Περίεργα, τουλάχιστον, δημοσιεύματα στη Ρωσία κάνουν λόγο για "σχέδιο" να μην επισκεφτεί το Άγιο Όρος ο Ρώσος πρωθυπουργός.Οπως αναφέρουν δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού και πως όλα γίνονται γιατί τι φανάρι δεν θέλει τους ΡώσουςΑθω.Το δημοσίευμα μπορέι να μοιάζει γραφικό αλλά  έχει πάρει διαστάσεις.Αλλωστε δεν απαγορεύονται οι επισκέψεις απλώς θα πρέπει να αποδεικνύουν ιατρικώς οτι δεν έχουν τον ιό.

Οπρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν έχει προγραμματίσει  να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άγιο Όρος την  Πέμπτη, ενώ προγραμματίζεται να καταλύσει στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος.

Η επικείμενη ανεπίσημη επίσκεψη του Ρώσου Πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν στο Άγιο Όρος  οτι  έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους εκπροσώπους της εκκλησίας και πολιτικούς που εναντιώνονται στη ρωσική παρουσία στην Ελλάδα, και υπό αυτό το πρίσμα, προσπαθούν να βάλουν σε καραντίνα το Άγιο Όρος υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του κορονοϊού, ανέφερε στο Sputnik πηγή κοντά στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου στο Άγιο Όρος, που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, από τη διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πατριαρχείου τον Οκτώβριο του 2018 εξαιτίας της αναγνώρισης της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Την ίδια ώρα με το μήνυμα της επερχόμενης επίσκεψης (σ.σ. του Μισούστιν), δημοσιεύματα για δύσκολη κατάσταση με τον κορονοϊό στο Άγιο Όρος έκαναν την εμφάνισή τους. Τη Δευτέρα, το blog «Φως Φαναριού», που αντικατοπτρίζει τις θέσεις του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, δημοσίευσε σημείωμα «Κλείστε το Άγιο Όρος για τους προσκυνητές εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού», στο οποίο αναφέρεται ότι η μονή του Αγίου Παύλου έχει ανακοινώσει πως σταματά να δέχεται πιστούς έως τις 27 Σεπτεμβρίου για «επείγουσα πανδημία γρίπης».

Την ίδια ώρα, πηγή του Sputnik, ανέφερε ότι υπάρχει μόνο ένας ασθενής με κορονοϊό στο Άγιο Όρος.

«Δεν υπάρχει έξαρση της ασθένειας εδώ. Υπάρχει ένα κρούσμα που μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΧΕΠΑ» είπε επικαλούμενος πληροφορίες από άτομα στη Μονή του Αγίου Παντελεήμωνος.

«Ξαφνικά “αρρώστησαν”, με το που θα έρθει ο Ρώσος Πρωθυπουργός. Κάποιοι κύκλοι ανησυχούν για τη ρωσική παρουσία στην Ελλάδα, ανησυχούν για την επίσκεψη αυτή, ειδικά εν αναμονή της επίσκεψης στην Ελλάδα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο» είπε ο συνομιλητής, διαψεύδοντας αναφορές ότι ο Πομπέο ήθελε επίσης να επισκεφθεί το Άγιο Όρος.

«Προσπαθούν να κλείσουν το Άγιο Όρος για πολιτικούς λόγους. Τώρα δίνουν διαμονητήριο κάθε μέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν μπορεί να υπάρξουν κρούσματα αν οι επισκέπτες κάνουν τεστ πριν έρθουν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μοναχοί επίσης κάνουν τεστ μετά από ταξίδια εκτός του Άθω.

 

Στελέχη της διοίκησης χαρακτηρίζουν την άποψη αυτή γραφικότητες που δεν εξυπηρετούν κανέναν και τίποτα.