Στο στόχαστρο των αρχών ιερείς αλλά και άλλα στελέχη της Εκκλησίας οι οποίοι έμμεσα ή άμεσα αμφισβητούν  την ύπαρξη του κινδύνου από τον κορωνοϊό και αποδίδουν σε περίεργες συνωμοσίες τις εξελίξεις γύρω από την  πανδημία.

Και πριν αλλά και τώρα πολλά παράγοντες της Εκκλησίας έχουν αντιδράσει στα μέτρα , έχουν επιτεθεί στους επιστήμονες και έχουν καλέσει τους πιστούς να μην πειθαρχήσουν. Τελευταία ιερείς στα Χανιά «κήρυξαν» αντάρτικο αλλά υπάρχουν και Ιεράρχες όπως ο πρώην Καλαβρύτων , ο Κερκύρας και ο Κυθήρων  οι οποίοι αμφισβητούν την κρισιμότητα της κατάστασης .

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων η Εισαγγελίας Πρωτοδικών  παρενέβη στα  σενάρια …συνωμοσίας που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταστρατηγούν επικίνδυνα την εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό, που επέβαλε η κυβέρνηση για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας.

Τη στιγμή που 20 περιοχές της χώρας τίθενται σε συναγερμό, προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Νικόλαο Στεφανάτο, μετά και την αποστολή από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. στοιχείων με τα επίμαχα δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προτρέπουν τους πολίτες, με θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό, να αγνοήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης που εφαρμόζονται για την προστασία των πολιτών από την Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως «η πανδημία δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο». Ο υπουργός κατέστησε σαφές πως «σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».