Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος έχει υπό την διαποίμανσή του επίσης και τα νησιά Τήνο, Κέα, Μύκονο, Μήλο, Σέριφο, Κίμωλο, Κύθνο, Φολέγανδρο και Σίκινο σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε με λόγο και τρόπο σύνεσης και ποιμαντικής και εθνικής ευθύνης, για πολλά και σοβαρά θέματα, όπως τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τον κορωνοϊό και να ανακύψαντα προβλήματα.

Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, κατά κόσμο Σταύρος Πολυκανδριώτης, γεννήθηκε στη Μύκονο τον Οκτώβριο του 1953 και είναι το πρώτο παιδί του Χρήστου Πολυκανδριώτη και της Αικατερίνης Ορφανουδάκη. Είναι αριστούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Μητροπολίτης Σύρου εξελέγη την 14η Δεκεμβρίου 2001 και χειροτονήθηκε την 15η του ίδιου μήνα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και πλειάδα Αρχιερέων, ενθρονισθείς στην Ερμούπολη την 19η Ιανουαρίου 2002, ως Δωρόθεος Β'.

Προτού απαντήσει στην ερώτηση για την Αγία Σοφία, ξεκίνησε με ευχαριστίες προς τον «Ε.Κ.» λέγοντας «αξιότιμε κ. Καλμούκο, θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την ευγενική και τιμητική σας πρόσκληση, να απαντήσω στις ερωτήσεις και να φιλοξενήσετε τις λίγες και ταπεινές σκέψεις μου στην ιστορική εφημερίδα της Ομογένειάς μας στις ΗΠΑ 'Εθνικός Κήρυκας'. Σας εύχομαι υγεία και κάθε ευλογία Θεού.

Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα τρία εμβληματικά μνημεία στην Ιστορία της ανθρωπότητας: η Ακρόπολις, η Αγία Σοφία και τα Ιεροσόλυμα μάς έλεγαν οι καθηγητές μας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου. Ετσι, αυτός ο εμβληματικός ναός, ο οποίος ως Κιβωτός φυλάσσει τη χιλιετή ένδοξη Βυζαντινή Ιστορία μας, είναι αδιανόητο, σήμερα, χωρίς σεβασμό στην Ιστορία και τον πολιτισμό, με περιφρόνηση προς το Διεθνές Δίκαιο, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, να μετατρέπεται σε τζαμί, σε τόπο προσευχής αλλοπίστων, μπροστά στα μάτια του Σωτήρος Χριστού και της Παναγίας Μητέρας Του, τα οποία, αυτά τα χίλια χρόνια, είδαν στέψεις Αυτοκρατόρων, ενθρονίσεις Πατριαρχών, Θείες Λειτουργίες, προσευχές Χριστιανών αλλά και τα δάκρυα της νύχτας της 29ης Μαΐου 1453, όταν η ιαχή 'η Πόλις εάλω' προεικόνιζε την οδυνηρή επισφράγιση της πολύχρονης αυτής Ιστορίας».

Τόνισε πως «αυτή τη στιγμή της εθνικής μας δοκιμασίας και της ύβρεως προς την Ορθοδοξία μας και τον Χριστιανισμό γενικότερα, στρέφουμε τη σκέψη μας με σεβασμό και πολλή αγάπη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, που, πρώτιστα Αυτό, αυτές τις ημέρες -με την καρδιά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να συνέχεται από βαθιά θλίψη- περνά οδυνηρές στιγμές και Του οφείλουμε την διαρκή προσευχή και την αμέριστη συμπαράστασή μας».

Ο Σεβασμιώτατος είπε πως «οι Χριστιανοί μας, ο λαός αυτός του Θεού ο ηγαπημένος, με την ίδια φιλάδελφη διάθεση, που πάντοτε τους διακρίνει, προσήλθαν αθρόοι στους Ναούς μας, αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η λειτουργική και προσευχητική επανασύνδεσή μας, μέσα στους λατρευτικούς χώρους των Ιερών Ναών, πλημμύρισαν τα πρόσωπά τους με χαρά, αναδεικνύοντας κατά αυτόν τον τρόπο, την εδραία πεποίθηση ότι όλοι μας αποτελούμε μέλη του ίδιου Σώματος του Χριστού».

Αναφορικά αν θα μπορούσαν να μην είχαν κλείσει οι ναοί, όπως ισχυρίσθηκαν κάποιοι και εκ του κλήρου και όχι μόνο, είπε πως «ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση προνόησαν με πολλή σύνεση και έλαβαν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην αναγκασθούμε να επιλέξουμε ποιοι θα πεθάνουν και ποιοι θα ζήσουν. Η διαχείριση της κρίσεως και η συνεργασία του λαού στην αντιμετώπισή της ήταν τόσο αποτελεσματικές ώστε η Πατρίδα μας να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο». Συμπλήρωσε πως «ήταν πρωτόγνωρο, βέβαια, και επώδυνο να λειτουργούμε εμείς οι Κληρικοί χωρίς την παρουσία του πιστού λαού, δεδομένου ότι η Εκκλησία υπάρχει για τον άνθρωπο και θυσιάζεται για τον άνθρωπο. Δοκιμαστήκαμε και πονέσαμε πολύ, αγαπητοί μας δε αδελφοί αδικήθηκαν και λοιδωρήθηκαν μέσα σε ένα κλίμα που θα το χαρακτήριζα υπερβάλλοντος ζήλου από όργανα της πολιτείας. Θεωρώ, όμως, ότι επειδή το ζήτημα ήταν και είναι εθνικό και επειδή η Εκκλησία στην Πατρίδα μας συμπορεύεται και ακολουθεί την ίδια πορεία με το Εθνος και την Πολιτεία, ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος και όλοι οι Επίσκοποι καλώς πράξαμε και συμπορευτήκαμε και σε αυτή την περίπτωση με την Πολιτεία, ακολουθώντας τις υποδείξεις των αρμοδίων Υγειονομικών Αρχών και της Πολιτείας, χάριν της προστασίας του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Το συγκεκριμένο γεγονός μας βρήκε όλους απροετοίμαστους και νομίζω πως δεν είχε φανταστεί κανείς ποτέ ότι θα παρουσιαζόταν κάτι παρόμοιο στην πορεία της ζωής μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, απετέλεσε μία εμπειρία που άφησε πίσω της σημαντικούς προβληματισμούς, ευκαιρία για άσκηση αυτοκριτικής, αλλά και τη διαπίστωση της αδυναμίας του φερόμενου ως 'παντοδύναμου' ανθρώπου!».

Στην ερώτηση πώς δέχθηκαν οι πιστοί τα ληφθέντα μέτρα, απάντησε πως «από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι υπήρξε μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους ανθρώπους, ίσως και φόβος. Ανθρωποι κάθε ηλικίας έμειναν στα σπίτια τους και οι δρόμοι ήσαν άδειοι. Εμείς από τη πλευρά μας όμως, μέσα από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας και με όλους τους δυνατούς τρόπους παραμυθήσαμε τον λαό μας και τον στηρίξαμε με τις μικρές μας δυνάμεις. Γιατί, η ζωή μας, που είναι δώρο του Θεού, είναι χρέος όλων μας να διαφυλάσσεται».

Οταν τον ρωτήσαμε πόσο ανησυχεί για τον τουρισμό φέτος και πόσο στηρίζονται τα νησιά της δικαιοδοσίας του σ' αυτόν, απάντησε πως «εφέτος είναι βέβαιο και πεποίθηση όλων μας, ότι θα βιώσουμε ένα καλοκαίρι διαφορετικό. Τα νησιά μας δεν χάνουν την ομορφιά τους ενώ η οξυδέρκεια και η ευφυία των νησιωτών μας τα κρατούν πάντα ψηλά! Προέχει όμως όλοι να είμαστε καλά. Ακόμα και αν περάσει ένα καλοκαίρι ήσυχο και με λιγότερο τουρισμό, εδώ θα είμαστε του χρόνου να υποδεχθούμε τους επισκέπτες των νησιών μας, που στηρίζουν τόσο την τοπική οικονομία και να τους φιλοξενήσουμε, όπως άριστα εμείς οι Κυκλαδίτες γνωρίζουμε να πράττουμε. Ενα πράγμα είναι όμως στενόχωρο. Τα νησιά μας και ιδιαίτερα η Μύκονος απασχολούν κάθε χρόνο επί μήνες χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και εφέτος αυτό θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί.

Σε αυτή την αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα σε νέες ηλικίες, και τις συνακόλουθες επιπτώσεις της στα άτομα και την κοινωνία, να είστε βέβαιος ότι η Εκκλησία, όπως έπραξε και κατά την διαρρεύσασα δεκαετία της μεγάλης οικονομικής κρίσεως, θα σταθεί και πάλι, με όλες της τις δυνάμεις στο πλευρό των εμπεριστάτων συνανθρώπων μας και θα στηρίξει τις αδύναμες και ευάλωτες ομάδες του λαού μας».

Αναφορικά με το ποια είναι μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Μητρόπολης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος είπε, ότι «ποιμαίνουμε μια Μητρόπολη με 12 νησιά, την πιο όμορφη, ίσως, Περιφέρεια της Πατρίδας μας, αλλά και την πιο δύσκολη. Υπάρχουν μέρες του Χειμώνα που στα νησιά μας είναι μόνο οι άνθρωποι και ο Θεός! Ηρωες οι νησιώτες μας το χειμώνα και μαζί τους οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί και όσοι υπηρετούν στις υπηρεσίες ασφαλείας,οι οποίοι ενδέχεται μερικές φορές να μην δουν καράβι στο λιμάνι και για τρεις ημέρες. Η Εκκλησία πάντως είναι κοντά τους κάθε στιγμή. Οι επισκέψεις μας όλο τον χρόνο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι συχνές, και η μέριμνά μας για τους θεματοφύλακες αυτούς των παραδόσεων είναι ανύστακτη».

Για το Προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου, το φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του έργο και προσφορά, είπε πως «το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου από της συστάσεώς του το 1823, με την εύρεση της Αγίας Εικόνος, μέχρι και σήμερα ακτινοβολεί σε ολόκληρη την Ορθοδοξία με την ευλογία της Παναγίας και την ανεκτίμητη και πολυσχιδή λειτουργική, ποιμαντική, φιλανθρωπική, εκπαιδευτική και κοινωνική του προσφορά. Εδώ και 200 χρόνια τώρα σχεδόν δεν έλαβε ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ ποτέ ενίσχυση από το κράτος, ενώ έχει προσφέρει στους εθνικούς αγώνες, στο πανελλήνιο και όχι μόνο αναρίθμητες ευεργεσίες και χειρονομίες αγάπης. Είναι ένα Εθνικό και Θρησκευτικό σύμβολο, που διαφυλάσσει την Ιερά Θεομητορική Εικόνα του Ευαγγελισμού και αγκαλιάζει με πολλή αγάπη και στοργή κάθε ψυχή που φθάνει στο ιερό νησί της Τήνου, για να επικαλεσθεί την βοήθεια και την προστασία της Μητέρας του Θεού, αλλά και της Μητέρας όλων μας».

Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος μίλησε με λόγια φιλόφρονα για την Ομογένεια της Αμερικής, απαντητικά στην ερώτηση τι είμαστε εμείς για σας, ειπών πως «εσείς είσαστε εμείς, και εμείς είμαστε εσείς! Είσαστε η Ελλάδα η παρατεινόμενη στο χώρο, στον χρόνο και στην Ιστορία. Είσαστε οι φορείς ενός πολιτισμού μοναδικού στην ιστορία της ανθρωπότητας, που τον μεταδίδετε από τη μια γενιά στην άλλη της Ομογένειας κάτω από την ευλογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, της Ελληνικής Σημαίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, των προοδοιπορησάντων Αρχιεπισκόπων και εμβληματικών μορφών, Ιακώβου και Δημητρίου. Με τις παρακαταθήκες που σας άφησαν οι πρόγονοί σας και σήμερα, με την πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου, που φέρει μεγάλες ελπίδες για τον λαό που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία να διαποιμάνει, καθώς στον ένα χρόνο της Αρχιεπισκοπίας του έχει αφήσει ήδη το δικό του, ξεχωριστό αποτύπωμα. Ζείτε σε μια χώρα που έχει προσφέρει πολλά στην Πατρίδα μας, και που αναγνωρίζει πιστεύω ότι και εσείς της προσφέρετε πολλά. Κρατήστε λοιπόν εκεί ψηλά την Ελληνορθόδοξη Πίστη και Παράδοση και να μαθαίνετε πεισματικά στα παιδιά και στα εγγόνια σας να μιλούν Ελληνικά».