Αρχική » Εκοιμήθη η Μοναχή Μαριάμ του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας

Εκοιμήθη η Μοναχή Μαριάμ του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας

από kivotos

Τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου εκοιμήθη η Μοναχή Μαριάμ, η οποία επί 40 και πλέον έτη διακόνησε με αφοσίωση τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Γερόντισσας τελέσθηκε στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας από τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο.

Στον επικήδειο λόγου του ο Σεβασμιώτατος παρομοίασε την Γερόντισσα Μαριάμ με την Γερόντισσα Προφήτιδα Άννα η οποία μαζί με τον Δίκαιο Συμεών αξιώθηκε να υποδεχτεί  εις τον Ναόν το θείο Βρέφος και η οποία «οὐκ ἀφίστατο ἀπὸ τοῦ ἱεροῦ νηστείαις καὶ δεήσεσι λατρεύουσα νύκτα καὶ ἡμέραν» τον Κύριον.

“Νύκτα και ημέρα και η γερόντισσα Μαριάμ στον Μητροπολιτικό Ναό, αφιέρωσε τα χρόνια της ζωής της στις νηστείες και τις προσευχές. Ήταν η μορφή που μπαινόβγαινε στην Εκκλησία, εδέχετο πολλούς, παρηγορούσε πονεμένους. Ήταν η πνευματική μητέρα, η οποία μιλούσε για το Θεό, την Παναγία και τους Αγίους και συμβούλευε τους ανθρώπους να ζουν την κατά Χριστόν πνευματική ζωή. Λυπούμαστε σήμερα”, κατέληξε ο Σεβασμίωτατος, “διότι ο Μητροπολιτικός Ναός έχασε μια σωστική κίνηση, την παρουσία της γερόντισσας Μαριάμ.”

Μετά το πέρας της εξοδίου το σκήνωμα της μακαριστής Γερόντισσας μετεφέρθη εν πομπή στην Ιερά Μονή Δαμάστας, που ήταν εγγεγραμμένη ως μοναχή και στο κοιμητήριο της Μονής πραγματοποιήθηκε η ταφή, από τον Σεβασμιώτατο.

Η μακαριστή Μοναχή, κατά κόσμον Βασιλική Μπακατσέλου γεννήθηκε το 1924 στο Πετρωτό Δομοκού. Είχε συνδεθεί με την ύπαρξη του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας, στον οποίο διηκόνησε πλέον των 40 χρόνων. Μεγαλόσχημη Μοναχή εκάρη στις 9 Δεκεμβρίου του 2006 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας, από τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ