Τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 15 Σεπτεμβρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο Bankstown του Σύδνεϋ. Κατά την Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος αφορμώμενος από την αγαπητική και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα που συνάντησε στον ναό, μίλησε στο εκκλησίασμα για τη αληθινή χαρά που προσφέρει στον άνθρωπο η γνωριμία του με τον Χριστό και η συμμετοχή του στην πνευματική ζωή της Εκκλησίας.

«Το περιβάλλον της χαράς είναι αυτό στο οποίο θέλει η Εκκλησία μας να ζούμε», τόνισε εισαγωγικά ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το περιβάλλον, στο οποίο έζησαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι, ακόμα και όταν μαρτυρούσαν και έχυναν το αίμα τους, δεν είχαν θλίψη ή στεναχωρία, αλλά είχαν χαρά. Και έλαμπαν τα πρόσωπά τους από χαρά, γιατί ήξεραν τι έκαναν, αλλά πάνω από όλα ήξεραν πού πήγαιναν. Και αυτό το βλέπουμε πολύ καθαρά στη ζωή της Αγίας Ευφημίας, η οποία είχε μαρτυρικό τέλος, και μάλιστα μετά από μια σειρά σκληρών και οδυνηρών βασανιστηρίων παρέδωσε την ψυχή της στον Χριστό και στην Εκκλησία».

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να διακρίνει πως ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά συχνά τη χαρά, χτυπώντας λάθος πόρτες, παρασυρόμενος ίσως από τα κυρίαρχα πρότυπα επιτυχίας της σημερινής κοινωνίας. Τέτοια πρότυπα, όπως εξήγησε, μπορεί να είναι η απόκτηση πολλών πτυχίων, η απόκτηση χρημάτων και οικονομικής ανέσεως, η κατάκτηση μιας υψηλής θέσης ή η διασημότητα. Ωστόσο, αμφισβήτησε ότι οι παραπάνω λογιζόμενες ως επιτυχίες αποτελούν πηγές χαράς για τον άνθρωπο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί πλούσιοι που είναι δυστυχισμένοι, το ίδιο και διάσημοι τους οποίους κυρίως τα νέα παιδιά θαυμάζουν στην τηλεόραση, όπως επίσης και άνθρωποι που διαθέτουν πολλά πτυχία ή αξιώματα. Την ίδια στιγμή, αντέτεινε, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα, αλλά έχουν χαμόγελο στα πρόσωπα και χαρά στην ψυχή τους.

Στο σημείο αυτό, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι την αληθινή χαρά, αυτή που είχαν και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, μπορεί κανείς να την βρει μόνο στον Χριστό. «Ο Χριστός είναι ο μόνος, ο οποίος μπορεί να νοηματοδοτήσει και να δώσει χαρά στη ζωή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και παρότρυνε πατρικά τους πιστούς να χτυπήσουν τη σωστή πόρτα στη ζωή τους για να βρουν τη χαρά, επισημαίνοντας πως «αυτή η πόρτα είναι ο Χριστός». «Να γνωριστούμε και να σχετιστούμε με τον Χριστό», τόνισε κλείνοντας, «και εκεί που η ζωή μας προσανατολίζεται σε πολλούς λανθασμένους προορισμούς, να προσανατολιστούμε προς τον Χριστό, γιατί αυτός είναι η αρχή και το τέλος, αλλά πάνω από όλα αυτός είναι η πηγή της χαράς».

Σημειώνεται ότι κατά την Ακολουθία του Εσπερινού αισθητή ήταν η παρουσία νέων παιδιών από την Ενορία της Αγίας Ευφημίας, ενώ, μεταξύ άλλων, παρίστατο και ο Δήμαρχος του Canterbury-Bankstown κ. Khal Asfour, στο πρόσωπο του οποίου ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική αναφορά, σημειώνοντας τον σεβασμό με τον οποίο παρακολούθησε ολόκληρη την Ακολουθία.