Είναι η πρώτη φορά που σε επίσκεψη Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία δεν θα γίνει συνάντηση του με τον Πατριάρχη Μόσχας. Και όμως αυτό έγινε στην επίσκεψη που πραγματοποιεί ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού από τη Μόσχα η παράλειψη αυτή γίνεται "...παρά το γεγονός ότι εφέτος οι Ρώσοι εορτάζουν τα 1000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος και αναμένεται πανηγυρική επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη στον Άθω εντός του έτους. Χρήζει περαιτέρω διερεύνησης αν έπεσε "πάγος" από κάποια από τις πλευρές, λόγω τυχόν επιφυλάξεων για τα θέματα αυτά από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου, που δεν μπορεί με τίποτε να συμφωνήσει με το Πατριαρχείο Μόσχας ως προς τη διοργάνωση της Οικουμενικής Συνόδου, που έχει ανακοινωθεί για το 2016, αλλά όλα δείχνουν ότι για άλλη μια φορά θα αναβληθεί ή θα υποκατασταθεί από κάποια Σύνοδο των ελληνόφωνων Εκκλησιών, χωρίς συμμετοχή Ρώσων και λοιπών. Ίδωμεν, γιατί μπορεί και να φταίει απλώς η συνήθης πλέον κακή οργάνωση και προετοιμασία της διπλωματικής μας υπηρεσίας, που εκθέτει υποχρεωτικά και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μένει να δούμε αν είχαν ζητηθεί ή όχι αυτά τα ραντεβού..."

Επίσης, συνεχίζει το ρεπορτάζ, "βγάζει μάτι και η μη συνάντηση με την "ελληνολάτρη" Πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προεκλογικά επερωτήσεις στη Βουλή (έπειτα μάλιστα από παράπονα και της ιδίας, ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τους πολυάριθμους φίλους της στην Ελλάδα), ζητώντας να αφαιρεθεί το όνομά της από τη "μαύρη λίστα" των κυρώσεων της ΕΕ."

Σημειώνεται ότι σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, ο κ. Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.