«Αφιέρωσε τα νιάτα, το αίμα, τις ελπίδες και την πολεμική αρετή του στην υπηρεσία της πατρίδας και την απελευθέρωση της Μακεδονίας» αναφέρει για τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά, ανακοίνωσή της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), μ’ αφορμή τη επέτειο συμπλήρωσης 116 χρόνων από το θάνατο του (13/10/1904). Στην ανακοίνωση γίνεται μνεία και στην ολοκλήρωση των εργασιών στην ιστορική οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, που αποτελεί δωρεά της εγγονής του, Ναταλίας Ιωαννίδ, προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΑΑΣ:

«Σαν σήμερα το 1904 πέθανε, έπειτα από ένοπλη συμπλοκή με Τούρκους, λαβωμένος από βόλι, ο Παύλος Μελάς∙ το παλικάρι που αφιέρωσε τα νιάτα, το αίμα, τις ελπίδες και την πολεμική αρετή του στην υπηρεσία της πατρίδας και την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον ζυγό Σλάβων και Τούρκων. Ο Μελάς δεν περιορίστηκε να λέει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Με τον αγώνα του έκανε τον πόθο και την ευχή όλων πραγματικότητα.

Η ΕΑΑ.Σ. τιμά τους πρωτοπόρους των αγώνων του έθνους μας θυμίζοντας τον τρόπο που έζησαν και τον αντίκτυπο της δράσης τους στους αιώνες. Τα χνάρια του Παύλου Μελά αξίζει να τα βαδίσουν οι νέες αλλά και οι μεγαλύτερες γενεές γιατί οδηγούν στο άπειρο. Δεν είναι εφήμερα, δεν σβήνουν γιατί ποτέ δεν σβήνει η δίψα των ανθρώπων για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.

116 χρόνια μετά το θάνατο του ήρωα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρέδωσε στους Έλληνες ανακαινισμένη την οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά και η Ιστορία παραδίδει σε όλους μας ένα υπόδειγμα ζωής στην υπηρεσία της πατρίδας».
 

Ο Παύλος Μελάς, υπήρξε ηγετική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα. Έχασε τη ζωή του στις 13/10/1904 έπειτα από μάχη στο χωριό Στάτιστα (σημερινό Μελάς) περικυκλωμένος από 150 Οθωμανούς. Ήταν 34 ετών. Το κεφάλι του αποκόπηκε από τους συμπολεμιστές του και τάφηκε στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι. Το σώμα του παραδόθηκε από τις οθωμανικές αρχές στον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό (Καραβαγγέλη) και τάφηκε στον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών στην Καστοριά, όπου αναπαύεται και η κάρά του από το 1950.