Σε μια παράξενη συγκυρία (;) η μεγάλη θρησκευτική εορτή των Θεοφανείων έγινε φέτος μια ευκαιρία επανένωσης με την διαδρομή του Ελληνισμού ειδικά σε γεωγραφικά σημεία που τα βαρύνει ιδιαίτερα η ιστορία. Έτσι, μετά τον επίσημο εορτασμό στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια, είχαμε γιορτή των Θεοφανείων και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μετά από 42 ολόκληρα χρόνια.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας», Παύλος Ιακώβου, στους εορτασμούς παρευρέθηκαν γύρω στα 1.200 άτομα. Είπε ακόμα ότι το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και βουλευτές Αμμοχώστου.

 «Νοιώσαμε μεγάλη συγκίνηση αλλά δυστυχώς πρέπει να επιστρέψουμε πίσω. Ευελπιστούμε όμως ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της επιστροφής», πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

 Η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου.

 Ακολούθησε στη θαλάσσια περιοχή της «Γλώσσας» η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων, ενώ δεκάδες ήταν οι κολυμβητές που έπεσαν στην παραλία της πόλης-φάντασμα (από τον καιρό της εισβολής) για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.