Η μέρα της προσευής θα καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα κατά την οποία συντελείται ένα ανοσιούργημα, τόνισε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ.Παντελέημων  στην αγρυπνία που τελέσθηκε το βράδυ της Πέμπτης για την Αγιασοφιά.

Η μετατροπή του “μοναδικού κοσμήματος του πλανήτη”, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε τον ναό της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί τη στιγμή μάλιστα που στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι προσευχής για τους μουσουλμάνους, “μαρτυρεί την βαρβαρότητα”, είπε ο κ. Παντελεήμων και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή “προσβολή όχι μόνο απέναντι στον χριστιανικό κόσμο, αλλά σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο”.

“Η Αγιασοφιά ήταν ένας χώρος που ενώνονταν λαοί και φυλές”, συνέχισε ο μητροπολίτης Ξάνθης, ενώ “τώρα μας χωρίζουν με αυτή τους την ενέργεια” καθώς “οι γείτονες και ο Πρόεδρός τους έρχονται να τορπιλίσουν τις προσπάθειες για ειρηνική συμβίωση των λαών με απρόβλεπτες συνέπειες”.

Ο κ. Παντελεήμων εξέφρασε όμως και την απογοήτευσή του για την αδράνεια “των ισχυρών της γης” που βάζουν “τα συμφέροντα πολύ πάνω από την Αγία Σοφία”.

Δείτε το σχετικό βίοντεο

 

http://www.facebook.com/watch/?v=321537562360133