Αυτές τις μέρες θλίψη και ανείπωτο πόνο δοκιμάζουν οι Ελληνες, απανταχού της γης, μετά το πρόσφατο εγχείρημα του ηγέτη της γειτονικής χώρας να μετατρέψη μετά από 86 χρόνια, σε τζαμί και πάλι την Αγία Σοφία, το ιερό αυτό σύμβολο εκατομμυρίων Ορθοδόξων, την κιβωτό των ιερών και των οσίων της Ρωμιοσύνης, το καύχημα της Χριστιανοσύνης, το Παλλάδιο του πολιτισμού, πάνω στον οποίο θεμελιώνεται ο πολιτισμός της Ευρώπης.

Είναι ύβρις και πρόκληση για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τις αξίες που εκπροσωπεί η Αγία Σοφία. Αυτές τις μέρες δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια και η πίστη ενός ολόκληρου λαού.

Και δυστυχώς η πρόσφατη αυτή εξέλιξη μας έδωσε την ευκαιρία να αναμετρήσουμε τους φίλους και τους εχθρούς μας, ότι ʺπολλοί κυκλώθεν οι εχθροί ημώνʺ.

Η Δύση και η Ανατολή σιωπούν γιατί έχουν τα συμφέροντα τους… Μας πούλησαν για μια ακόμα φορά…

Ως έκφραση διαμαρτυρίας του βαθειά πληγωμένου ακριτικού λαού μας, που πολλές φορές δοκίμασε τις αγριότητες και την άξεστη συμπεριφορά των γειτόνων του ο ρ ι ζ ο μ ε την προσεχή Παρασκευή, 24η του μηνός Ιουλίου ε.ε., ημέρα κατά την οποία θα συντελεσθή το ανοσιούργημα, ως ημέρα πένθους και παραγγέλλομε όπως οι κώδωνες πασών των αγίων του Θεού Εκκλησιών κτυπήσουν πένθιμα από 8ης πρωινής έως 12ης μεσημβρινής και από 6ης απογευματινής έως 8ης βραδυνής και οι σημαίες των εκκλησιών και των λοιπών εκκλησιαστικών καταστημάτων υψωθούν μεσίστιες.

Τέλος, καλούμε, κλήρο και λαό, εις εγρήγορση προσευχής και ενότητα.