Eνοχλημένος για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Ουκρανίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει πλειοψηφική απόφαση από την Ιερά Σύνοδο, δηλώνει  ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Στη δήλωση του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε πως «η διαφωνία μας δεν είναι μόνο στην ουσία του θέματος. Αν καλώς ή κακώς έπραξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτό είναι μια άλλη συζήτηση».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, το πρόβλημα είναι πως στις 9 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, «και τότε όλοι οι Συνοδικοί, σχεδόν μηδενός εξαιρουμένου, είπαμε Μακαριώτατε μην το κάνετε αυτό το πράγμα και ο ίδιος είπε δεν θα το κάνω, αφού μου λέτε να μην το κάνω και θα σεβαστώ τη γνώμη της Συνόδου».

Μείναμε ήσυχοι με αυτή τη γνώμη που εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος η οποία «ανθρωπίνως βέβαια», είναι η κεφαλή της τοπικής Εκκλησίας, είπε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, προσθέτοντας ότι «αντί αυτού, στη λειτουργία του Σαββάτου (κατά τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης), ακούσαμε έκπληκτοι τον Επιφάνειο ως Μητροπολίτη Κιέβου».

« Αυτό μας στεναχώρησε γιατί καταργείται η Σύνοδος της Εκκλησίας του Κύπρου με αυτόν τον τρόπο και είναι μια πράξη με την οποίαν εμείς δεν συμφωνούμε. Γι αυτό εκφράσαμε τη διαφωνία μας και την απαρέσκεια μας στο γεγονός αυτό», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στην αποχώρηση του από τη Θεία Λειτουργία είπε:

 «Δεν μίλησα με τον Αρχιεπίσκοπο, έφυγα για να μην πούμε κάποια λόγια που δεν θα χρειαζόταν.«Η Εκκλησία της Κύπρου εκφράζεται και διοικείται από την Ιερά Σύνοδο. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς τη Σύνοδο, ούτε η Σύνοδος χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο».

Επίσης πρόσθεσε ότι  απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου και υπέδειξε πως «ό,τι πει η πλειοψηφία εμείς θα υποταχθούμε έστω κι αν διαφωνήσουμε. Μπορώ να διαφωνώ αλλά υποτάσσομαι στο τι λέει η πλειοψηφία της Συνόδου.Τώρα τι θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος δεν ξέρω».

Κληθείς δε να σχολιάσει την αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Αθανάσιος είπε πως «ήδη η Εκκλησία της Ρωσίας απέκοψε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου από τα δίπτυχα της και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ οδυνηρό και δεν ξέρω και τι συνέπειες θα έχει και σε άλλους τομείς».