Αρχική » Η Ελληνική Κυβέρνηση έστειλε τα δύο εκατομμύρια ευρώ στη Θεολογική της Βοστώνης

Η Ελληνική Κυβέρνηση έστειλε τα δύο εκατομμύρια ευρώ στη Θεολογική της Βοστώνης

από christina

 

Η Ελλάδα κατέβαλε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης τη χορηγία των δύο εκατομμυρίων ευρώ την οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο, στη διάρκεια δείπνου, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι τη χορηγία αυτή είχε εισηγηθεί ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης.

Την επίσημη ανακοίνωση καταβολής των χρημάτων θα κάνει την Παρασκευή η πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Επίσης, η πρέσβης θα απονείμει τιμητική διάκριση στον Μιχάλη Δουκάκη εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί τη Βοστώνη και τη Θεολογική Σχολή την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, σε τηλεφωνική συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» επιβεβαίωσε την πληροφορία του «Ε.Κ.», λέγοντας πως «τα χρήματα ήδη έχουν πάει στη Σχολή και θα το ανακοινώσουμε την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο».

Στην ερώτηση αν αυτά τα δύο εκατομμύρια είναι για το έτος 2019, η κυρία Παπαδοπούλου είπε, πως «αυτό δεν είναι τόσο ξεκαθαρισμένο όπως το λέτε. Οταν ήταν εδώ ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο που είχε έλθει για τα Ηνωμένα Εθνη και μιλούσε με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος του εξηγούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, του είπε ότι εγώ θα σε βοηθήσω με τη Θεολογική Σχολή».

Η πρέσβης τόνισε πως «είναι κάτι που ενδιαφέρει τον Πρωθυπουργό, τον ενδιαφέρουν τα Ελληνικά Γράμματα στην Αμερική και να βγαίνουν ιερείς για την Εκκλησία με μόρφωση και επιπέδου. Είναι σημαντικό, είναι μία παρουσία και Εκκλησίας και Ελληνισμού ταυτόχρονα. Είπε ο Πρωθυπουργός εγώ θα σε βοηθήσω με δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εστάλησαν και έχουν παραληφθεί. Τώρα δεν έχει διευκρινίσει αν αυτά θα είναι κάθε χρόνο, θα είναι εφάπαξ, θα υπάρχει κάποιο ποσό, αυτή ήταν μία συζήτηση όπως σας την περιγράφω. Είπε θα σε βοηθήσω διότι τότε ουσιαστικά ξεκινούσε ο Αρχιεπίσκοπος το να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής και ήταν η έμπρακτη βοήθεια του Πρωθυπουργού σ’ αυτόν τον αγώνα».

Στην ερώτηση αν αυτά τα χρήματα θα είναι για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, για τα Ελληνικά Γράμματα, για την Ελληνική Γλώσσα, είπε πως «ο Αρχιεπίσκοπος θα κρίνει μαζί με τη Σχολή ποιες είναι οι ανάγκες, φυσικά ο Πρωθυπουργός φυσικά κι εγώ έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του Αρχιεπισκόπου, θα διατεθούν μ’ έναν τρόπο για την αναζωογόνηση της Σχολής για να κάνει τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνει, για την οποία φτιάχτηκε να κάνει».

Οταν την ρωτήσαμε αν έχει επισκεφθεί άλλη φορά τη Θεολογική Σχολή, είπε χαμογελώντας: «από τότε που ήλθα ως πρέσβης έχω κλειδωθεί από τον κορωνοϊό, ήλθα στις 26 Φεβρουαρίου και στις 5 Μαρτίου έκλεισε η Αμερική. Την έχω επισκεφθεί ιδιωτικά όταν το παιδί μου σπούδαζε στη Βοστώνη, αλλά όχι σαν πρέσβης».

Η κυρία πρέσβης απεκάλυψε ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τον Μιχάλη Δουκάκη και θα μεταβούν στην οικία του στο Μπρούκλαϊν για να επιδοθεί το μετάλλιο. Είπε ότι «θα πάμε στο σπίτι του κ. Δουκάκη μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο για να του δώσω παράσημο από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ, ήλθαν και τα χρήματα από την Ελλάδα για τη Σχολή οπότε μου είπε ο Αρχιεπίσκοπος ότι είναι ευκαιρία να πάμε μαζί στη Θεολογική Σχολή, και τότε του είπα Σεβασμιώτατε δεν έρχεστε και στην απονομή του παρασήμου; Τρεις άνθρωποι θα είμαστε στην απονομή του παρασήμου λόγω της πανδημίας. Μάλιστα ήθελε να το κάνει ο κ. Βλάσης, αλλά λόγω κορωνοϊού δεν μπορεί να έλθει και την ώρα εκείνη θα είναι με ΖΟΥΜ, δηλαδή ο κ. Βλάσης θα του το δώσει με Ζουμ με το δικό μου χέρι». Ανέφερε ακόμα, πως «θα δω και αρκετό κόσμο, μερικούς θα τους δω με ΖΟΥΜ και μερικούς θα τους δω προσωπικά». Τονίζεται ότι θα έχει συνάντηση και με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.

Επίσης η κυρία πρέσβης την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου θα δώσει διάλεξη εξ’ αποστάσεως που διοργανώνει η Εδρα «Καραμανλή» στη Σχολή Fletcher του πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, με θέμα «Ο Ρόλος της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την Παρασκευή η Θεολογική Σχολή θα παραθέσει γεύμα σε στενό κύκλο παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο οποίος θα αναπέμψει και Τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου καθότι συμπίπτει και η μνήμη του Αγίου Ιακώβου.


Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ