Αρχική » Η “επιστροφή” της Μητρόπολης Αθηνών

Η “επιστροφή” της Μητρόπολης Αθηνών

από kivotos

Ξεκίνησε η διαδικασία απόσυρσης των σκαλωσιών που εδώ και πολλά χρόνια “σκεπάζουν” τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας. Η επισκευή που ξεκίνησε μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός του 1999 παίρνει τέλος και φέτος- όπως όλα δείχνουν- η Μητρόπολη των Αθηνών θα ξαναδεχθεί τους πιστούς της πρωτεύουσας. Η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται ότι η αρχική επισκευή αποκάλυψε βαθύτερα προβλήματα όπως και ανάγκη εκτεταμένης συντήρησης των τοιχογραφιών του, που είχαν ταλαιπωρηθεί από την υγρασία και τη μόλυνση.

Ο Καθεδρικός της Αθήνας (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) κτίστηκε μεταξύ του 1842 και 1862. Στην ανέγερση του ναού συνέβαλαν πολλοί αρχιτέκτονες, όπως ο Χάνσεν, ο Ζέζος, ο Μπουλανζέ και ο Κάλκος. Αξιοσημείωτο είναι πως ως δομικά υλικά αλλά και διακοσμητικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν ύλες από ερειπωμένες ή κατεδαφισμένες για αρχαιολογικούς λόγους βυζαντινές εκκλησίες.

Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Επίσης πολλοί καλλιτέχνες εργάστηκαν και για τον εξωτερικό και κυρίως τον εσωτερικό διάκοσμο του ναού. Το αποτέλεσμα των πολλαπών επεμβάσεων και συνθέσεων διαφόρων αρχιτεκτονικών στυλ και διακοσμητικών στοιχείων τον κάνουν αρκετά ιδιαίτερο ναοδομικά.

Στο εσωτερικό του ναού ο επισκέπτης μπορεί να δει τις μαρμάρινες λάρνακες όπου φυλάσσονται τα οστά της Αγίας Φιλοθέης και του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ