Την άμεση αποκατάσταση του δρόμου Δάφνη-Καρυές στο Άγιο Όρος, ο οποίος καταστράφηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις του περασμένου Απριλίου που έπληξαν την Αθωνική Πολιτεία, ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), το οποίο συνεδρίασε διαδικτυακά υπό την προεδρεία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου.

Η πολυπλοκότητα του έργου οφείλεται στο εύρος των εκτεταμένων καταστροφών και ρηγμάτων που σημειώθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία του κεντρικού οδικού άξονα που συνδέει το λιμάνι της Δάφνης με τη διοικητική πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές.

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΚΕΔΑΚ μετέβη από την πρώτη στιγμή στο Άγιο Όρος όπου πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και προχώρησε άμεσα στην προσωρινή αποκατάσταση της οδικής συγκοινωνίας μέσω παρακαμπτηρίων.

Στις περιοχές που σημειώθηκαν τα ρήγματα απαιτείται η κατασκευή ειδικών γεωτεχνικών έργων, καθώς και η πλήρης ανακατασκευή του δρόμου Δάφνη-Καρυές, ο οποίος διανοίχθηκε το 1961. Επίσης, σε δυο ενδιάμεσες θέσεις όπου κατολίσθησαν ορύγματα από τα απότομα πρανή και καλύφθηκε ο δρόμος, προβλέπεται η κατασκευή κατάλληλων τοίχων αντιστήριξης των ασταθών πρανών για την προστασία του δρόμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7.200.000 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΕΔΑΚ ο κ. Καράογλου επισήμανε: “Μολονότι η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία, η Πολιτεία δεν σταματά να λειτουργεί. Εγκρίναμε το ταχύτερο δυνατό την αποκατάσταση ενός δρόμου ζωτικής σημασίας για την ομαλή κυκλοφορία εντός του Αγίου Όρους. Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και το ΚΕΔΑΚ βρίσκονται στο πλευρό της Αγιορείτικης κοινότητας. Σε αγαστή συνεργασία με την Ιερά Επιστασία και την Πολιτική Διοίκηση προχωρούμε σε σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων για την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν το Άγιο Όρος”.