Aκόμη  να κλείσουν οι ναοί τον Δεκαπενταύγουστο  δεν θα είναι έκπληξη σε περίπτωση που εκδοθεί  σχετική ΚΥΑ, παραδέχτηκε ο  Μητροπολίτης Σύρου -Τήνου Δωρόθεος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 .

«Αν υπάρξει νεώτερη κοινή υπουργική απόφαση για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η εκκλησία θα την ακολουθήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον απόηχο συζητήσεων και δημοσιευμάτων περί εξαίρεσης των χώρων λατρείας από τη χρήση μάσκας, επισήμανε ότι «Τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα έναντι του κορονοιού για τους εκκλησιαζόμενους. Από την εκδήλωση της πανδημίας έως σήμερα, η Εκκλησία δεν έχει εξαιρεθεί της εφαρμογής τους από καμία ΚΥΑ».

Ο κ. Δωρόθεος εκτίμησε, ότι αντιθέτως, «επιδείχθηκε μεγάλη αυστηρότητα έως και απαγόρευση προσέλευσης πιστών στους ναούς επί δύο μήνες – ιδιαίτερα καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος- υπήρξαν και εσωτερικές αντιδράσεις, ενώ πολλοί Χριστιανοί αντέδρασαν.»

Ξεκαθάρισε πως: «Η Εκκλησία πειθάρχησε. Ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος με αποφάσεις της, μέχρι παρεξηγήσεως, θελήσαμε και καλώς πράξαμε, να ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες, διότι η υγεία είναι πολύτιμο αγαθό και δώρο Θεού, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Σε όλους τους ναούς, οι καρέκλες και τα στασίδια έχουν την πρέπουσα διάταξη με τις οφειλόμενες αποστάσεις, ενώ στις εισόδους υπάρχουν απολυμαντικά και απολυμαντικά για τους πιστούς»

Χαρακτηριστικό της στάσης της Ιεράς Συνόδου, είναι για τον Μητροπολίτη Τήνου, Σύρου Δωρόθεο, δελτίο τύπου που απεστάλη στις 28 Ιουλίου και εφιστά την προσοχή ιερέων, μητροπολιτών, επικεφαλής μονών, σε σχέση με όσα προβλέπουν τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο κ Δωρόθεος καταδίκασε το επεισόδιο προσβολής πιστής από ιερέα σε ναό της βορείου Ελλάδος και έκανε λόγο για μεμονωμένο γεγονός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ο οποίος μίλησε για

την  την εξαγγελία των νέων μέτρων από την κυβέρνηση και την εξαίρεση των Ναών από την υποχρεωτική χρήση μάσκας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ..

"Είδαμε ότι δεν συμπεριλαμβανόμασταν στη νέα δέσμη μέτρων και πολύ σωστά, διότι μέχρι τώρα τηρήσαμε επακριβώς και με ευλάβεια τα όσα μας έλεγε η επιστημονική κοινότητα" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως διευκρίνησε ότι έχει διαπιστωθεί μία χαλάρωση στα Μυστήρια και τις Ακολουθίες, όπως στις κηδείες, στους γάμους και στις βαπτίσεις λόγω του χαρακτήρα του γεγονότος.

"Σε κάποιους Ναούς της χώρας που πήγαν λίγο να χαλαρώσουν τα μέτρα οι ίδιοι οι Χριστιανοί ήρθαν και μας είπαν να μας προστατεύσετε, μην αφήσετε να γεμίζει ο Ναός μέσα. Στα Μυστήρια όμως, στις κηδείες και τα μνημόσυνα, εκεί έχουν χαλαρώσει και δεν τηρούνται" - συμπλήρωσε ο κ. Άνθιμος.

"Εμείς δεν κάνουμε πράγματα επειδή μας τα αναγκάζει κάποια Κυβέρνηση ή μια επιτροπή υγείας. Ακούμε, ασπαζόμαστε αυτά που μας λένε γιατί και η Κυβέρνηση και η επιτροπή υγείας το καλό μας θέλουν, μας συστήνουν τόσα πράγματα αλλά είναι και δική μας φροντίδα να προφυλάξουμε τους Χριστιανούς μας. Δεν έχει να κάνει με την πίστη μας, κανείς δεν αμφιβάλλει ούτε για την δύναμη της πίστεως, ούτε για την δύναμη των Μυστηρίων, όπως κακώς γινόταν εκείνη η κουβέντα τους προηγούμενους μήνες για την Θεία κοινωνία. Ο συγχρωτισμός όμως είναι εκείνος που χρειάζεται να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας" - τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης  ερωτηθείς για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί απάντησε: "Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχασε μία μεγάλη ευκαιρία που θα τον αναδείκνυε στην ιστορία. Οι Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο ντρέπονται γιατί άδικα τους θεωρούν όλοι ή τζιχαντιστές ή απολίτιστούς. Αυτό μπορούσε να το ανατρέψει ο Ερντογάν για να αναδειχθεί πατέρας όλων των Μουσουλμάνων, δηλαδή να έκανε την Κωνσταντινούπολη μοντέλο συνύπαρξης του νέου Ισλάμ με όλο τον υπόλοιπο κόσμο."

"Θα μπορούσε να δώσει την Αγία Σοφία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να λειτουργεί ως χριστιανικός Ναός και να κάνει το Σουλτάν Αχμέτ τζαμί που είναι δίπλα, το κέντρο του Ισλάμ της νέας Τουρκίας" - υπογράμμισε ο κ. Άνθιμος.