Πρόκειται για οργανωμένη εκδήλωση, «πορεία αποφασιστικότητας για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα» όπως την αποκαλούν, κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα, στην οποία θα συμμετέχουν 1000 μέλη του κόμματος

Τελευταίες λεπτομέρειες για την αυριανή εμπρηστική φιέστα των Γκρίζων Λύκων στη Σμύρνη, έδωσε στα μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ο πρόεδρος του, και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πρόκειται για οργανωμένη εκδήλωση, «πορεία αποφασιστικότητας για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα» όπως την αποκαλούν, κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα, στην οποία θα συμμετέχουν 1000 μέλη του κόμματος.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο Μπαχτσελί έδωσε τις τελευταίες οδηγίες προς τα στελέχη του κόμματός του για την αυριανή πορεία, που σύμφωνα με την αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων» σηματοδοτεί το ξεκίνημα οργανωμένων κινητοποιήσεων εντός και εκτός Τουρκίας, για την επανεξέταση του status των Δωδεκανήσων. Θεωρείται δεδομένο πως ο Μπαχτσελί έχει το «ΟΚ» του κυβερνητικού του εταίρου και προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για την αυριανή φιέστα που έρχεται να φορτίσει ακόμη περισσότερο το τεταμένο κλίμα με την Ελλάδα.


«Η Ελλάδα και τα σκληρά αφεντικά που βρίσκονται από πίσω της δυναμιτίζουν το καθεστώς των Δωδεκανήσων στην προσπάθειά τους να πολιορκήσουν την Τουρκία. Τεκμηριώνουν το κενό στο καθεστώς ιδιοκτησίας τους. Η Τουρκία έχει στα Δωδεκάνησα δικαιώματα, λόγο, μνήμες, ανεξίτηλα ίχνη. Λαμβάνοντας υπόψη τι συνέβη από το 1912 έως σήμερα, είναι εντελώς αντίθετο με το εθνικό πνεύμα να αρνηθούμε και να παραμελήσουμε τα δικαιώματά μας στα Δωδεκάνησα.

Τα νησιά αυτά αφαιρέθηκαν από εμάς μας με τρόπο άδικο, ανήθικο και παράνομο. Το καθεστώς το Δωδεκανήσων πρέπει να επανεξεταστεί. Το πρόβλημα του Αιγαίου που έχουμε με την Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μία άλλη διάσταση που έλαβε το πρόβλημα των Δωδεκανήσων» δήλωσε σ’ ιδιαίτερα προκλητικό ύφος ο Μπαχτσελί,  σχολιάζοντας και την αυριανή κινητοποίηση στη Σμύρνη.

«Σε πρώτη φάση στόχος μας είναι στις εννέα του ένατου μήνα την ενάτη ώρα, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, να κάνουμε μία πορεία αποφασιστικότητας για την ανεξαρτησία, στο σημείο που ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη, έχοντας 81 (σ.σ. όσοι οι νομοί της Τουρκίας) συντρόφους ιδεαλιστές σε καθεμία από τις δώδεκα επιτροπές που θα εκπροσωπούν τα Δωδεκάνησα. Πιστεύω ότι οι νέοι Τούρκοι νέοι ιδεαλιστές (Γκρίζοι Λύκοι) θα συνεισφέρουν με ενθουσιασμό στην απαραίτητη προετοιμασία και εργασία από σήμερα. Να θυμάστε ότι εάν εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας, θα χάσουμε την τιμή μας. Η τιμή, από την άλλη πλευρά, είναι η ψυχή του έθνους, η εγγύηση της ύπαρξής του, είναι ζήτημα επιβίωσης και υπερηφάνειας».

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η πορεία των «Γκρίζων Λύκων» θ’ αποτελείται από 12 ομάδες, με 80 μέλη – εθνικιστές στη καθεμία, που θα παραπέμπει σε κάθε νησί ξεχωριστά των Δωδεκανήσων. Παράλληλα 81 νέοι και νέες θα σχηματίσουν άλλη ομάδα, που θα παραπέμπει στις σημερινές 81 επαρχίες της χώρας.
Η επιλογή της ημερομηνίας που πραγματοποιείται η πορεία δεν είναι τυχαία καθώς η συγκεκριμένη ημέρα, η 9η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί στην Τουρκία ως η ημέρα που οι δυνάμεις του Κεμάλ εισήλθαν το 1922 στη Σμύρνη και ξεκίνησε ο διωγμός του κατά κύριο λόγο ελληνικού, αλλά και αρμενικού, πληθυσμού της πόλης.
Η πορεία θα ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί και θα καταλήξει στο λιμάνι της Σμύρνης, «Εκεί που πνίξαμε τους Έλληνες το 1922» όπως ανέφερε προκλητικά ο Μπαχτσελί.