Δηλώσεις για το θέμα της Μονής της Χώρας έκανε και  ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.Μιλώντας στο ρωσικό  πρακτορείου ειδήσεων τόνισε:

«Η απόφαση για τη μετατροπήκαι της ιστορικής Μονής της Χώρας στην Πόλη, με τα ασύγκριτηςωραιότητοςψηφιδωτά της,σε τζαμί δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για τους στόχους της σημερινής τουρκικής ηγεσίας. Είναι φανερό ότι επιχειρείταιολοκληρωτικήστροφή προς έναν άτεγκτο ισλαμισμό που στοχεύει να εξαφανίσει κάθε θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτισμικό στοιχείο που δεν συνάδει με την ιδεοληψία τουνεο-οθωμανισμού. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού καταπατάται κάθε ανθρωπιστική αξία και κάθε διεθνής σύμβαση. Η συμπεριφορά τηςγείτονος μετην εμμονή της στο‘‘δίκαιο της κατάκτησης’’ έχει χαρακτηριστικά μεσαίωνα και την αποξενώνει απολύτως με τις αρχές και τις αντιλήψεις του 21ου αιώνα.

Η συστηματική ‘‘γενοκτονία της μνήμης’’ που συντελείται στην επικράτεια του τουρκικού κράτους, προς ικανοποίηση των ψηφοφόρων τηςΑνατολίας, πρέπει να βρει επιτέλους μια αποφασιστική απάντηση από τηνπαγκόσμια κοινότητα. Οι τυπικές δηλώσεις και οι χωρίς συνέχεια νουθεσίες το μόνο που κάνουν είναι να καθιστούν την Άγκυρα ακόμη περισσότερο ανεξέλεγκτη. Ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρώπης, δυτικής και ανατολικής, οφείλουν να αφαιρέσουν τα μυωπικά γυαλιά τουμικροσυμφέροντοςκαι να δράσουν όπως αρμόζει σε κράτη που τιμούν την πολιτισμική τουςκληρονομιά και το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ηUNESCO,καθώςστον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει και η Μονή της Χώρας. Τώρα,επομένως,είναι η ώρα των κυρώσεων και της διεθνούς στηλίτευσης της τουρκικής ύβρεως».