H Eκκλησία παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων είναι αποφασισμένη  να υπακούσει στα μέτρα που θα υποδείξουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού .Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN  ο οποίος δήλωσε θετικός στην υποχρεωτική  χρήση μάσκας στους Ιερούς Ναούς.

"Αν οι ειδικοί μας το συνιστούν πρέπει να κάνουμε υπακοή" - τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, πως παρόλο αυτά "χρειάζεται μια εξήγηση η οποία έχει ένα κοινωνικό αντίκτυπο".

"Αυτό θα γίνει μόνο στην Εκκλησία; Αυτό θα γίνει στα γήπεδα; Αυτό θα γίνει όπου υπάρχουν συνάξεις;" - διερωτήθηκε ο Μακαριώτατος.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι “η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα, παρόλο αυτά θα υπακούσουμε στους ειδικούς αν χρειαστεί".

Αναφερόμενος στην Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στην Παναγία Σουμελά, έκανε λόγο για παιχνίδια του Τούρκου Προέδρου.

"Ο Ερντογάν βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση, είναι πανέξυπνος. Ξέρει να χρησιμοποιεί παιχνίδια παρά πολλά. Επομένως ένα από τα παιχνίδια είναι και αυτό" - τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε: "Αν θέλουμε να πάμε λίγο βαθύτερα διερωτώμεθα: πάει να μαλακώσει λίγο την δυσμένεια που υπάρχει σε όλον τον κόσμο, γι΄αυτό που έγινε το βάρβαρο στην Αγία Σοφία και έρχεται να μαλακώσει με της προσφορά της ελευθερίας για Λειτουργία στη Μονή Σουμελά; Ένα ερώτημα είναι αυτό!"

"Δευτέρο ερώτημα: Άλλο το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από εκείνο της Σουμελά. Η Παναγία Σουμελά είναι μία εκκλησία, ένα μοναστήρι που έχει καταστραφεί το οποίο αναστηλώνεται όχι με χρήματα της Τουρκίας αλλά με χρήματα που διατίθενται από διαφορους, ένα από τα παιχνίδια του είναι κι αυτό" - πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, συμπλήρωσε ότι "η πορεία των πραγμάτων θα μας δείξει και θα μας αποδείξει γιατί το έκανε".