Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 συζήτησαν φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας στην Κόρινθο με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη να υπογραμμίζει από την πλευρά της πως «οι ήρωες της μάχης των Δερβενακίων δείχνουν το δρόμο της γενναιότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας».

Μια περιοχή που συμβολίζει όσο λίγες το πείσμα και την επιμονή για αναγέννηση, ένα τόπο με ανθρώπους δυνατούς που στάθηκαν όρθιοι μέσα από τρομερές δυσκολίες και αντιξοότητες επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και το Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη.

«Εδώ άνθρωποι σαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ανύψωσαν το φρόνημα των Επαναστατών με τη θριαμβευτική νίκη στα Δερβενάκια. Σήμερα, για όλους εμάς τους Έλληνες που περνάμε και πάλι μία, παροδική ελπίζουμε, δυσκολία, τέτοιοι ήρωες μας θυμίζουν κάτι πολύ σημαντικό. Ότι η γενναιότητα, η αγάπη του ενός για τον άλλον και για την πατρίδα μας, η φλόγα της ελευθερίας είναι ουσιαστικά οι φάροι για τη συνέχεια του Ελληνικού κράτους» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, μπροστά από τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια και πρόσθεσε: «Το 2021 δεν γιορτάζουμε μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο, δυναμικό και ελεύθερο κράτος. Γιορτάζουμε την απόφασή μας να προχωρήσουμε στο μέλλον με τις ίδιες αρχές. Ενωμένοι, κοιτάζουμε με νηφαλιότητα το παρελθόν, παίρνουμε μαθήματα από τις μάχες που έγιναν εδώ και προχωράμε με αυτοπεποίθηση στο μέλλον».

 

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε στο δημαρχείο της Κορίνθου ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, ενώ ακολούθησε μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις προτάσεις των Δήμων του Νομού Κορινθίας για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και για ζητήματα που αφορούν την πρόοδο και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς, η Βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο Δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκου, ο Δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος, στελέχη της Δημοτικής Αρχής Κορίνθου όπως ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γεώργιος Πούρος, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου, Επίσκοπος Αγάπιος, εκπρόσωποι των παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων, εμπορικών συλλόγων, επιμελητηρίων της περιοχής καθώς και μέλη διαφόρων επαγγελματικών κλάδων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας και ενεργού συμμετοχής όλων των ζωτικών δυνάμεων της περιοχής στη συζήτηση, κάτι που όπως είπε αποτελεί «αδιάψευστο μάρτυρα της ενότητας», μέσα από την οποία αναδεικνύεται ένας σύγχρονος πατριωτισμός που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των προτάσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση που έχουν υποβάλει τόσο ο Δήμος Κορινθίων όσο και οι άλλοι Δήμοι του Νομού και οι οποίες αναδεικνύουν μια κοινωνία που κοιτάζει προς το μέλλον. Σημειώνεται ότι οι Δήμοι του Νομού Κορινθίας έχουν υποβάλει συνολικά 11 προτάσεις για να γιορτάσουν την επέτειο.

«Τόπος έμπνευσης»

«Οι εκπρόσωποι από όλη την Κορινθία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του 1821 οι οποίοι προσέφεραν τη ζωή τους και την περιουσία τους και αγωνίστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να έχουμε ελευθερία, να έχουμε την πατρίδα μας και να μπορούμε να οραματιζόμαστε το μέλλον» ανέφερε από τη μεριά του ο Δήμαρχος Κορινθίων. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός Νικόλαος Ταγαράς τόνισε ότι το 2021 είναι ένας σταθμός απολογισμού για όλα αυτά που πέρασαν οι Έλληνες, τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη και τις παραλείψεις, κάτι που θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος. Μιλώντας για την επέτειο των 200 χρόνων, η Βουλευτής Μαριλένα Σούκουλα-Βιλιάλη έδωσε έμφαση στη συμβολή της Κορινθίας στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων. «Είναι πολύ μεγάλη χαρά που θα την αναδείξουμε στο 2021» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Κόρινθος είναι διαχρονικά ένας τόπος έμπνευσης» ανέφερε από τη μεριά της το Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Δέσποινα Μουζάκη, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις που έχουν υποβάλει οι Δήμοι του Νομού για την επέτειο των 200 χρόνων ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον.