Τελικά το ουκρανικό δεν φαίνεται να λύνεται ειρηνικά.Εκτός της Μόσχας και ο επικεφαλής του Πατριαρχείου του Κιέβου κ.Φιλάρετος  επιτέθηκε κατά του Βαρθολομαίου τον οποίο κατηνγόρησε οτι αυτός ζήτησε προσωπικά από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι να βοηθήσει στην καταστροφή του UOC-KP

Οεπικεφαλής του “Πατριαρχείου Κιέβου” Φιλάρετος που έχει πλέον απομακρυνθεί από την νέα εκκλησία των Επιφάνιου-Βαρθολομαίου επανήλθε επιθετικά με νέες δηλώσεις και είπε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συμμετείχαν στις προσπάθειες να καταστρέψουν τη δομή του.

Επίσης ο Φιλάρετος είπε ότι ο επικεφαλής της νέας εκκλησιαστικής δομής OCU Επιφάνιος (Dumenko) περιμένει τον θάνατό του για να καταλάβει την κατοικία του στο Pushkinskaya στο Κίεβο. Αυτά ανέφερε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο PavlovskyNEWS.

Ο Φιλάρετος ξιφούλκησε λέγοντας ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε προσωπικά από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι να βοηθήσει στην καταστροφή του UOC-KP. Πρόσθεσε δε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συμμετέχει σε αυτήν τη διαδικασία.

«Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και έχουμε την υποψία ότι ο Επιφάνιος χρησιμοποιεί τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Pompeo για να εκπληρώσει το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη», δήλωσε ο Φιλάρετος.

Ταυτόχρονα, ο “Πατριάρχης Κιέβου” πιστεύει ότι «η Αμερική πρέπει να απαντήσει εάν υποστηρίζει την καταστροφή του Πατριαρχείου του Κιέβου ή όχι».