Φόρο τιμής στον εκλιπόντα βουλευτή των Δημοκρατικών Τζον Λιούις, πρωτοπόρο του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέδωσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο επί σειρά ετών μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, απεβίωσε. Ο Αμερικανός βουλευτής, ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας σε προχωρημένο στάδιο, ήταν 80 ετών.

«Ο αείμνηστος Τζον Λιούις ήταν λιοντάρι του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων, αλλά ο βρυχηθμός του ήταν ήπιος, γεμάτος συμπόνια και με το μήνυμα της μη-βίας. Ήμασταν όλοι καλύτεροι εξαιτίας του. Αιώνια  του η μνήμη!», – αναφέρει ο Σεβασμιώτατος.

 

 

Ο Λιούις ήταν συνοδοιπόρος του πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ στην πορεία στην Ουάσινγκτον το 1963, όπου ο Κίνγκ εκφώνησε την περίφημη ομιλία του «έχω ένα όνειρο». Συνέχισε να μάχεται για τα πολιτικά δικαιώματα μέχρι το τέλος της ζωής του. Είχε κάνει την τελευταία δημόσια εμφάνισή του τον Ιούλιο, καθώς μεγάλες διαδηλώσεις για φυλετική δικαιοσύνη πραγματοποιούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Στηριζόμενος σε ένα μπαστούνι, περπάτησε δίπλα στη δήμαρχο της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπόουζερ σε έναν δρόμο κοντά στον Λευκό Οίκο που είχε μόλις μετονομαστεί Πλατεία Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε, στο δάπεδο της οποίας αναγράφεται με τεράστια κίτρινα γράμματα, ώστε να διακρίνεται από το διάστημα, το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετράνε».

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως χάρη σε αυτόν και τις θυσίες του, είχε την ευκαιρία να εξελιχθεί σε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.