Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση του Αρχιεπισκόπου να αναβληθεί  λόγω κορωνοϊού η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου η οποία κάθε χρόνο πραγματοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου.

Το θέμα δεν είναι τόσο η αναβολή  όσο ο λόγος που προβάλλεται. Ο φόβος, δηλαβή μην νοσήσουν οι Ιεράρχες, αν και η Σύνοδος είχε αποφασιστεί να γίνει στη Μονή Πεντέλης για  την "αυτοπροστασία" τους.

Στο διαδίκτυο  πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι κατηγορούν τη σύνοδο για το ενδεχόμενο της αναβολής επισημαίνοντας οτι "δεν είναι δυνατόν οι μητροπολίτες να φοβούνται για τον εαυτό τους  όταν οι πιστοί πηγαίνουν στους ναούς αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις της Εκκκλησίας".

Άλλοι επισημαίνουν επίσης πως δεν δικαιολογούνται ο ιεράρχες να φοβούνται από την στιγμή που η συνεδρίαση γίνεται κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας.

Από την άλλη πολλοί Ιεράρχες που έχουν ταχθεί υπέρ της αναβολής υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο για πολλούς  όχι μόνο να παρακολουθήσουν τις εργασίες αλλά και να κινηθούν από την περιφερειές τους στην Αθήνα.  

Το αν θα αναβληθεί ή όχι η Σύνοδος θα φανεί από τις απαντήσεις των μητροπολιτών που θα δώσουν σήμερα. Όπως αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η τακτική Ιεραρχία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 6 Οκτωβρίου στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πεντέλη.
Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε προκείμενου να καταστεί δυνατόν να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων και η λήψη πρόσθετων μέτρων έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των Ιεραρχών.
Όπως αναφέρεται στη επιστολή που απέστειλε στους Μητροπολίτες ο Μακαριώτατος, και την οποία κατά αποκλειστικότητα δημοσίευσε το Πρακτορείο Ορθοδοξία, πολλοί Ιεράρχες ζητούν αναβολή της Ιεραρχίας, «καθώς λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων και της θεσπίσεως ορίου συμμετοχής προσώπων στις συναθροίσεις, αλλά και της συνεχούς επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών στην Περιφέρεια Αττικής, δυσκολεύονται να συμμετάσχουν σε Αυτήν»

Στην επιστολή, που εστάλη στους Ιεράρχες τους δίδεται προθεσμία έως σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν τις απόψεις τους, για το ενδεχόμενο αναβολής της Ιεραρχίας.
Τονίζεται επίσης ότι η «τακτική γενική συνέλευση της Ιεραρχίας προβλέπεται εκ του νόμου και η απόφαση για αναβολή της δεν δύναται να ληφθεί από τον Πρόεδρο Αυτής, ή και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, άνευ απόψεων των μελών του Συνοδικού Σώματος».