Μια ομάδα ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία, ανέλαβε νομική δράση κατά της μετατροπής της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, λέγοντας ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας στη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού HaberTürk τη Δευτέρα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Αγιά-Σοφιά τζαμί στις 10 Ιουνίου, αφότου το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο του Κράτους, ακύρωσε τη μετατροπή του ιστορικού ναού του 6ου αιώνα σε μουσείο το 1934, μέσω του διατάγματος του Μουσταφά Κεμάλ.

Η ομάδα των Ορθοδόξων Χριστιανών έχει υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του καθεστώτος τεμένους, του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ανέφερε το HaberTürk.

Η απόφαση του δικαστηρίου παραβιάζει τη Σύμβαση της UNESCO σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία απαιτεί από τα κράτη “να διασφαλίσουν τον προσδιορισμό, την προστασία, τη διατήρηση, την παρουσίαση και τη μετάδοση σε μελλοντικές γενιές της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς”.