Με ιεροπρέπεια εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, το διήμερο 28 & 29 Αυγούστου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αφ’ εσπέρας της Εορτής χοροστάτησε και μίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Παραλία Ραχών, ο οποίος βρίσκεται πλάι στην θάλασσα του Μαλιακού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας τον στίχο του Απολυτικίου του Αγίου: «σοί δέ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε», χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Για τον Τίμιο Πρόδρομο αρκούν τα λόγια του Χριστού ότι δεν γεννήθηκε  άλλος τέτοιος άνδρας πάνω στη γη: «Μείζων εν γεννητοίς γυναικών». Λόγοι συγκλονιστικοί, που μαρτυρούν το μεγαλείο και την κορυφαία προσωπικότητα του Τιμίου Προδρόμου και δικαιολογούν την εξέχουσα τιμή που απολαμβάνει μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Ο Τίμιος Πρόδρομος δεν άσκησε απλώς μία προσωπική κριτική στην ηθική μιας αυλής συγκεκριμένων προσώπων. Η κριτική του ήταν μία φωνή και μία κραυγή επανάστασης σε ένα σύστημα εξουσίας, σε μία κάστα εξουσίας, η οποία καταδυναστεύει τους αδύνατους, τους πτωχούς, τους περιφρονεμένους, η οποία είχε μέσα της όλα τα χαρακτηριστικά της υποκρισίας, την οποία ο Πρόδρομος δεν μπορούσε να αντέξει και να συμβιβαστεί.

Πόσο ανάγκη  έχει η εποχή μας από αντίσταση. Αντίσταση απέναντι σε κάθε αχαλίνωτη μορφή εξουσίας, απέναντι σε κάθε σύστημα, το οποίο δρα με πλεονεξία, το οποίο δρα χωρίς φραγμούς, το οποίο ισοπεδώνει τις προσωπικότητες των ανθρώπων, ισοπεδώνει κάθε έννοια δικαιοσύνης, ισότητας και ισονομίας. Ο Τίμιος Πρόδρομος αποκεφαλίστηκε και μαρτύρησε για αυτό το λόγο και για αυτό δεν είναι απλώς ένας μάρτυρας της Εκκλησίας, αλλά είναι συγχρόνως και ένας μάρτυρας του λαού και των πολιτισμών, των ανθρώπων που θέλουν να ζουν με πραγματική δικαιοσύνη μέσα στον κόσμο.

Να αναρωτηθούμε με την ευκαιρία αδελφοί μου: Ποια θα είναι για μας η μαρτυρία του Χριστού; Τι θα έχει να πει για εμάς ο Χριστός, βλέποντας την δική μας στάση απέναντι σε πρόσωπα και πράγματα, τη δική μας πορεία; Πώς θα αξιολογηθούμε από τον Χριστό; Ποια είναι η δική μας πραγματική εικόνα;

Αξίζει να αναρωτηθούμε και να ψάξουμε βαθιά μέσα μας τον εαυτό μας για να δούμε την αλήθεια του, την αλήθεια μας. Είναι ωφέλιμο και λυτρωτικό να αντικρίσει κάνεις πραγματικά τον εαυτό του όπως είναι, και να προσπαθήσει να τον προχωρήσει μπροστά.  Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια, πραγματικά ο Τίμιος Πρόδρομος να μας ανεβάσει όλους από την γη ψηλά στον ουρανό».

Ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο χωριό Σκάρφεια της Λοκρίδος, όπου ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον περικαλλή και ιστορικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, συμπροσευχομένου εκ του Ιερού Βήματος, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το χωριό Κόμνηνα Λοκρίδος.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφερόμενος στα Ιερά λόγια του Προφήτου Ησαΐα, με τα οποία προανήγγειλε 800 χρόνια πριν, το κηρυκτικό έργο του Αγίου Ιωάννου στην έρημο του Ιορδάνου, για την προετοιμασία των ανθρώπων για την έλευση του Χριστού: «ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου», χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Εμείς οι άνθρωποι του σήμερα, τι οδούς ετοιμάζουμε για τις γενιές του αύριο; Ο  Πρόδρομος ετοίμασε οδούς Κυρίου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις και το έδαφος για να δεχθούμε οι άνθρωποι τον Μεσσία. Εμείς, τι δρόμους θα διανοίξουμε, ποια ανθρωπότητα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας και ποια οικογένεια θα παραδώσουμε, ποιες αρχές και ποιες συντεταγμένες, ποια ιδανικά και ποιο παράδειγμα; Τι θα έχουν να θυμούνται τα παιδιά και τα εγγόνια από μας και η κοινωνία του αύριο;».

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας Αοδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Τσίκουλος, εκ μέρους του πιστού πληρώματος της Σκάρφειας καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στο όμορφο χωριό τους ευχόμενος ο Πανάγιος Θεός δια πρεσβειών του Τιμίου Προδρόμου να του χαρίζουν έτη πολλά για μια θεάρεστη, καρποφόρα και πολύκαρπη Αρχιερατεία.
Στις Ιερές Ακολουθίες έδωσαν το παρόν πλησίον του Σεβασμιωτάτου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι τοπικοί Δήμαρχοι και πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος,  δια των ευχών του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, το απόγευμα της Εορτής προηξήρχε του Μεγάλου Εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ιωάννου στο χωριό Λαδικού της Δυτικής Φθιώτιδος, ενώ ανήμερα της Εορτής προηξήρχε στο Ιερατικό συλλείτουργο και εκήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου στην Παραλία Ραχών της Ανατολικής Φθιώτιδος.

Στο κήρυγμά του ο π. Άγγελος αναφερόμενος στο Ιερό πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου υπογράμμισε: «Εγκωμιαστής αψευδής και ακριβοδίκαιος του Τιμίου Προδρόμου, είναι ο Ίδιος ο Χριστός. Ο δικός μας λόγος κενός για εκείνον, που παρά το πνευματικό του μέγεθος κατέστη ο διάφανος Προφήτης, Πρόδρομος και συνάμα πλήρης Χριστού, ο Λύχνος του Ηλίου της Δικαιοσύνης.
Ο Άγιος Ιωάννης αποτελεί αιώνιο παράδειγμα υψοποιού ταπεινώσεως, μόνιμος δρόμος προς την χαρά της Βασιλείας η παρουσία του και πάντοτε σύγχρονο το κήρυγμά του».

Ο  Πρωτοσύγκελλος π. Άγγελος και στις δύο Ιερές Πανηγύρεις στις οποίες και προέστη μετέφερε σε όλους τους πιστούς τις εγκάρδιες και πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.