Μια τεράστια ανέξοδη νίκη πρωτίστως σε βάρος  των Κεμαλιστών στην Τουρκία αλλά και σε όσους επιχείρησαν να παρέμβουν  στο θέμα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος  πέτυχε  ο Ερντογάν στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός Τουρκίας.
Σε μια περίοδο όπου η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου έναντι του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος είχε επιλέξει να απευθύνεται και στους μετριοπαθείς, αυτός απάντησε με μια κίνηση η οποία θα περάσει στην ιστορία ως δεύτερη Άλωση  και ως μεγάλη νίκη του ισλαμισμού .
Ο Ερντογάν κινήθηκε με σχέδιο αδιαφορώντας για τη διεθνή κοινή γνώμη , έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του την καθιέρωση της Κωνσταντινούπολης ως τη δεύτερη  Μέκκα .
Παράλληλα επέλεξε να στείλει το δικό του  μήνυμα πρός όλους και κυρίως προς τη διεθνή κοινότητα κάνοντας επίδειξη ισχύος , γνωρίζοντας όμως οτι   παρά τις φραστικές αντιδράσεις εκτός της Ε.Ε ουδείς άλλος μπορεί να τον απειλήσει με μέτρα.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η Αγιά Σοφιά δεν είναι Ελληνοτουρκική διαφορά, όπως δεν είναι και το μεταναστευτικό .Αυτό σημαίνει οτι η Αθήνα θα έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να κινητοποιήσει τους ξένους.
Η Αμερική , ουδόλως ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά μνημεία , αλλά για τις ισορροπίες στην Ευρύτερη περιοχή.
Η Ρωσία δείχνει  πως λυπάται αλλά κατά την πάγια τακτική της τηρεί τη στάση του Πόντιου Πιλάτου .Και λόγω των διαφορών με το Φανάρι απλώς εκφράζει ευχές με τον Πούτιν ακόμη να μην έχει πάρει ακόμη θέση.
Το Βατικανό ουδόλως ασχολήθηκε με το θέμα , αν και εκ των υστέρων ίσως μας κάνει τη χάρη να εκδώσει ανακοίνωση.
Η UNESCO θέλει αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της.
Η Ε.Ε πέραν της Γαλλίας δεν επιθυμεί σύγκρουση με την Τουρκία για ένα θέμα που δεν την επηρεάζει άμεσα.
Άρα η μετατροπή σε τζαμί δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα και δεν πρόκειται να προκαλέσει τριβές με χώρες όπως η Ρωσία και η Αμερική.
Στην πιο δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει  και δεν μπορεί να επηρεάσει την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Στο μεταξύ οριστικοποιήθηκε η 24 Ιουλίου για το άνοιγμα του "τζαμιού" , ημερομηνία με υψηλό συμβολισμό αφού συμπίπτει με την ημερομηνία που υπεγράφη η συνθήκη της Λοζάνης.
Ενώ , εξετάζονται διάφορες λύσεις για τα ψηφιδωτά ώστε να μην καταστραφούν αλλά και να μπορούν να τα βλέπουν οι τουρίστες που θα επισκέπτονται την Αγιά Σοφιά.Ο ίδιος ο Ερντογάν τόνισε πως θα μπορούν όσοι θέλουν να επισκέπτονται κανονικά.