Εκτός από την αγιογράφηση του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη ποy θα γίνει από Έλληνες μοναχούς , σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου "Ορθοδοξία" , θα χρησιμοποιηθεί και μάρμαρο Πεντέλης. Ο Βαγγέλης  Μαζιτζόγλου υπεύθυνος των μαρμαρικών εργασιών του ναού μιλώντας στο πρακτορείο Ορθοδοξία τονίζει ότι στον «Άγιο Νικόλαο θα χρησιμοποιηθεί ελληνικό μάρμαρο Διονύσου/Πεντέλης όπως και στον Παρθενώνα. Οι ποσότητες είναι σχετικά μικρές και τις έχουμε ήδη προμηθεύσει».

 Και προσθέτει: «Το ιδιαίτερο σε αυτό το έργο είναι οι ειδικές τεχνοτροπίες που έχουν σχεδιαστεί και γίνονται. Πιο συγκεκριμένα, εξωτερικά γίνεται μια επεξεργασία κατά την οποία το μάρμαρο έχει πάχος λίγα χιλιοστά και είναι εγκλωβισμένο σε γυαλί οπότε το βράδυ θα έχει εσωτερικό φωτισμό. Το εσωτερικό της εκκλησίας έχει πολύ λιτές/μοντέρνες γραμμές που όμως εναρμονίζονται με την ορθόδοξη παράδοση από τα σκαλιστά μαρμάρινα τελειώματα».

Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε ως βασικό του στόχο την εξυγίανση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και κύριο μέλημά του την αποπεράτωση του ναού. Τα εμπόδια μοιάζουν να έχουν ξεπεραστεί, εργασίες έχουν ξαναρχίσει… και οι δωρεές φθάνουν. Το στοίχημα; Τα θυρανοίξια να γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021, είκοσι χρόνια μετά μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους Πύργους.