποιαδήποτε μετατροπή θα πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων και θα πρέπει να υπάρξει νέα διαδικασίας αξιολόγησης αν απαιτείται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», όπως αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη.

Για όλα τα παραπάνω, η UNESCO δεν έχει μόνο εκφράσει τις ανησυχίες της προς τις τουρκικές αρχές με δύο επιστολές αλλά, χθες, Πέμπτη, επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στον Οργανισμό, υπογραμμίζεται στην ερώτηση.

Παρόλα αυτά, αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης, σήμερα, «ο Τούρκος Πρόεδρος, αγνοώντας, τόσο τις ανησυχίες της UNESCO όσο και τις αρνητικές αντιδράσεις σύσσωμης της διεθνούς κοινότητος και των θρησκευτικών ηγετών, αφού πρώτα το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο, αποφάσισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος».

Μετά την παράθεσή των παραπάνω, ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί μετά την προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου, που δεν σέβεται ούτε την UNESCO ούτε το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων ανθρώπων, να υπογράψει το διάταγμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

 

Αναστασιάδης: ”Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ακόμη μία πρόκληση”

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

 

Σερρών Θεολόγος: ”Ακατανόητη, αναχρονιστική και πολλαπλώς επιζήμια η σημερινή απόφαση”

 

Ο  Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος με αφορμή την σημερινή απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί δήλωσε:

“Η σημερινή αναίτια και αναχρονιστική απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί γυρίζει το ρολόι του ιστορικού χρόνου 567 χρόνια πίσω. Είναι ημέρα οδύνης και βαθύτατου προβληματισμού για ολόκληρη την χριστιανοσύνη, τον οικουμενικό ελληνισμό, την πατρίδα και την Εκκλησία  μας αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Κινήσεις όπως η σημερινή είναι πολλαπλώς επιζήμιες καθώς δημιουργούν ψυχικά ρήγματα στην επικοινωνία των  δύο λαών, δεν βοηθούν  στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας αλλά και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Η προσευχή και η σκέψη μας, αυτές τις στιγμές, είναι μαζί με το μαρτυρικό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η σημερινή ημέρα θα αφήσει στην παγκόσμια ιστορική μνήμη ένα ιδιαιτέρως μελανό αποτύπωμα .”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ