Αρχική » Βαρθολομαίος: Η Αγιά Σοφιά ανήκει στην ανθρωπότητα

Βαρθολομαίος: Η Αγιά Σοφιά ανήκει στην ανθρωπότητα

από christina

 

Λίγες μέρεςς  μετά την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε ταζαμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βρθολομαίος μιλώντας στην ουκρανική ιστοσελίδα  “Strana.ua” , επιχείρησε να εξηγλησε όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα,για την  ορθοδξλια αλλά και τον ίδιο.

Για την  γιά  Αγιά Σοφιά είπε:“Αυτός ο Ιερός Ναός ανήκει σ’ όλη την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να αποτελέσει το αίτιο διαμάχης μεταξύ των δύο λαών. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας συμβολίζει την αλληλεγγύη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ και η μετατροπή της σε τζαμί μπορεί να στρέψει εκατομμύρια χριστιανών ανά τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. 

Για τις δήθεν σχέσεις του με τον Γκιουλέν σχολίασε: “Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.”

Αναφορά έκανε και στο  ουκρανικό:

“Ο Φιλάρετος αποκαταστάθηκε στο επισκοπικό του αξίωμα ως πρώην Μητροπολίτης Κιέβου. Το αποκαλούμενο Πατριαρχείο Κιέβου δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ, ενώ η παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν ήταν συνδεδεμένη με την πολιτική ή τη γεωπολιτική. Οι πιστοί επανασυνδέθηκαν με την κοινωνία με μια τη μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία. Όλοι οι Τόμοι αυτοκεφαλίας σε άλλες Εκκλησίας – της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Αλβανίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας – εκδόθηκαν από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως χωρίς διαβουλεύσεις και χωρίς συζήτηση σε πανορθόδοξο επίπεδο και η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε κατά την παροχή αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία” – δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ