Όπως είναι φυσικό ο Ερντογάν όπου βρεθεί και όπου σταθεί στηρίζει  με ακραίο τρόπο  την αποφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.Την ίδια στιγμή που  οι επισκέπτες στην Αγιά Σοφιά επιχειρούν να την βεβηλώσουν είτε με φωτογραφίες που προσβάλλουν την τεράστια πολτιστική αξία του ναού ,είτε αφήνοντας σε σπάνια εκθέματα  παπούτσια , μπουκάλια νερό και ότι άλλο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, αναφερόμενος  στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί λέγοντας «Το γεγονός πως η Αγία Σοφία άνοιξε πάλι ως τζαμί και χώρος λατρείας στις 24 Ιουλίου, βάζει τέλος σε μια πληγή 86 ετών στην καρδιά του έθνους μας». 

 

Ενώ , εκτίμησε  ότι με την μετατροπή του Ναού της Του Θεού Σοφίας ανυψώνει το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων ενώ η απόφαση του Κεμάλ να την μετατρέψει σε μουσείο ήταν λανθασμένη.

Υπενθυμίζουμε ότι χτες ακόμη μια θλιβερή εικόνα διαδραματίστηκε στο ναό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, όπου οι Τούρκοι υπό τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, πραγματοποίησαν προσευχή για την έναρξη του Μπαϊράμ, βεβηλώνοντας με την ενέργεια αυτή ακόμη μια φορά το ναό.

 

 

Όλα αυτά μάλιστα μια εβδομάδα μετά το σόου που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι με την προσευχή που έκαναν στις 24 Ιουλίου, σηματοδοτώντας έτσι το νέο καθεστώς της

Άλλωστε και προχτές, Πέμπτη, ο κ. Ερντογάν, στο ίδιο ύφος, διαβεβαίωσε πως ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας.

Εκτός των δηλώσεων του Ερντογάν θλίψη σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο προκαλούν οι εικόνες επισκεπτών της Αγιάς Σοφιάς οι  οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να την βεβηλώσουν , τη στιγμή που επισήμως η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τον χώρο…