Αρχική » Ρώσοι και Αμερικανοί “πολεμούν” στη Λευκορωσία με έπαθλο την Εκκλησία

Ρώσοι και Αμερικανοί “πολεμούν” στη Λευκορωσία με έπαθλο την Εκκλησία

από christina

Στην Ουκρανία η αυτοκεφαλία εξελίχτηκε σε κόντα μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής πρωτίστως και στη συνέχεια σε σύγκρουση των πατριαρχείων Μόσχας και Φαναρίου.Οι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται για μα ακόμη φορά αντιμέτωπες αυτή τη φορά στη Λευκορωσία με τη διαφορά οτι πλέον η σύγκρουση δεν αφορά τα δύο Πατριαρχεία αλλά μόνο αυτό της Μόσχας το οποίο επιχειρεί να παρέμβει υπέρ του Λευκορώσου μητροπολίτη τον οποίο διόρισε πρόσφατα. Το Κρεμλίνο στηρίζει την απόφαση της ρωσικής Εκκλησίας ενώ οι Αμερικάνοι παρεμβαίνουν υπερ των Ρωμαιοκαθολικών τον επίσκοπο των οποίων εχει  “εξοτρακίσει”  το καθεστώς Λουκασένγκο.

Για να εδραιώσει την ισχύ του το Πατριαρχείο Μόσχας σπεύδει μεθαύριο να χειροτονήσει και να εγκαταστήσει τον νέο Μητροπολίτη .

Η Μόσχα αντικατέστησε τον Παύλο  με τον Λευκορώσο Βενιαμίν με στόχονα ενώσει τους Ορθόδοξους και να στηρίξει άμεσα τον Λουκασένγκο.

Στην κίνηση αυτή οι Αμερικανοί  προσέφεραν την  αμέριστη στήριξή  των  στους Ρ/Καθολικούς. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Mike Pompeo προέτρεψε τις αρχές της Λευκορωσίας να επιτρέψουν στον επικεφαλής των Ρ/Καθολικών στη Λευκορωσία Αρχιεπίσκοπο Tadeusz Kondrusiewicz να εισέλθει στη χώρα μετά την πρόσφατη απαγόρευση.

“Οι αρχές της Λευκορωσίας θα πρέπει να επιτρέψουν την επανεισδοχή του Αρχιεπισκόπου Κόντρουσεβιτς, ώστε να μπορεί να τείνει στο ποίμνιό του κατά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες. Σε αυτόν και σε όλους τους Λευκορώσους πρέπει να επιτραπεί να ασκήσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας λατρείας”, δήλωσε ο Πομπέο στο Twitter.

Ο Kondrusiewicz επέστρεφε στο σπίτι από την Πολωνία, όπου ήταν σε επίσημο ταξίδι, στις 31 Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, σε αποσπάσματα συνέντευξης του Kondrusiewicz στο πολωνικό καθολικό τηλεοπτικό κανάλι TV Trwam, ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν παραβιάσεις κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία. “Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι εκλογές δεν ήταν ειλικρινείς”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο λαός της Λευκορωσίας “είναι αρκετά ώριμος για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και δεν είναι πλέον η γενιά που ήταν πριν από 26 χρόνια”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ