Τα θέματα χρηματοδότησης, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και των νεότερων μνημείων που είναι διάσπαρτα σε κάθε σημείο της Δυτικής Μακεδονίας, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, με στελέχη των Αρχαιολογικών υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας, τον Περιφερειάρχη και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Την υπουργό συνόδευαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

« Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία με τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία εξασφάλισε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αλλάξει εικόνα. Είναι χρήματα τα οποία πρέπει να πιάσουν τόπο. Η επένδυση στα μνημεία και ιδιαίτερα στο πολιτιστικό απόθεμα κάθε περιοχής, είναι μια επένδυση η οποία δημιουργεί προστιθέμενη αξία και υπεραξία στην περιοχή την οποία πραγματοποιείται», ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού.

Η κα Μενδώνη είχε συναντήσεις με τον μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο και τον δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη. Επίσης επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο όπου ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.

«Το Βυζαντινό Μουσείο είναι πραγματικά ένα κόσμημα για την περιοχή. Τα εκθέματα είναι μοναδικά. Όλες οι εικόνες οι οποίες φιλοξενούνται είναι πολιτιστικά αγαθά πολλά εκ των οποίων είναι στα εγχειρίδια των φοιτητών της Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να βρούμε τον τρόπο το Μουσείο αυτό να προβληθεί περισσότερο, να αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και αυτό είναι θέμα το οποίο θα προκύψει από την συνεργασία της Περιφέρειας του Δήμου και γενικά των τοπικών φορέων και να δούμε πώς θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερους πόρους που θα επιτρέψουν μία έκθεση η οποία θα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να μπορεί να μένει περισσότερο χρόνο και να ψυχαγωγείται με την αρχαία έννοια του όρου από αυτά τα οποία βλέπει. Το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς , καταβάλλει εξαιρετικά φιλότιμη και μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να συντηρεί αυτόν τον αρχαιολογικό πλούτο», σημείωσε.

Η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, αναφέρθηκε στο σημαντικό πλούτο της Καστοριάς με τις 72 βυζαντινές εκκλησίες, τα αρχοντικά και αρχαιολογικούς χώρους, «που μπορούν να προσελκύσουν ακόμη περισσοτέρους επισκέπτες, προσφέροντας πλούτο και αυτοπεποίθηση στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας».

Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, είπε πως «η Δυτική Μακεδονία κάνει αγώνα δρόμου για να ενταχθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου σε προγράμματα ενίσχυσης, η αναστήλωση και συντήρηση σημαντικών μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που κινδυνεύουν από την φθορά του χρόνου».

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Κοζάνη, όμως μεταφέρθηκε στην Καστοριά, εξαιτίας των εκτάκτων περιοριστικών μέτρων λόγω covid-19 στην Π.Ε. Κοζάνης.