Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε oμόφωνα  ψήφισμα που πρότεινε η Ντίνα Τίτο από την περιφέρεια της Νεβάδα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία. 

Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίχθηκε από τους βουλευτές Κογκρέσου Gus Bilirakis (R-FL), John Sarbanes (D-MD), Chris Pappas (D-NH), David Cicilline (D-RI), Ted Deutch (D-FL) ), Ο Brad Sherman (D-CA) και ο Brad Schneider (D-IL) – καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «καταγγείλει την Τουρκία για την μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ πνευματικά σημαντικό για πολλές θρησκείες, από μουσείο σε τζαμί καθώς και να συνεργαστεί με την Τουρκία με σκοπό να επιστρέψει το καθεστώς του σε μουσείο για να καλωσορίσει ανθρώπους όλων των θρησκειών και όσους έχουν θαυμάσει την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική του ομορφιά.

Στο μεταξύ την Τρίτη, 28 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση της Κυβερνήτριας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Μάργκαρετ Μπίζλι, ο  Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κυβερνητικό Μέγαρο, στο Σύδνεϋ. Επρόκειτο για την τέταρτη μόλις επίσκεψη, την οποία δέχτηκε η Κυβερνήτρια ΝΝΟ κατά το διάστημα από την έναρξη της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, μέχρι και σήμερα.

Η κ. Μπίζλι επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Σεβασμιώτατο, ενώ τον συνεχάρη για το ποιμαντορικό του έργο και για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει, προς στήριξη του ελληνορθόδοξου ποιμνίου της Αυστραλίας, ενώ με ικανοποίηση τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατάφερε, μόλις μέσα σε ένα χρόνο, να συνδεθεί με όλους του παράγοντες και την πολιτειακή ηγεσία της Αυστραλίας, να ενώσει την ομογένεια γύρω από το πρόσωπό του, αποσπώντας μάλιστα τον σεβασμό και την εκτίμηση όλης της Αυστραλιανής κοινωνίας.

 

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρόσφατες θλιβερές εξελίξεις γύρω από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και την μελλοντική πορεία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Με ενδιαφέρον και αγωνία επίσης σχολιάστηκαν και θέματα σχετικά με την πανδημία και τις προεκτάσεις της στην κοινωνία της Αυστραλίας.

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος προσκάλεσε την κ. Μπίζλι σε γεύμα, στα κεντρικά γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή εκ μέρους της Κυβερνήτριας και το γεύμα θα παρατεθεί το επόμενο διάστημα.