Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ

ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ (ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ), 

ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΟΥ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» ΣΤΟ BEINWIL ΕΛΒΕΤΙΑΣ

 

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ  ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Καθηγητή (επ.) του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.

Διευθυντή του Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω

Θεολόγου

    

    Ο Γέροντας Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 13-9-1950. Είναι το έκτο παιδί από τα επτά των μακαριστών γονέων του Νικολάου και Ελένης Καλαμπόκα, το γένος Αντωνίου Παπαγεωργίου, από παππούδες Ιερείς. Έλαβε, κατά το βάπτισμα, το όνομα Γεώργιος και αφιερώθηκε από τη μητέρα του στον Άγιο Γεώργιο, της ιστορικής Ιεράς Μονής «Καραϊσκάκη», Μαυρομματίου Καρδίτσας. 

    Στις 25-07-1959 δέχθηκε τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Διονύσιο, στον πατρικό του οίκο στην Τζούρτζια Ασπροποτάμου, ο οποίος χειροτόνησε στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Τρικκάλων, τον πρώτο του Ιερέα, Νικόλαο Μπουντούρη, από το Γαρδίκι. Από τότε, ανδρώθηκε κοντά του, ως πνευματικό τέκνο του Πρωτοσυγκέλλου του, κυρού Πολυκάρπου Βαγενά, μετέπειτα Μητρολίτου Κερκύρας. 

Από το 1962 και έκτοτε, Πνευματικός του Πατέρας εγένετο ο επί πενταετίαν Κατηχητής του, νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Κορωνείας, της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Παντελεήμων Καθρεπτίδης, που ανέδειξε τα Κατηχητικά της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, τα πρώτα, στην Εκκλησία της Ελλάδος, μέχρι της αναχωρήσεώς του στην Γερμανία, για ανώτατες σπουδές το 1967, μετέπειτα, Μέγας Ιεροκήρυκας επί 30ετία, παγκοσμίου βεληνεκούς, του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, πρύτανις Ιεροκηρύκων και Εξομολόγων της Ορθοδοξίας κατασταθείς, Συγγραφεύς Παυλείων - Χρυσοστομικών θεολογικών τόμων, και Συγγραμμάτων.

    Προσήλθε, στις 26.07.1967, ως Δόκιμος Μοναχός στον Γέροντά του Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτη κ. Αιμιλιανό, όπου και ο ανωτέρω Πνευματικός του εκάρη, το 1962.

    Εισήλθε, στις 26-10-1968, έκτος στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

    Εκάρη, στις 17-08-1969, έκτος Μικρόσχημος Μοναχός, στην Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, από τον Γέροντά του, με την ευλογία του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρού Διονυσίου, λαμβάνοντας το όνομα Διονύσιος του Μητροπολίτη. 

     Γιά τα Σαράντα, 14-02-1970 του Τρίκκης & Σταγών Διονυσίου, ο  Αθηνών Ιερώνυμος Α΄, ζήτησε Άρθρο από τον Γέροντα Αιμιλιανό, το οποίο ανέθεσε στον Μοναχό τότε Διονύσιο Μετεωρίτη, ο οποίος, καταλήγοντας, σημείωνε: “η  Αριστίνδην Σύνοδος του 1967, εξέλεξε τον Τρίκκης, για Αθηνών, Εκείνος, όμως, τον Πνευματικόν Υιόν Του,  Αρχιμανδρίτην Ιερώνυμον Κοτσώνην, λέγοντας, “Ου, ουκ ειμί άξιος, κύψας, λύσαι τον ιμάντα των υποδημάτων του”, αλλά, Υιός Του, ήταν, ο  Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός, του Μεγάλου Μετεώρου”.

    Κλήθηκε, στις 13-09-1970, με την ευλογία του Γέροντά του Αρχιμανδρίτη κ. Αιμιλιανού, από τον μετέπειτα Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών (τον μετέπειτα Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων) κυρό Σεραφείμ, και ανέλαβε τη Διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Αρρένων «Άγιοι Ανάργυροι» Τρικάλων, από εξήντα μαθητές   Γυμνασίου και Λυκείου, που αρίστευσαν στην πόλη, αρκετοί δε από αυτούς αργότερα έγιναν Μοναχοί κοντά τους. 

    Κλήθηκε, στις 03-10-1972, όντας πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Αρχιμανδρίτη τότε, Διοκλείας έπειτα, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Καθηγητή Οξφόρδης κ. Κάλλιστο Ware, για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικόν, υπό την καθηγεσία του Ιδίου, ερχόμενος τότε μετά των γονέων του, και αιτήσας τούτον, από τον Γέροντά του, στο Μεγάλο Μετέωρο.

    Εγκαταβίωσε, από τις 17-12-1973, μαζί με τον Γέροντά του Αρχιμανδρίτη κ. Αιμιλιανό, ο οποίος ενθρονίστηκε εκεί Καθηγούμενος, στην Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Άθω, με την πρόσκληση και την παράκληση Αυτής. 

    Χειροτονήθηκε, στις 05-08-1974, Διάκονος, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κ. Διονύσιο, στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

    Χειροτονήθηκε, στις 15-08-1974, πρεσβύτερος, από τον φίλο του μακαριστό Επίσκοπο Συνάδων κυρό Γερμανό, Βοηθό Επίσκοπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Ιακώβου και Αρχιερατικό Επίτροπο του Ντιτρόιτ, του Κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Άθω. 

    Χειροθετήθηκε, στις 18-08-1974, Πνευματικός - Εξομολόγος, Αρχιμανδρίτης, από τον αυτό Επίσκοπο Συνάδων κυρό Γερμανό, στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων του Αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Άθω, το οποίο βρίσκεται στις Καρυές, όπου και ο Γέροντάς του χειροθετήθηκε Καθηγούμενος Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Άθω, υπό του Ιδίου.

    Εκδόθηκαν, στις 05-05-1975, πνευματικές συνεντεύξεις του από τον συγγραφέα κ. Jean - Yves Leloup, στα Γαλλικά και στα Νορβηγικά, στο βιβλίο «Λόγοι εξ Αγίου Όρους, 1975». 

    Επισκέφθηκε, στις 23-11-1975, μαζί με τον Γέροντά του, για πρώτη φορά, για προσκύνηση, το Θεοβάδιστο Όρος Σινά, με την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν, και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, και την Αγία Γη, με την πρόσκληση του μακαριστού Πατριάρχη Ιεροσολύμων κυρού Βενεδίκτου. 

    Επισκέφθηκε, στις 03-10-1976, μαζί με τον Γέροντά του, την Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας, με την πρόσκληση του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Γερμανού, και τον σύγχρονο Καθηγητή της Δογματικής στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και Ομολογητή Αρχιμανδρίτη Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς στη «φυλακή» Του, στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλων Τσέλιε στο Βάλιεβο Σερβίας, και συλλειτούργησαν με Αυτόν. 

    Εκδόθηκε, στις 23-01-1977, στην Αμερική, από τον Ρωμαιοκαθολικό Ιερομόναχο κ. Βασίλειο Pennington, ιδρυτή πολλών ανά τον κόσμο ρωμαιοκαθολικών μοναστηρίων, το βιβλίο του: «Ω, Άγιον Όρος!», το οποίο αναφέρεται εν πολλοίς στο πρόσωπό του. 

    Με τον μακαριστό Γέροντά του, στις 10-03-1977, βάπτισε τον μακαριστό πρώην Ρωμαιοκαθολικό Αρχιμανδρίτη κυρό Placide Deseille, ιδρυτή Μονών στη Γαλλία, και τους συν αυτώ, μαζί με τον Χριστόφορο H. D. Warren III, Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι του Τιμίου Σταυρού, Washington, D.C., 1993, στον Αρσανά της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Άθω. 

    Διορίστηκε, στις 09-09-1977, Οικονόμος, Εφημέριος και Πνευματικός, στο Γυναικείο Ιερό Μετόχιο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Άθω, το οποίο Ιερό Μετόχιο αποτελεί το μεγαλύτερο Κοινόβιο στην Ελλάδα, όπου και σχεδίασε όλα τα κύρια μελλοντικά κτίρια και το Καθολικό μέσα σε Αυτό. 

    Εκάρη, στις 03-10-1977, Μεγαλόσχημος Μοναχός, από τον Γέροντά του Αρχιμανδρίτη κ. Αιμιλιανό, στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Άθω. 

    Κλήθηκε, στις 28-12-1978, με Γράμμα του μακαριστού Ηγουμένου κυρού Φιλοθέου Ζερβάκου, από τον μακαριστό Γέροντά του Αρχιμανδρίτη κυρό Αιμιλιανό, και απεστάλη για διαδοχή Του στην Ιερά Μονή Λογγοβάρδας Πάρου και Θαψανών Πάρου. 

    Κλήθηκε, στις 23-01-1981, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κυρό Ιάκωβο, ως Εξομολόγος - Πνευματικός Πατήρ της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, σε Πολιτείες της Αμερικής, και για ίδρυση εκεί Ιερών Μονών, με πρότυπο την περίφημη Ιερά Μονή Στουδίου Κωνσταντινουπόλεως, κατά την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου κυρού Ιακώβου, για να καταλήξει και ο Ίδιος τον βίο Του εκεί, κειρόμενος από εκείνον Μεγαλόσχημος Μοναχός, κατά τη ρήση Του, παραιτούμενος υπέρ του. 

    Προσκλήθηκε, στις 24-11-1981, στη Βιέννη και τη Βόννη για σειρά διαλέξεων. 

    Επισκέφθηκε, στις 28-11-1981, για πρώτη φορά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου απεστάλη με Γράμματα από τον Γέροντά του Αρχιμανδρίτη κυρό Αιμιλιανό, όπου έγινε δεκτός από τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη κυρό Δημήτριο, έχοντας οδηγό και ξεναγό την τώρα ΑΘΠ, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

    Κλήθηκε πάλι, στις 22-07-1982, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κυρό Ιάκωβο, για συμφωνία με αγορά «ανακτόρου», προκειμένου να μεταποιηθεί για το «Νέον Στούδιον», και με αποστολή των: μακαριστού Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κυρού Σίλα και μακαριστού Παναγιώτη Χρήστου, τέως Υπουργού Παιδείας, Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Βοστώνης, Προέδρου του Ιδρύματος Πατερικών Μελετών της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Επταπυργίου Θεσσαλονίκης, στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Άθω, «μετά κλάδων ελαίας», για να τον λάβουν μαζί τους για πάντα στην Αμερική. 

    Διορίστηκε, στις 28-12-1982, Οικονόμος, Εφημέριος και Πνευματικός στο Μετόχιο «Θεία Ανάληψις» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, το οποίο βρίσκεται στον Βύρωνα Αθηνών. 

    Αναχώρησε, στις 04-05-1984, για το Σίδνεϋ Αυστραλίας προς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό, με Κανονικό Απολυτήριο. 

    Κήρυξε, στις 15-11-1987, μπροστά στην εφέστια αγία Εικόνα «Άξιον Εστιν» του Αγίου Όρους Άθω, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών. 

    Κλήθηκε, στις 11-07-1988, και υπηρέτησε στον Α΄ Σώμα Στρατού, ως Στρατιωτικός Ιερέας, Ιεροκήρυκας, και Εξομολόγος, και έκτισε δισυπόστατο Ναό, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, και των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, στο Στρατόπεδο Μαυροδενδρίου Κοζάνης. 

    Κήρυξε, στις 03-10-1989, τον πανηγυρικό Λόγο στην Εορτή του Πολιούχου Αθηνών Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Κολωνάκι Αθηνών, με την παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ και       της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

    Κλήθηκε, στις 28-07-1990, από τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων κυρό Διόδωρο, με το υπ’ αριθμ. 665/28.07.90 Γράμμα Του, από τον Γέροντά του Αρχιμανδρίτη κυρό Αιμιλιανό και απεστάλη από Αυτόν με τα υπ’ αριθμούς 267/20.09.90 και 293/12.10.90 Γράμματά Του. 

    Παραχωρήθηκε, σε αυτόν, στις 07-01-1991, από την Ελληνική Κυβέρνηση, μέγαρο που οικοδομήθηκε από την αδελφή του εθνομάρτυρα Παύλου Μελά για ανάρρωση αξιωματικών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Βυτίνα Αρκαδίας, αφού απεστάλη από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Διόδωρο, για ίδρυση Αγιοταφιτικής Ιεράς Μονής για τη στελέχωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. 

    Κλήθηκε, στις 13-01-1991, από τον μεγαλοκτηματία κ. Johannes Foyn Johannesen, ο οποίος βαπτίστηκε αργότερα από αυτόν και εκάρη Μοναχός, για ίδρυση Ιεράς Μονής στο Folldal Νορβηγίας, κοντά στο οροπέδιο «Σκέπη της Νορβηγίας». 

    Κλήθηκε, εκ νέου, στις 01-03-1991, ως Πνευματικός Πατέρας - Εξομολόγος, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, «δοκίμως και αψόγως», όπως πληροφορεί ο Αρχιεπίσκοπος κυρός Ιάκωβος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κυρό Δημήτριο, με το από 10.05.91 Γράμμα Αυτού, ακόμη δε και «αλυσιτελώς και ολοψύχως», όπως πληροφορεί τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κυρό Διόδωρο, με το από 10.05.91 Γράμμα αυτού. 

    Στις 07-05-1991, τηλεφώνησε, 11.30΄ μ.μ., ο μακαριστός πρώην Ηγούμενος Εφραίμ, Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους Άθω, εις Ουάσινγκτον ΗΠΑ, στον Γέροντα Διονύσιον, κεκλημένον από τον Αρχιεπίσκοπον Αμερικής Β. &  Ν. κ. Ιάκωβον, απεσταλμένον όντα από τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων Διόδωρον, διά να ζητήσει την Ευλογίαν του, να ενταχθεί, εις τους Καρπαθορώσσους Νέας Υόρκης, πράγμα, το οποίον και του το απέκλεισε, επί 90΄ της ώρας συνομιλία, παρακαλέσας τούτον, να προσπέση πρηνής εις τον Αρχιεπίσκοπον, έως θανάτου, και θα γεμίσει την Αμερικήν με Μοναστήριά του, όπερ και εγένετο.

    Κλήθηκε, στις 08-08-1991, και εκλέχθηκε παμψηφεί Α΄ Προϊστάμενος - Καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής, και Σταυροπηγιακής Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους Άθω, και μετέτρεψε αυτήν σε Κοινόβιο (Συνεδρία Λ΄/21.08.91), ύστερα από 300 έτη ιδιορρυθμίας. 

    Κλήθηκε, εκ νέου, στις 04-08-1992, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Διόδωρο (Συνεδρία 91/04.08.92 της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Σιωνίτιδος Μητέρας των Εκκλησιών), και κατεστάθη Καθηγούμενος, Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας στην παλαίφατη και βιβλικώς ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όπου φυτεύθηκε το τρισύνθετο μεγάλο Δέντρο, από κέδρο, κυπαρίσσι και πεύκο, από το οποίο έγινε ο Σταυρός του Χριστού, και όπου παλαιότερα βρισκόταν η περίφημη ομώνυμη Θεολογική Σχολή, από την οποία ονομάστηκε η Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, από τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη κυρό Αθηναγόρα, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, μαζί με τα συν αυτώ εν Χριστώ πνευματικά του τέκνα. 

    Διορίστηκε, στις 25-01-1993, Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής Αγίας Σιών στα Ιεροσόλυμα. 

    Κλήθηκε, στις 02-02-1993, και ονομάστηκε Τακτικό Μέλος της Οικουμενικής Αδελφότητας στα Ιεροσόλυμα, για σειρά διαλέξεων και ομιλιών κατά τις συνεδριάσεις της. 

    Διορίστηκε, στις 25-03-1993, Πνευματικός - Εξομολόγος όλης της Αγιοταφικής Αδελφότητας. 

    Κοιμήθηκε εν Κυρίω, στις 06-12-1994, η κατά σάρκα και πνεύμα αδελφή του Μαρία, συνεργός του κατά πάντα εν Χριστώ, από την αρχή έως το τέλος, και ενταφιάστηκε, ως θεμέλιο, στην Ιερά Μονή Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Θηβών Βοιωτίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, η οποία Ιερά Μονή ιδρύθηκε από αυτόν και η οποία συστάθηκε με συνοδική απόφαση στις 08.12.1994. 

    Εκδόθηκε νομίμως, στις 13-04-1995, το υπ’ αριθμ. 110/29-3-1995 Π.Δ. (ΦΕΚ τευχ. Α΄,  φυλλ. 71, 13.04.1995) για την ίδρυση της Γυναικείας Κοινοβιακής Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Βαγίων Θηβών Βοιωτίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, της οποίας Ιεράς Μονής υπάρχει Ιδρυτής - Κτήτορας και Ισόβιος Πνευματικός Πατέρας - Γέροντας, όπου εγκαταβίωσε πολυάριθμη μοναστική αδελφότητα από δεκαπέντε (15) διαφορετικές χώρες του κόσμου, υπό την Γερμανικής καταγωγής Καθηγουμένη Διοδώρα Μεγαλόσχημη Μοναχή, αριστούχο Καλών Τεχνών Βερολίνου, Θεολογίας Αθηνών και Νομικής Στρασβούργου, η οποία ενθρονίστηκε από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και τώρα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον Β΄. 

    Επίσκεψη, στις 10-05-1995, και προς αυτόν προσφώνηση, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων, όπου ήταν Ηγούμενος. 

    Επίσκεψη, στις 23-05-1995, και προς αυτόν προσφώνηση του Γέροντά του Αρχιμανδρίτη κυρού Αιμιλιανού, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Άθω, στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων, η οποία προσφώνηση αποτελεί την τελευταία, ανεξιχνιάστω του Θεού Προνοία, ομιλία Αυτού έκτοτε. 

    Κλήθηκε, στις 31.05.1995, από τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβο ο πνευματικός του υιός από το Σικάγο Μεγαλόσχημος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Μεζίλτζογλου, ΣιμωνοΠετρίτης, για ίδρυση Ιεράς Μονής, κατά τον απ’ αρχής διακαή πόθο του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου, στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου Garrison Νέας Υόρκης. 

    Προήδρευσε, και φιλοξένησε, στις 12-02-1996, στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων το, από εβδομήντα Καθηγητές Πανεπιστημίων, διαφόρων Χριστιανικών Ομολογιών, Θρησκειών και Εθνικοτήτων, Συνέδριο της Οικουμενικής Αδελφότητας της Ιερουσαλήμ, κύριος ομιλητής, με θέμα: «Η Θεία Λειτουργία εις την Ελληνορθόδοξον Παράδοσιν», και με δάκρυα οι Ραβίνοι στο τέλος, του έλεγαν: «για μας, υπάρχει έλεος; υπάρχει σωτηρία;». 

    Εκδόθηκε νομίμως, στις 01-07-1996, το Καταστατικό της Ιεράς Μονής Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Θηβών Βοιωτίας, της οποίας υπάρχει Ιδρυτής – Κτήτορας, και Ισόβιος Πνευματικός Πατέρας - Γέροντας (επίσημο περιοδικό «Εκκλησία», αριθμ. τευχ. 11/1-15.07.1996, σελ. 517-524). 

    Κλήθηκε, εγγράφως, στις 14-10-1996, από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β΄, γιά Συνεργασία, με το από 06.05.1995 Γράμμα του, και επισκέφθηκε, με τη συνοδεία του, το Πατριαρχείο Γεωργίας. 

    Κλήθηκε, εγγράφως, στις 16.11.1995, από Καμερούν, και κατόπιν στις 21-02-1997, από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ΄ και παρέστη στην ενθρόνισή του για Αρχιγραμματεύς του Πατριαρχείου, και δημιουργία Ιεραποστολικών Ιερών Μονών σε όλη την Αφρική. 

    Κλήθηκε, στις 08-09-1997, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο, με το υπ’ αριθμ. 351/08.09.97 Γράμμα του, για αποστολή Αδελφότητας, υπό την από την Κόνιτσα Ηπείρου Καθηγουμένη Ιερωνύμη Μεγαλόσχημη Μοναχή, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, στην ιστορική Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Άνω Πεδινών Κεντρικού  Ζαγορίου Ιωαννίνων, με Ισόβιο Πνευματικό Πατέρα και Γέροντα αυτόν. 

    Κλήθηκε, στις 17-12-1997, από τον σημερινό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, τότε Μητροπολίτη Καμερούν, για ίδρυση γαλλόφωνων Ιερών Μονών στην Επαρχία του. 

    Κλήθηκε, στις 11-03-1998, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σικάγου κυρό Ιάκωβο, με το από 11.03.98 Γράμμα του, και από τον Αιδεσιμολογιώτατο κ. Χρήστο Κερχουλά, τότε Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιερέων στην Αμερική, με το από 19.12.1997 Γράμμα του, για σειρά διαλέξεων και ομιλιών με θέμα: «Ο Ιερεύς ως εξομολογούμενος και εξομολόγος εις τον 21ον αιώνα». 

    Κλήθηκε, στις 05-03-1999, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παναμά και Κεντρώας Αμερικής κ. Αθηναγόρα, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το από 05.03.99 Γράμμα του, για αποστολή Μοναστικής Αδελφότητας υπό την Καθηγουμένη Διονυσία Μεγαλόσχημο Μοναχή, από το Γκόμελ Λευκορωσίας, πτυχιούχο Θεολογίας Θεσσαλονίκης και αριστούχο Διδάκτορα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της συσταθείσας Ιεράς Μονής Υπερμάχου Στρατηγού στο Μεξικό, με Ισόβιο Πνευματικό Πατέρα και Γέροντα αυτόν. 

    Κλήθηκε, στις 15-08-1999, από τον τότε Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κ. Kjell Magne Bondevik, ο οποίος επισκέφθηκε προσωπικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για ίδρυση Ιερών Μονών στη Νορβηγία. 

    Εκδόθηκε, στις 15-08-1999, τιμητικός Τόμος, για τα 30 έτη Μοναστικής του Μαρτυρίας: «Elder Archimandrite Dionysios, Thirty Years of Monastic Witness, 1969-1999», Los Angeles. 

    Εορτάστηκε, στις 17-08-1999, η Επέτειος των τριάντα (30) ετών από την Κουρά του, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, New Rochelle Νέας Υόρκης, από τον ιδρυθέντα στην Washington, D.C., 1993, Σύλλογο «Φίλοι του Τιμίου Σταυρού». 

    Καταγράφηκε, στις 18-07-2000, στην «Εγκυκλοπαιδεία του Μοναχισμού», Β΄ Τόμος», σελ. 1256, ως Ιδρυτής και Γέροντας «ζωντανών μοναστικών αδελφοτήτων διεθνούς συνθέσεως, εντός και εκτός Ελλάδος», στο άρθρο: «Theology, Eastern Christian», από τον Καθηγητή Δρ. Νικόλαο Constas, του Πανεπιστημίου Harvard, μετέπειτα Μοναχό Μάξιμο ΣιμωνοΠετρίτη. 

    Κλήθηκε, στις 08-02-2002, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, με το από 28.02.2002 Γράμμα του, στη Γερμανία, ως Εξομολόγος - Πνευματικός Πατέρας. 

    Κλήθηκε, στις 04-11-2002, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Γεννάδιο, ως ο κύριος εισηγητής στον εορτασμό 1.000 ετών από την κοίμηση του Αγίου Γρηγορίου του Κασσάνο, στο Rossano Καλαβρίας της Νότιας Ιταλίας, κατά το Α΄ Προσκύνημα - Σύναξη στη Μεγάλη Ελλάδα, και συλλειτούργησε μαζί του στην πρώτη, από το έτος 1462, Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία, στον αρχαίο ορθόδοξο πεντάτρουλλο Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου, στο Rossano Κάτω Ιταλίας. 

    Κλήθηκε, στις 09-09-2003, μαζί με τη Συνοδεία του, από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και σήμερα Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 759/09.09.2003 Γράμμα του, και κατέστη Καθηγούμενος στην Ιερά Μονή Πέτρας (έτος ιδρύσεως +1593) στο Καταφύγιο Αγράφων Θεσσαλίας, η οποία επανιδρύθηκε με το υπ’ αριθμ. 217/14.10.2004 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ, τευχ. Α΄, φυλλ. 198, 19-10-2004). 

    Κλήθηκε, στις 03-10-2003, από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Θεόκλητο, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 759/09.09.2003 Γράμμα του, για εγκατάσταση Μοναστικής Αδελφότητας στην Ιερά Μονή Δώδεκα Αποστόλων «Κόκκινη Εκκλησιά» Καρδίτσας. Η Μονή αυτή ιδρύθηκε πριν από χίλια (1.000) χρόνια, στην Εκκλησία της οποίας σφάχθηκαν οι Πατέρες από τους Οθωμανούς, και γι’ αυτό ονομάστηκε «Κόκκινη Εκκλησιά». Η ίδια Μονή επανιδρύθηκε ως Γυναικεία Ιερά Μονή, με το υπ’ αριθμ. 444/1941 Κανονιστικό Διάταγμα (ΦΕΚ, τευχ. Α΄, 20.12.1941). Στη συγκεκριμένη Μονή εγκαταστάθηκε το 2003 Γυναικεία Αδελφότητα υπό την - από τη Μονή της κληθείσα και ελθούσα, Ιδρύτρια - Κτητόρισσα Μονών, Καθηγουμένη Γερόντισσα Διοδώρα Μεγαλόσχημη Μοναχή, αριστούχο Καλών Τεχνών Βερολίνου, Θεολογίας ΕΚΠΑ, και Νομικής Στρασβούργου, της οποίας Ιεράς Μονής υπάρχει Ισόβιος Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας. 

    Κλήθηκε, στις 13-11-2003, από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Θεόκλητο, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 963 και υπό στοιχεία 44/12.11.2003 Πράξη του, προς εγκατάσταση Μοναστικής Αδελφότητας, υπό την, από τα Τρίκαλα, Καθηγουμένη Μαριάμ Μεγαλόσχημη Μοναχή, Φιλόλογο, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «Καραϊσκάκη» Μαυρομματίου Καρδίτσας, η οποία επανιδρύθηκε με το υπ’ αριθμ. 216/2004 Π.Δ. (ΦΕΚ, τευχ. Α΄, φυλλ. 198, 19.10.2004), της οποίας υπάρχει Ισόβιος Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας. 

    Κλήθηκε, στις 18-08-2005, από το Πατριαρχείο Μόσχας, μέσω του Εξάρχου αυτού στην Λισσαβώνα Πορτογαλίας Ιερομονάχου κ. Αρσενίου, Πνευματικός Πατέρας - Εξομολόγος, πλήθους πιστών,  που έρχονται από εκεί, έκτοτε, στις Ιερές Μονές, στις οποίες υπάρχει Ισόβιος Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας, για εξομολόγηση. 

    Κλήθηκε, στις 10-12-2005, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεξικού και Κεντρώας Αμερικής κυρό Αντώνιο, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, με το από 10.12.2005 Γράμμα του, για ίδρυση Ιερών Μονών και στελέχωση εκκλησιαστικών καθιδρυμάτων στην Επαρχία του. Απεστάλησαν προς τούτο πνευματικά του τέκνα, με το υπ’ αριθμ. 1834/08.05.2006 Γράμμα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπογεγραμμένο από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο, υπό τον Ισραηλίτη Καθηγούμενο Μεγαλόσχημο Αρχιμανδρίτη κ. Σεραφείμ Σταρκώβ, Ιεράς Μονής Μεγάλου Αντωνίου Μεξικού, μαζί με τον Κύπριο Οσιώτατο Μοναχό Γερβάσιο, εκ Μονης Πέτρας αμφότεροι. 

    Κλήθηκε, στις 21-09-2007, από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β΄, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 152/21.09.2007 Γράμμα, στα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Τιφλίδας και την 30ή επέτειο της Πατριαρχίας του, όπου εκφώνησε το «Ευλογημένη η Βασιλεία», στο επετειακό Πολυ-Πατριαρχικό Συλλείτουργο. 

    Κλήθηκε, στις 06-03-2009, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κυρό Κωνσταντίνο, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 176/06.03.2009 Γράμμα του, για αποστολή Μοναστικής Αδελφότητας, υπό την, από το Λονδίνο καταγόμενη, Καθηγουμένη Δαμασκηνή Μεγαλόσχημη Μοναχή, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Λονδίνου καί Λυών  - Θεολογίας ΕΚΠΑ, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιερωνύμου - Φοβεράς Προστασίας, στα Σκούρτα Βοιωτίας, της οποίας Ιεράς Μονής υπάρχει Ισόβιος Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας. 

    Εκδόθηκαν, στις 11-03-2009, οι υπ’ αριθμούς 33/2009, 34/2009 και 36/2009 αποφάσεις του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες επικυρώνουν, εκτός των άλλων, το Καταστατικό (επίσημο περιοδικό «Εκκλησία», αριθμ. τευχ. 11/1-15.07.1996), της Ιεράς Μονής Υψώσεως Τιμίου Θηβών Βοιωτίας, της οποίας υπάρχει Ιδρυτής - Κτήτορας και Ισόβιος Πνευματικός Πατέρας - Γέροντας. 

    Κλήθηκε, στις 09-04-2009, από τον Αρχιεπίσκοπο Ουασινγκτώνος και Νέας Υόρκης - Μητροπολίτη πάσης Αμερικής και Καναδά κ. Ιωνά, με τα από 12.11.2008, 08.12.2008 και 09.04.2009 Γράμματα, για ίδρυση από τον ίδιο Ιερών Μονών στις Αμερικές, των οποίων είναι Ισόβιος Πνευματικός Πατέρας - Γέροντας αυτών, όπου απεστάλησαν Πατέρες και Μοναχές, με κανονικά απολυτήριά τους, με την, εκ χαράς Του, υπ’ αριθμ. πρωτ. 400/11.04.2009 ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κυρίλλου, με Καθηγούμενο, τον Μεγαλόσχημο Αρχιμανδρίτη κ. Σεραφείμ Πετρίτη, Θεολόγο ΕΚΠΑ. 

    Ίδρυσε, στις 25-09-2012, κατόπιν αιτήσεως του Μητροπολίτη Βατουμίου και Επαρχίας Λαζετίου, Διοικητή Γεωργιανών Ενοριών Βόρειας Αμερικής και Καναδά κ. Δημητρίου, με τα υπ’ αριθμούς 331 και 333/25.09.2015 Διατάγματά του, τη Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Νίνας Maryland ΗΠΑ, υπό την Καθηγουμένη Αιμιλιανή Μεγαλόσχημη Μοναχή, αριστούχο θεολόγο ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Δρ. Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Harvard, και την Ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Βόρειας Καρολίνας ΗΠΑ, υπό τον Καθηγούμενο Μεγαλόσχημο Αρχιμανδρίτη κ. Σεραφείμ, και νυν, υπό Καθηγούμενο τον Μεγαλόσχημο Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Πετρίτη, Θεολόγο ΕΚΠΑ.

    Ίδρυσε, στις 08-11-2013, με το υπ’ αριθμ. 183/08.11.2013 Διάταγμα του Αγιώτατου Καθολικού - Πατριάρχη Πάσης Γεωργίας κ.κ. Ηλιού Β΄, το Πατριαρχικό - Σταυροπήγιο Αγίου Βασιλέως Ούλαβ και Προφήτου Ηλιού Πατριαρχείου Γεωργίας, στο Valldal Νορβηγίας, υπό τη Νορβηγίδα Καθηγουμένη Θαβωρία Μεγαλόσχημη Μοναχή, Θεολόγο ΕΚΠΑ. 

    Ίδρυσε, στις 01-07-2014, με το υπ’ αριθμ. 127/01-07-2014 Διάταγμα του Αγιώτατου Καθολικού - Πατριάρχη Πάσης Γεωργίας κ.κ. Ηλιού Β΄, το Πατριαρχικό - Σταυροπήγιο Αγίας Βασίλισσας της Ιρλανδίας Σούννιβα, Πατριαρχείου Γεωργίας, στην Ιερά Νήσο αυτής Selja Νορβηβίας, υπό τον, από τη Γεωργία, Καθηγούμενο Μεγαλόσχημο Αρχιμανδρίτη κ. Διονύσιο. 

    Ίδρυσε, στις 01-01-2017, Σύλλογο Μοναστικής Αδελφότητας, υπό την επωνυμία: Ιερά Μονή «Παναγίας Ιβήρων και Αγίου Λαζάρου», στο Busy Γαλλίας. 

    Κλήθηκε, στις 01-02-2017, από τον Επίσκοπο Φρανγκφούρτης και Πάσης Γερμανίας του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Σεργίου, για ίδρυση Ιερών Μονών στη Γερμανία. 

    Παρακλήθηκε, στις 18-08-2017, από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, να αποστείλει Γυναικεία Μοναστική Αδελφότητα, κοντά στο Ιερό Νοσοκομείο Μητροπόλεως Μυτιλήνης, για το εκεί Οικοτροφείο Φοιτητριών της Ιεράς Μητροπόλεως, και για αύξηση του Μοναχισμού. 

    Κλήθηκε, στις 07-09-2017, στο Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας, στο Μπόζε Ιταλίας. 

 

 

    Απέστειλε, στις 09-11-2017, Μοναστική Αδελφότητα, υπό την Γερμανίδα Καθηγουμένη Γερόντισσα Διοδώρα, στην ανασυσταθείσα, με το υπ’ αριθμ. 1341/17/09-11-2017 Διάταγμα του Επισκόπου Αυστρίας - Ελβετίας, Ιταλίας - Μάλτας, Διοικητή - Τοποτηρητή της Επισκοπής Γερμανίας του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Ανδρέα, Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Himmelsthür του Αννοβέρου Γερμανίας, της οποίας διετέλεσε Ισόβιος Πνευματικός  Πατέρας και Γέροντας. 

    Κλήθηκε, στις 29-05-2018, από τον συμφοιτητή του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, και το πνευματικό του υιό, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, για στελέχωση, με υπ’ αυτόν Μοναστικές Αδελφότητες, για αναβίωση των Ιερών Μονών: Αγίου Γεωργίου Κρημνών, Παναγίας Σπηλαιωτίσσης Ορθωνίων, και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στροφάδων Νήσων Ζακύνθου, όπου βρίσκονται το Παλαιολόγειο Σταυροπηγιακό ΚαστροΜονάστηρο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του 13ου αιώνα, και ο Τάφος του εν Αγίοις Πατρός ημών Διονυσίου Ζακύνθου. 

Απέστειλε, στις 14-09-2018, Μοναστικές Αδελφότητες, για στελέχωση ιστορικών Μονών στην Καλαβρία και Σικελία Ιταλίας, κατόπιν σχετικών αιτήσεων του Καλαβρού Πανοσιολογιώτατου Μεγαλόσχημου κ. Νείλου, Ομότιμου Καθηγητή του Ρωμαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Καταντζάρο Καλαβρίας. 

Ίδρυσε, στις 09-11-2018, την Ανδρώα Ιερά Μονή «Ιωάννη Καποδίστρια» στο Beinwil, της οποίας υπάρχει τώρα Γενικός Καθηγούμενος - Πρόεδρος, και την Γυναικεία Ιερά Μονή «Πάντων των Ελβετών Αγίων», στο Schwesternhaus Beinwil Ελβετίας, υπό την Καθηγουμένη Αρχοντία Μεγαλόσχημη Μοναχή, αριστούχο Ελβετίδα Φιλόλογο Fribourg - Θεολόγο ΕΚΠΑ, των οποίων Ιερών Μονών είναι Ισόβιος Πνευματικός Πατέρας και Γέροντάς τους. 

Εντάχθηκε στις 30-04-2019 στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δυνάμει του υπ’ αριθμ. πρωτ. 002/30-04-2019 εγγράφου του Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου - με την βούληση - σεπτή εντολή της Αυτού Μακαριότητος, του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, του υπ’ αριθμ. πρωτ. 47/22-3-2019 εγγράφου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, και των υπ’ αριθμ. πρωτ. 47/16-06-2018 και 83/15-06-2019 Απολυτηρίων Εγγράφων της Ιεράς Μονής Πέτρας, για ίδρυση Μοναστικών - Ιεραποστολικών Αδελφοτήτων: Αναστάσεως Σωτήρος, στο Foumbot Καμερούν, υπό τον Ελβετό Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη κ. Αναστάσιο, Οικονομολόγο - Φιλόλογο του Πανεπιστημίου του Fribourg, και Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Bikok, Yaoundé Κεντρικού Καμερούν, υπό την Ρωσίδα Καθηγουμένη Κασσιανή, Μεγαλόσχημη Μοναχή, Μουσικολογιώτατη - αριστούχο Φιλόλογο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Ροστόβ Ρωσίας - Οικονομολόγο του Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ - Μεταπτυχιακή Θεολόγο της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρουπόλεως. 

Ίδρυσε, στις 05-07-2019, τον Σύλλογο Ιεράς Μονής «Διονυσίου Τρίκκης και Σταγών» - Arnstein στο Obernhof, Limburg Γερμανίας, υπό την Πρώτη Πρόεδρο, Γερμανίδα Γενική Καθηγουμένη Γερόντισσα Διοδώρα, της οποίας Ιεράς Μονής υπάρχει ισόβιος Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας. 

Έλαβε, στις 13-11-2019, κανονικό απολυτήριο, από την Ιερά Μητρόπολη Καμερούν, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Ορθόδοξων Ρωσικών Εκκλησιών Δυτικής Ευρώπης, του Πατριαρχείου Μόσχας, με Αίτησή Της, κατόπιν συστάσεως του Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου. 

Με το υπ’ αριθμ. 57/15-11-2019 Διάταγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ντούμπνα κ. Ιωάννη, Διοικούντος Πρωθιεράρχη της ως άνω Ιεράς Αρχιεπισκοπής του Πατριαρχείου Μόσχας, στις 15-11-2019, υπήχθησαν δέκα (10) Μοναστικές Κοινότητες που ιδρύθηκαν από τον Γέροντα, στην δικαιοδοσία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιωάννου, και αναδείχθηκαν από την εν λόγω Ιερά Αρχιεπισκοπή σε Αρχιεπισκοπικά Σταυροπήγια και Μετόχιά τους. 

Ίδρυσε εκκλησιαστικά, στις 15-11-2019, δυνάμει του ανωτέρω Διατάγματος  57/2019,  Ιερό  ΑρχιΕπισκοπικό ΣταυροΠήγιο Αγίου Αιμιλιανού, στην Γερμανία, υπό τον Γερμανό Καθηγούμενο  Αρχιμανδρίτη κ. Χαραλάμπιο, Δρ Κτηνιατρικής Μονάχου, και Kansas ΗΠΑ, Δρ Κτηνιατρικής Παθολογίας Μονάχου, PhD Παθολογίας Ohio ΗΠΑ, σε ιδιόκτητο Πύργο Schenck, Nibelungenstrasse 94, D - 64678 Lindenfels Γερμανίας.

Ίδρυσε, στις 10-12-2019, την Ιερά Μονή «Νέον Στούδιον Αγίου Ιακώβου» στην Τούλσα, Οκλαχώμα ΗΠΑ, αποστέλλοντας Μοναστική Αδελφότητα, υπό τον Ελληνοαμερικανό Ψηφιδογράφο της Σχολής Friuli Ιταλίας - Φοιτητή Θεολογίας ΕΚΠΑ, Καθηγούμενο Μεγαλόσχημο Αρχιμανδρίτη κ. Αθανάσιο, της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Γεωργίας, στη Βόρεια Αμερική, της οποίας Μοναστικής Αδελφότητας υπάρχει ισόβιος Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας. 

Ίδρυσε, στις 17-12-2019, Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Αιμιλιανού στην Concordia, Κάνσας ΗΠΑ, αποστέλλοντας Μοναστική Αδελφότητα, υπό την Πανοσιολογιώτατη Καθηγουμένη Χρυσοστόμη Μεγαλόσχημη Μοναχή, Δρ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου ΜΙΤ Μασσαχουσέτης ΗΠΑ, της οποίας Μοναστικής Αδελφότητος υπάρχει ισόβιος Πνευματικός Πατέρας και Γέροντας. 

Απέστειλε, στις 04-03-2020, στο Ιερό Ησυχαστήριο Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορωπίου Αττικής, Μοναστική Αδελφότητα εξ επτά Μοναζουσών, όπως του ζητήθηκε από το Ιερό ΑρχιΕπισκοπικό ΣταυροΠήγιο «Διονυσίου Τρίκκης και Σταγών», Obernhof Γερμανίας, για να συνδράμουν το πνευματικό και ιεραποστολικό έργο της Ισοβίου Ηγουμένης και Κτητορίσσης του Ιερού Ησυχαστηρίου Γερόντισσας Θεονύμφης Αλεξοπούλου, μετά την από 22.02.2020 Πρόσκλησή της προς την Καθηγουμένη Διοδώρα, και ενημέρωση των αρμοδίων εκκλησιαστικών αρχών.