Ο Άγιος Φίλιππος καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης και συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά διακόνων της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

Κήρυξε το Ιερό Ευαγγέλιο στη Σαμάρεια, όπου βάπτισε χριστιανό και το Σίμωνα το μάγο. Έπειτα, συνάντησε στο δρόμο του τον Αιθίοπα ευνούχο της βασίλισσας Κανδάκης, και αφού τον κατήχησε στην Ορθόδοξη Πίστη και στην ομολογία του αληθινού Τριαδικού Θεού, τον βάφτισε Χριστιανό. Ακολούθως, με τη διδασκαλία του έπεισε όλους σχεδόν τους κατοίκους των Τράλλεων να πιστέψουν στο Χριστό και να βαπτιστούν εις το όνομα του Τριαδικού Θεού.

Στην πόλη των Τράλλεων, αφού έκτισε ναό και οργάνωσε τη χριστιανική κοινότητα, παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό.

Οι Δώδεκα Απόστολοι και οι συνεργάτες τους, όπως ο Διάκονος Φίλιππος, έβαλαν τα θεμέλια της ιδρύσεως των κατά τόπους Εκκλησιών με τη χειροτονία Επισκόπων και Πρεσβυτέρων, καθώς και της διάδοσης του ιερού Ευαγγελίου, σύμφωνα με την εντολή του Χριστού «Πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. 28,19).

Οι Οικουμενικές Σύνοδοι και οι Θεοφόροι Πατέρες της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου που τιμούμε ιδιαιτέρως σήμερα μάς δείχνουν τον Ορθόδοξο δρόμο της ιεροπρεπούς προσκύνησης των Αγίων Εικόνων και των Αγίων Λειψάνων εντός της Εκκλησίας μας, προς ενίσχυση και παρηγορία στον καθημερινό μας αγώνα με ταπείνωση και διάκριση και γνώση των εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Προσκυνούμε και λατρεύουμε πραγματικά και ουσιαστικά μόνο τον Τριαδικό Θεό. Προσκυνούμε την εικόνα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού. Απονέμουμε την κατά σχέση προσκύνηση στους Αγίους τους οποίους ο Θεός φανερώνει σε εμάς για τη παρηγορία και σωτηρία μας, ένεκα του ότι απέκτησαν παρρησία στη Βασιλεία του Θεού.