Αρχική » Τα μοναστήρια κοντά στον θεό…

Τα μοναστήρια κοντά στον θεό…

από christina

ο

Πολλά είναι τα δημοφιλή θρησκευτικά μνημεία στη χώρα μας, πόσο μάλλον σε όλον τον πλανήτη. Πρόκειται για μοναστήρια που συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον -για την πνευματική τους σημασία, την εξαιρετική κατασκευή, την εντυπωσιακή τοποθεσία, καθώς και για τις ιστορίες που τα συνοδεύουν- τόσο των θρησκευόμενων, όσο και των ταξιδευτών ανεξαρτήτου θρησκείας.

 

#1. Μοναστήρι Saint Michel | ΓΑΛΛΙΑ

 

Η ιστορία του μοναστηριού Mont Saint Michel στη Γαλλία ξεπερνά τη μια χιλιετία. Το λεγόμενο «θαύμα του Δυτικού Κόσμου» αποτελεί έναν πύργο στην καρδιά ενός απέραντου κόλπου στον οποίο εισέβαλαν υψηλές παλίρροιες. Αποτέλεσε μεγάλο πνευματικό και διανοητικό κέντρο, και ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος για την μεσαιωνική Δύση.

Η μονή μετατράπηκε σε φυλακή κατά τη διάρκεια των ημερών της Γαλλικής Επανάστασης και Αυτοκρατορίας, αποκαταστάθηκε πριν από το τέλος του 19ου αιώνα.

Το 1979 η UNESCO χαρακτηρίστε το Mont-Saint-Michel ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αυτή η «Μέκκα του τουρισμού» δέχεται περισσότερους από τρία εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

 

#2. Μοναστήρια Vardzia | ΓΕΩΡΓΙΑ

Το Vardzia είναι ένα σύμπλεγμα σπηλαίων-μοναστηριών στη νότια Γεωργία. Δημιουργήθηκαν με το σμίλευμα των πλαγών του βουνού Erusheti, τριάντα χιλιόμετρα μακριά της πόλης Aspindza. Η κύρια περίοδος της κατασκευής τους χρονολογείται κατά το δεύτερο μισό του δωδέκατου αιώνα. Οι σπηλιές εκτείνονται κατά μήκος του γκρεμού για περίπου πεντακόσια μέτρα, ενώ αριθμούνται εως δεκαεννέα σειρές. Η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται στα 1180 μ.Χ. (κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του Ταμάρ και Rustaveli), διαθέτει μια σειρά σημαντικών τοιχογραφιών. Η τοποθεσία εγκαταλείφθηκε, σε μεγάλο βαθμό, μετά την οθωμανική κατάληψη το 16ο  αιώνα.

 

#3. Μοναστήρι Visovac | ΚΡΟΑΤΙΑ

[μοναστηρια στον κοσμο 

 

To Visovac είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται στη μέση μιας λίμνης στη Σίμπενικ, στην Κροατία. Οι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν εδώ έφυγαν από τη Βοσνία μετά την κυριαρχία των Τούρκων, το 14ο αιώνα, και έχτισαν αυτό το μοναστήρι προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Το μοναστήρι επεκτάθηκε και ανακατασκευάστηκε το 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της δημοτικότητάς του.

Περιλαμβάνει μουσείο, κήπους, βιβλιοθήκη και ένα μεγάλο καμπαναριό, και είναι περιτριγυρισμένο από πανύψηλα κυπαρίσσια.

Η βιβλιοθήκη της μονής εντυπωσιάζει με τα σπάνια χειρόγραφα που διαθέτει, ένα εκ των οποίων οι μύθοι του Αισώπου.

Πριν την κατοίκηση του νησιού, ήταν ένας «λευκός βράχος» στη μέση της λίμνης. Πήρε τη σημερινή μορφή, χάρη στο έργο των ιερέων, που με ένα τοίχο κράτησαν μακριά τα ρηχά νερά. Με τον τρόπο αυτό το μικρό νησί απέκτησε την βλάστηση του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «ένας μικρός παράδεισος επί της Γης».

[

#4. Μοναστήρι Al Deir | ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Η μονή Al Deir βρίσκεται κρυμμένη ψηλά στους λόφους της πόλης Πέτρας, στην Ιορδανία, και αποτελεί ένα από τα θρυλικά μνημεία της πόλης. Χτίστηκε τον 30 αιωνα π.Χ. ως τάφος των Ναβαταίων. Πήρε το όνομα του από τους σκαλισμένους σταυρούς στο εσωτερικό του, που υποδηλώνουν τη χρήση του ως ναό, κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

 

#5. Μοναστήρι Δερβίσηδων | ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

 

Το Blagaj Tekke, επίσης γνωστό και ως μοναστήρι των Δερβίσηδων, βρίσκεται στην πηγή του ποταμού Μπούνα στο μικρό χωριό Blagaj, στα νότια του Μόσταρ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Το Bakke Tekke έχει μακραίωνη ιστορία, χτίστηκε το 1500 μ.Χ. με οθωμανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και μεσογειακό στυλ. Το Blagaj απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Μόσταρ και η πρόσβαση στο χωριό είναι εφικτή είτε με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο.

 

#6. Μοναστήρι Κηπίνα | ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιερά Μονή Κηπίνας θεωρείται το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ηπείρου. Η τοποθεσία του προκαλεί δέος στους επισκέπτες. Είναι χτισμένο μέσα σε απόκρημνο βράχο στα Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Χτίστηκε το 1212 από το μοναχό Γρηγόριο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μέσα στη μονή υπάρχει μια μυστική πόρτα που οδηγεί σε κρύπτη. Η κρυμμένη αυτή σπηλιά αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των αντιστασιακών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες διακοσμούν το εσωτερικό του Ναού που χρονολογούνται από το 17ο αιώνα.

Το όνομα της οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι. Το μονοπάτι είναι στην πλαγιά του βράχου και η κρεμαστή γέφυρα πριν από την είσοδο παραμένει κινητή. Όταν αυτή σηκώνεται δημιουργεί κενό τεσσάρων μέτρων στο γκρεμό και προφύλαγε παλαιότερα το μοναστήρι από επίδοξους επιδρομείς.

Αν ο ιερέας Λάμπρος δεν βρίσκεται εκεί, μπορείτε να ζητήσετε τα κλειδιά για να επισκεφθείτε τη μονή από το καφενείο στον συνοικισμό Κηπίνα.

 

#7. Μοναστήρι Μονσεράτ | ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ

[

Το μοναστήρι Βενεδικτίνων της Santa Maria de Montserrat βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαρκελώνης. Ακόμα και από απόσταση, το θέαμα του βουνού με το μοναστήρι, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, είναι καθόλα επιβλητικό, σε ένα μοναδικό τοπίο της Καταλωνίας.
Πολλοί επισκέπτες ταξιδεύουν μόνοι για να προσκυνήσουν το άγαλμα της Μαύρης Μαντόνας, πολιούχο της Καταλωνίας

Στο μουσείο της μονής Montserrat, μπορείτε να δείτε έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Νταλί, Ελ Γκρέκο, Μονέ ή Giordano. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε και αρχαιολογικά εκθέματα.

 

#8. Μοναστήρι Taktsang Palphug | PARO BHUTAN

Το μοναστήρι Taktsang Palphug (περισσότερο γνωστό ως Paro Taktsang), είναι ένα βουδιστικό μοναστικό συγκρότημα που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο, 3120 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην άνω κοιλάδα Πάρο, στο Μπουτάν. Η Μονή Taktsang Palphug είναι ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και της πολιτιστικής εικόνας του Μπουτάν.

Η επίσκεψη στο μοναστήρι Paro Taktsang είναι μια αξέχαστη εμπειρία χάρη στη μοναδική τοποθεσία του και τη θέα στα επιβλητικά βουνά και τις κοιλάδες με το σμαραγδένιο πράσινο χρώμα.

Η μονή είναι προσβάσιμη μόνο από ορεινά μονοπάτια. Η απομακρυσμένη τοποθεσία του

Η μονή Paro Taktsang αποτελείται από τέσσερις κύριους ναούς και πολλές κατοικίες. Όλα τα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με σκάλες με σκαλοπάτια λαξευμένα στο βράχο. Η εσωτερική διακόσμηση του ναού εντυπωσιάζει με την πολυτελή ομορφιά του: επιχρυσωμένος τρούλος και φώτα που τρεμοπαίζουν φωτίζοντας τα χρυσά είδωλα. Στην αίθουσα των Χιλίων Φο, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο, ένα μεγάλο άγαλμα του μια τίγρη βρίσκεται. Η τίγρη είναι σεβαστή ως το σύμβολο της μονής Paro Taktsang, λόγω του μύθου, σύμφωνα με την οποίo η θέση της μονής επιλέχθηκε από μια τίγρη. Υπάρχουν οχτώ σπηλιές στο μοναστήρι, τέσσερις εκ των οποίων είναι προσβάσιμες. Οι μοναχοί του Paro Taktsang θα πρέπει να ζήσουν και να διαλογιστούν σε αυτές τις σπηλιές για τρία χρόνια.

 

#9. Μοναστήρι Phugtal | ΙΝΔΙΑ

To Phuktal Gonpa είναι ένα βουδιστικό μοναστήρι που βρίσκεται στην απομακρυσμένη κοιλάδα του Lungnak Zanskar, στην αυτόνομη περιοχή των Ιμαλαΐων του Λαντάκ, στη Βόρεια Ινδία. Είναι χτισμένο γύρω από μια φυσική σπηλιά, το μοναστήρι χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα. Από το σπήλαιο θεωρείται ότι πέρασαν πολλοί σοφοί και μελετητές.

 

#10. Μοναστήρι Ostrog | ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Το μοναστήρι του Ostrog, ένα θαυμάσιο επίτευγμα της φύσης και της ανθρώπινης επέμβασης. Αποτελεί το μαργαριτάρι του Μαυροβουνίου και το πνευματικό του κέντρο. Ετησίως, το επισκέπτονται περισσότεροι από 100 χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Αποτελεί έναν από τους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς της Χριστιανοσύνης ανά τον πλανήτη. Διαθέτει ένα υπόσκαφο εκκλησάκι και μοναστηριακό συγκρότημα υπηρετώντας και διατηρώντας την ιερότητα και το πνεύμα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Επίσης θεωρείται πολιτιστικός θησαυρός του Μαυροβουνίου.

[

#11. Μοναστήρι Σουμελά | ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ

Η μονή Σουμελά είναι 1600 ετών και αποτελεί ένα αρχαίο Ορθόδοξο μοναστήρι με ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική σημασία για του Έλληνες του Πόντου. Βρίσκεται στην Τραπεζούντα της Τουρκίας και είναι χτισμένο σε ύψος 1.200 μέτρων, σε ένα απόκρημνο βράχο στην περιοχή Macka. Το μοναστήρι είναι προσβάσιμο μέσω μιας διαδρομής από το δάσος. Οι όμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και απεικονίζουν βιβλικές σκηνές του Χριστού και της Παναγίας. Αν και το μοναστήρι έχει εγκαταλειφθεί από το 1923, μεταμορφώθηκε σε μουσείο και συνεχίζει να αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο λόγω της τοποθεσίας, της δομής, του τοπίου και της ιστορίας του.

 

#12. Μοναστήρι Tatev | ΑΡΜΕΝΙΑ

 

Το μοναστήρι Τατέβ είναι χτισμένο σε μια εντυπωσιακή και συνάμα στρατηγική τοποθεσία, στην άκρη ενός φαραγγιού, στην Αρμενία. Πίσω από το όνομα του κρύβεται ένας τοπικός θρύλος. Σύμφωνα με αυτόν, ο οικοδόμος όταν τελείωσε το έργο διέσχισε την άκρη του φαραγγιού παρακαλώντας το Θεό να του δώσει φτερά και πήδηξε στο κενό. Τότε ο Θεός τον βοήθησε και του έδωσε φτερά και πέταξε μακριά, έτσι το μοναστήρι πήρε το όνομα Tatev («δώσε μου φτερά» στα αρμένικα).

 

#13. Μοναστήρι Debre Libanos | ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Το μοναστήρι Debre Libanos βρίσκεται βορειοδυτικά της Αντίς Αμπέμπα στην περιφέρεια Oromia της Αιθιοπίας. Ιδρύθηκε το 13ο  αιώνα από τον Tekle Haymanot. Το μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται ανάμεσα σε ένα βράχο και ένα παραπόταμο του Abbay (ή Blue Nile). Κανένα από τα αρχικά του κτίρια δεν έχει επιβιώσει. Τα σημερινά κτίσματα περιλαμβάνουν την εκκλησία πάνω από τον τάφο του Tekle Haymanot, (η οποία κατασκευάστηκε έπειτα από διαταγή του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, το 1961) μια ελαφρώς παλαιότερη εκκλησία του Σταυρού, όπου λέγεται ότι φυλάσσεται ένα κομμάτι του Τιμίου Σταυρού και πέντε θρησκευτικά σχολεία.

Από τη μια πλευράς της εκκλησίας περνά ένα ποτάμι που για να το διασχίσει κανείς πρέπει να προχωρήσει με το ένα πόδι σηκωμένο για περίπου 15 λεπτά. Σύμφωνα με το μύθο, ο Αιθίοπας Tekle Haimanot, προσευχόταν για 7 χρόνια (ή 29, εξαρτάται ποιος εξιστορεί το μύθο) και στάθηκε στο ένα του πόδι για τόσο πολύ καιρό που το άλλο πόδι έπεσε. Άρρωστοι άνθρωποι δημιουργούν ουρά για να λάβουν το άγιο νερό (που πιστεύεται ότι είναι ένα σημάδι της προσευχής του Αγίου).

 

#14. Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου | ΙΣΡΑΗΛ

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Ιερουσαλήμ, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στέκεται μέσα σε μια θεαματική βιβλική έρημο, όπου οι χριστιανοί μοναχοί διατηρούν τον αρχέγονο τρόπο ζωής τους. Τον τέταρτο αιώνα κάποιοι μοναχοί θέλοντας να ακολουθήσουν τα βήματα του Ιωάννη του Βαπτιστή και του Ιησού αποφάσισαν να βιώσουν την εμπειρία της ερήμου. Εγκαταστάθηκαν, λοιπόν, γύρω από μια σπηλιά όπου πιστεύεται ότι κατέφυγε ο προφήτης Ηλίας και τρεφόταν από τα κοράκια (1 Βασιλέων 17: 5-6). Το μοναστηριακό συγκρότημα του 16ου αιώνα, με την αρχαία εκκλησία και τους κήπους του, εξακολουθεί να κατοικείται από λίγους Έλληνες ορθόδοξους μοναχούς. Είναι προσβάσιμο με μια γέφυρα πεζών μέσα από το φαράγγι του ποταμού Kelt.

 

#15. Μοναστήρι Μεγάλο Μετέωρο | ΜΕΤΕΩΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Η μονή Μεταμορφώσεως, το Μεγάλο Μετέωρο ή απλά το Μετέωρο είναι το μεγαλύτερο από το μοναστηριακό συγκρότημα των  Μετεώρων και ένα από τα μεγαλύτερα μοναστηριακά σύνολα της Ελλάδος. Η μονή είναι κτισμένη στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων, επάνω σε ένα μεγάλο, πανύψηλο βράχο ύψους 400μ από την Καλαμπάκα.  Ο Αθανάσιος ο Μετεωρίτης ονόμασε την κορυφή «Μετέωρον» γιατί ήταν πιο ψηλός από τους γύρω βράχους και αυτό το όνομα είναι γνωστή ως σήμερα η μονή. Εκεί ο Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, στην κόψη ενός κατακόρυφου γκρεμού έχτισε τη μονή (περί το 1340 μ.Χ.) και οργάνωσε την πρώτη συστηματική μοναστική κοινότητα και οικοδόμησε το ναό της Θεομήτορος.

 


Πηγή: Hana.news

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ