Αρχική » Ρώσοι και Σύροι κτίζουν “αντίγραφο” της Αγιάς Σοφιάς στη Συρία

Ρώσοι και Σύροι κτίζουν “αντίγραφο” της Αγιάς Σοφιάς στη Συρία

από christina

Ρώσοι  και Σύροι θεμελίωσαν τη Αγιά Σοφιά ,αντίγραφο του ναού της Κωνσταντινούπολης στην επαρχία Χαμά της Συρίας. Η απόφαση για την ανέγερση ελήφθη μετά την απόφαση του Ερντογάν  από Σύρους  πολιτοφύλακες, που στηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ.Στο πλευρό τους όπως είναι  φυσικό οι Ρώσοι οι οποίοι κάνουν επίδειξη δύναμης και σε εκκλησιαστικό επίπεδο στην περιοχή.

Πρόσφατα, ο διοικητής της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας στη συγκεκριμένη περιοχή, Ναμπίλ Αμπντάλα, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik» ότι η ιδέα της οικοδόμησης μιας εκκλησίας λειτουργεί, πρώτα απ’ όλα, ως σύμβολο της ζωής των χριστιανών της Συρίας.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έργο ιδιωτικής χρηματοδότησης και δεν έχει πολιτικό πλαίσιο.

«Αυτό είναι ένα ιδιωτικό έργο, θα χρηματοδοτηθεί επίσης ιδιωτικά. Ακόμη και το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να χτιστεί η εκκλησία ανήκει σε μια οικογένεια χριστιανών της Συρίας, των οποίων οι πρόγονοι αντιστάθηκαν στους Τούρκους τη δεκαετία του 1920, όπως όλοι οι Σύροι εκείνη την εποχή. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μια μεγαλοπρεπή κατασκευή: θα είναι μια μικρή εκκλησία. Δεν νομίζω ότι αξίζει της απήχησης της Αγίας Σοφίας» είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατασκευή του ναού ευλογήθηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωαννή Ί.

 

Μιλώντας για πιθανή ρωσική βοήθεια στην κατασκευή του ναού ο Αμπντάλα, σύμφωνα με τη ίδια πηγή, υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση.

«Σκοπεύουμε να χτίσουμε τα πάντα μόνοι μας. Ωστόσο, ορισμένοι ιδιωτικοί χορηγοί από τη Ρωσία έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να βοηθήσουν οικονομικά, αλλά αυτή δεν είναι επίσημη βοήθεια από τη Μόσχα».

 Ο π. Γεώργιος, ιερέας της περιοχής, κοιτώντας την τοποθεσία όπου θα χτιστεί ο Ναός, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα σύμβολο θείας σοφίας και έχει σημαντική θέση στην Χριστιανική ζωή. Είναι μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο και σε αυτήν οφείλεται η μεταστροφή της Ρωσίας προς τον Χριστιανισμό».

Από την πλευρά του, ο μηχανικός που έχει αναλάβει το έργο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας να αγκαλιάζει αυτή την συμβολική Εκκλησία. Η πόλη μας θα αποκτήσει ένα γνωστό προσκύνημα σε όλους όσους αγαπούν την Μητέρα Εκκλησία της Αγίας Σοφίας».


Πηγή: Πρακτορείο Ορθοδοξία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ