Τι θα πει ο κόσμος, αυτό είναι το μεγαλύτερο «πρόβλημα» στη σημερινή κοινωνία των ανθρώπων. Ο κόσμος έχει γίνει το επίκεντρο του κάθε ανθρώπου και του κάθε χριστιανού. Τι θα πει ο κόσμος, τι θα πουν οι γύρω μας, τι θα πουν οι γείτονες, τι θα πουν οι συγγενείς;

Ο άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή περιστρέφεται πίσω από αυτή τη φράση, για να μπορέσει στην ουσία να ικανοποιήσει τα δικά του θελήματα. Ο άνθρωπος πλέον έχει αφήσει στην άκρη την άποψη του Θεού, το τι θα πει ο Θεός και δίνει μεγαλύτερη σημασία στο τι θα πει ο κόσμος.

Αυτός που δίνει μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, ταυτόχρονα υποτιμά τον Θεό, αλλά ασεβεί και έναντι του Θεού, με αποτέλεσμα να διώχνει τη Χάρη του Θεού από κοντά του. Το ίδιο έγινε και όπως είδαμε στο παρόν βίντεο της Παλαιάς Διαθήκης, με τη γυναίκα του βασιλιά Δαυίδ, η οποία περιφρόνησε και ειρωνεύτηκε τον Δαυίδ που χόρευε, υμνούσε, δοξολογούσε και ευχαριστούσε τον Θεό, διότι προτίμησε το τι θα πει ο κόσμος και όχι ποια είναι η άποψη του Θεού. Έτσι η ίδια μέχρι και το τέλος της ζωής της ο Θεός την αποδοκίμασε για την ασέβειά της αυτή.

Κάτι ανάλογο γίνεται στη σημερινή εποχή, όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την άποψη του κόσμου, τι θα πει ο κόσμος, παρά για την άποψη του Θεού. Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο κόσμος πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο στη σχέση μας με τον Θεό, πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο στο να εφαρμόζουμε το θέλημα του Θεού, πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο στο να καθαρίσουμε την ψυχή μας από τα πάθη μας.

Από τον Θεό δεν μπορούμε να κρυφτούμε όσο και να το προσπαθούμε, όμως πίσω από τη φράση «τι θα πει ο κόσμος», κάνουμε τραγικό τον εαυτό μας, κοροϊδεύοντας τους άλλους. Με αυτή τη φράση φοράμε μια μάσκα μόνο και μόνο για να φανούμε καλοί, πηγαίνουμε στην εκκλησία με ένα ευσεβίστικο ύφος, μόνο και μόνο να φανούμε καλοί χριστιανοί στον κόσμο.

Διαβάζουμε στο Κατά Ματθ. Ευαγγέλιο κεφ.10, στιχ.37 μια από τις οδηγίες που έδωσε ο Ιησούς Χριστός προς τους μαθητές Του και όλους εμάς: «Εκείνος που αγαπά τον πατέρα η την μητέρα του παραπάνω από εμένα, δεν είναι άξιος να λέγεται οπαδός μου. Και εκείνος που αγαπά τον υιόν του η την κόρην του παραπάνω από εμέ, δεν είναι άξιος να λέγεται οπαδός μου. Αυτός λοιπόν που δίνει μεγαλύτερη αξία στον κόσμο παρά στον Χριστό, αυτός δεν είναι άξιος ενώπιον του Θεού.

Χρειάζεται ως χριστιανοί να μάθουμε να μας ενδιαφέρει η άποψη του Θεού και το τι θα πει ο Θεός. Ο Θεός είναι Αυτός που μας δίνει τα πάντα στη ζωή μας και είναι Αυτός που ενδιαφέρεται για την ψυχή μας. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι το πως θα μας κατασπαράξει, το πως θα μας απομακρύνει από τον Θεό. Την ώρα του θανάτου μας δεν θα έχουμε κανέναν δίπλα μας από τον κόσμο, για το τι θα πει εκείνη την ώρα ενώπιον του Θεού.

Η συμπεριφορά μας να είναι σαν του βασιλιά Δαυίδ. Να αγαπάμε τον Θεό, να δοξάζουμε τον Θεό, να ευχαριστούμε τον Θεό, χωρίς να μας ενδιαφέρει το τι θα πει ο κόσμος.

Πατήστε εδώ για το σχετικό βίντεο

 

https://youtu.be/-9Vf4Uj9xSo

 

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος