Έχω προβλήματα, πώς να τα λύσω; Πώς μπορούμε με εύκολο τρόπο να βρούμε την καλύτερη λύση στο πρόβλημά μας; Ποια είναι η διαδικασία που θα χρειαστεί για να λύσουμε ένα πρόβλημα; Μπορώ να λύσω τα προβλήματα όταν είναι δύσκολα και χάνω την υπομονή μου και πελαγώνω; Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν η λύση ενός προβλήματος είναι η σωστή ή λάθος; Η λογική του ανθρώπου δίνει πάντα την σωστή απάντηση στα προβλήματα; Μπορώ να λύσω τα προβλήματά μου με τον ίδιο τρόπο; Πόση γνώση και εμπειρία χρειάζεται για να λύσουμε ένα πρόβλημα; Υπάρχει λύση για όλα τα προβλήματα; Μπορεί ο βασιλιάς Σολομώντας να μας βοηθήσει στις λύσεις των προβλημάτων;

Τα προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι αμέτρητα, ειδικά στην σημερινή εποχή που ο ανθρώπινος νους κατακλύζεται ολοένα με νέα δεδομένα για την πορεία της ζωής μας, για την υγεία μας, την άνεσή μας, την οικονομική μας ευκατάστατη ζωή, τη σωματική αρτιμέλεια, την εξωτερική μας ομορφιά, την κοινωνική μας καταξίωση. Προβλήματα, άλλοτε μικρά, άλλοτε μεγάλα, που προσπαθεί ο καθένας από εμάς να βρει την καλύτερη λύση.

Είναι αρκετοί άνθρωποι, όμως, που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στη λύση των προβλημάτων. Μήπως φταίει η εμπειρία; Μήπως να φταίει η έλλειψη γνώσης; Μήπως φταίει η λογική; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι παίρνοντας τα δεδομένα ενός προβλήματος, προσπαθούν να τα λύσουν μόνο με τη λογική. Αυτή η λογική βρίσκει όμως πάντα τη σωστή λύση;

Στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός με τον βασιλιά Σολομώντα, ο οποίος προσπάθησε να δώσει και να αποδώσει δικαιοσύνη σε ένα άλυτο πρόβλημα μεταξύ δυο γυναικών. Ο βασιλιάς Σολομώντας τα κατάφερε με την βοήθεια του Θεού, όπου του ζήτησε να του δώσει σύνεση και σοφία για να μπορεί να κυβερνά με δικαιοσύνη το λαό του Ισραήλ. Το περιστατικό αυτό έχει μείνει γνωστό ως «σολομώντεια λύση».

Η σολομώντεια λύση στην σημερινή εποχή που πάσχουμε από την αλήθεια και όχι από τις γνώσεις, είναι η υπέρβαση της λογικής του ανθρώπου. Το λογικό είναι ανθρώπινο, όμως το ορθό και σωτήριο είναι του Θεού και χρειάζεται εμείς ως άνθρωποι να ζητάμε τη σοφία του Θεού, όπως την ζήτησε και ο Σολομώντας, ώστε στη ζωή μας να παίρνουμε σωστές αποφάσεις.

Ο άνθρωπος πολλές φορές βρίσκει λύσεις στα προβλήματά του, αλλά οι λύσεις αυτές αντί να λύσουν το πρόβλημα, τελικά το χειροτερεύουν. Αυτό γίνεται, διότι ο άνθρωπος προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με τη λογική. Όμως στη λογική του ανθρώπου πολλές φορές επεμβαίνει ο διάβολος με τους λογισμούς και αποτρέπει στο να βρεθεί η σωστή και σωτήρια λύση. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να βρίσκει πάντα σωστές λύσεις στα προβλήματά του, χρειάζεται να κάνει ότι έκανε ο βασιλιάς Σολομώντας. Να ζητήσει τη σοφία και τη σύνεση του Θεού.

Ο βασιλιάς Σολομώντας ήταν ο μοναδικός άνθρωπος επί της γης που αξιώθηκε τέτοιας σοφίας και σύνεσης, σε βαθμό που έγινε γνωστός για τη σοφία του, τη σύνεσή του και τη δικαιοσύνη του στα πέρατα της Οικουμένης. Οι πάντες προσέτρεχαν σε εκείνον για να ακούσουν τη σοφία του, αλλά και να λύσουν τα προβλήματά τους. Ο βασιλιάς Σολομώντας το πέτυχε αυτό, διότι το ζήτησε από τον Θεό.

Κάτι ανάλογο διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη στο κατά Ματθ. Ευαγγέλιο κεφ 6 στιχ. 33 Ζητείτε δε κατά πρώτον και κύριο λόγο την βασιλεία του Θεού και την αρετή που θέλει από σας ο Θεός, και όλα αυτά τα επίγεια αγαθά (και οι λύσεις των προβλημάτων)θα σας δοθούν μαζί με τα ανεκτίμητα αγαθά της βασιλείας των ουρανών.


https://youtu.be/joomLcRL6fE