Αρχική » Ένα ορθόδοξο βιβλίο προσευχής κατά του κορονoϊού στη Ρωσία

Ένα ορθόδοξο βιβλίο προσευχής κατά του κορονoϊού στη Ρωσία

από christina

Στις 27 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε στην Ρωσία ένα βιβλίο προσευχής μέσω του Zoom. Θέμα: Coronavirus: προσευχές για τη βοήθεια των ασθενών και για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. .

Ο συγγραφέας του κειμένου είναι ένας πολύ γνωστός δημιουργός στον ρωσικό Ορθόδοξο κόσμο, Βλαντιμίρ Ζόμπερν, ο οποίος στη δεκαετία του 1990 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο της θρησκευτικής λογοτεχνίας Svetlyachok μαζί με τον τότε μοναχό Tikhon (Ševkunov), τον «πνευματικό πατέρα του Πούτιν».

Ο Zobern ασχολείται με θρησκευτικές εκδόσεις από τα σοβιετικά χρόνια, έχοντας εργαστεί στον τομέα των εκδόσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας από τη δεκαετία του 1970. Ένα από τα βιβλία που έγραψε είναι με τίτλο “Ο Ντούκοβνικ του Προέδρου”, δηλαδή ο πνευματικός πατέρας, και είναι αφιερωμένοςσε διάφορες προσωπικότητες κληρικών που είχαν επιρροή στους Ρώσους πολιτικούς ηγέτες.

Στο βιβλίο προσευχής κατά του Covid, προτείνονται διάφορες μορφές επίκλησης που προτείνει η Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την περίοδο της επιδημίας. Όλα εμπνέονται από την υπόσχεση που περιέχεται στην Επιστολή του Ιακώβου 5.15, το πέρασμα του θεσμού του μυστηρίου του χρίσματος των ασθενών: «η προσευχή της πίστης θα σώσει τον άρρωστο άνθρωπο, και ο Κύριος θα τον αναστήσει».

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο κείμενο, «η χριστιανική ιστορία γνωρίζει πολλά παραδείγματα θεραπείας από επιδημίες και ανακούφιση των δεινών των ασθενών, χάρη στην ειλικρινή και επίμονη προσευχή. Να στραφούμε σε γήινους γιατρούς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ουράνιους » λέει..

Οι προσευχές που προσφέρονται αφορούν τους άρρωστους, αλλά και τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, τους εθελοντές και εκείνους που θυσιάζονται για να βοηθήσουν σε αυτές τις καταστάσεις με κάθε τρόπο, “στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο”

Από τον περασμένο Μάρτιο, ο Πατριάρχης Μόσχας Κιρίλ είχε εγκρίνει κάποιες προσευχές στη σλαβική εκκλησιαστική γλώσσα ενάντια στην εξάπλωση του ιού, για να διαβαστούν σε όλες τις ρωσικές εκκλησίες. Δεν χρησιμοποιούν τον όρο “coronavirus”, αλλά ονομάζεται “κακοήθης θάνατος” (vredonosnoe povetrie). Σε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια διοργανώνονται ειδικές πομπές γύρω από εκκλησιαστικά κτίρια, με σκοπό να «κρατήσουν μακριά το έργο του Κακού που φέρνει δηλητήριο στους ανθρώπους».


Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ