Της Έλενας Τσακίρη

 

Η παρατεταμένη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχει δημιουργήσει μια σειρά εκκολαπτόμενων αναγκών στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες πολλές φορές προλαβαίνουν οποιαδήποτε προσπάθεια φιλανθρωπικού έργου. Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με μεγάλη δράση σε φιλανθρωπικά έργα, προχώρησε σε ακόμη μία συνεργασία για να καλύψει νέες ανάγκες που έχουν προκύψει, όπως αυτή των…. φορολογικών δηλώσεων. Λίγο πριν από τις γιορτές, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με στόχο να ενισχυθούν οι πολίτες που δυσκολεύονται οικονομικά να απευθυνθούν σε φοροτεχνικούς και λογιστές.

Η συνεργασία επικυρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες και, όπως είναι φυσικό, το εγχείρημα ακόμα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές βρίσκονται στη φάση προετοιμασίας της καταγραφής τόσο των πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη όσο και εκείνων που επιθυμούν εθελοντικά να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και τις συμβουλές τους, για να δοθεί στους δικαιούχους η λίστα των γραφείων όπου θα μπορούν να εξυπηρετούνται.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η συμμετοχή από τα μέλη μας θα είναι πολύ μεγάλη», αναφέρει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ενώ στη συνέχεια εξήγησε πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία. «Ενημερωθήκαμε από το Φιλόπτωχο Ταμείο ότι πολύς κόσμος στρέφεται στην Εκκλησία ζητώντας βοήθεια για φορολογικά ζητήματα και θελήσαμε από κοινού να κάνουμε μια προσπάθεια για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή, από την πλευρά μας, θα φτιάξουμε έναν κατάλογο, στον οποίο θα καταγραφούν όλα τα ονόματα των μελών μας που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα».

 

Καταγραφή και δελτίο

Μια αντίστοιχη καταγραφή γίνεται και από την πλευρά του Φιλόπτωχου Ταμείου, όπου σε 152 σημεία της Αττικής, δηλαδή στις ενορίες που μοιράζονται σε 16 δήμους, μπορούν να απευθύνονται όσοι επιθυμούν βοήθεια με τα φορολογικά τους ζητήματα ή οικονομικές συμβουλές και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν το οικονομικό αντίτιμο. Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή και από τις δύο πλευρές, οι πολίτες των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα οικονομικά στοιχεία θα λάβουν το σχετικό δελτίο, που θα δίνεται από την Αρχιεπισκοπή, και στη συνέχεια θα απευθύνονται στους φοροτεχνικούς και λογιστές που έχουν συμπληρώσει τη λίστα του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Σε 152 σημεία της Αττικής, δηλαδή στις ενορίες που μοιράζονται σε 16 δήμους, μπορούν να απευθύνονται όσοι επιθυμούν βοήθεια με τα φορολογικά τους ζητήματα ή οικονομικές συμβουλές και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν το οικονομικό αντίτιμο

«Επισημοποιήθηκε μια συνεργασία του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου, με σκοπό οι άνθρωποι που δεν έχουν τις δυνατότητες να τακτοποιήσουν φορολογικές δηλώσεις ή φοροτεχνικά θέματα να έχουν κάπου να ακουμπήσουν και να πάρουν βοήθεια», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του.

Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, και παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο γενικός διευθυντής του Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής. π. Βασίλειος Χαβάτζας, και ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Αλαμάνος.

Αν και ακόμα το εγχείρημα βρίσκεται στην αρχική του φάση, ο κ. Κόλλιας επισημαίνει ότι πρόκειται μόνο για την αρχή μιας συνεργασίας, καθώς το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει σκοπό να διευρύνει αυτή τη συνεργασία και να συμμετέχει σε περαιτέρω ενέργειες της Αρχιεπισκοπής και του Φιλόπτωχου Ταμείου, για να συνεισφέρει σε επιπλέον φιλανθρωπικές δράσεις.

 

Τρέχουν να προλάβουν το φετινό ραντεβού με την Εφορία!

Η συνεργασία μεταξύ του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Οικονομικού Επιμελητηρίου ήρθε σε πολύ κατάλληλη στιγμή, μιας και το 2016 σηματοδοτεί αρκετές αλλαγές στη φορολογία, αρχής γενομένης με τις πληροφορίες ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τον Φεβρουάριο και όχι μέσα στο καλοκαίρι, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι εν λόγω πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει υπονοήσει ότι, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για τον Φεβρουάριο, οι φετινές δηλώσεις θα υποβληθούν νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αυτό το γεγονός δίνει από μόνο του ώθηση στην παραπάνω συνεργασία να ολοκληρώσει τις διαδικασίες προετοιμασίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μιας και θα πρέπει να καλύψει ανάγκες. Αλλωστε, όπως μας ενημέρωσε το Φιλόπτωχο Ταμείο, μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχουν κάτι χειροπιαστό, καθώς το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μέσα στις γιορτές, όμως πολύ σύντομα θα ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τη λειτουργία του εγχειρήματος.

Ακόμη ένα μεγάλο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη συνεργασία είναι οι οικονομικές συμβουλές. Πλέον, οι δανειολήπτες αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας και οι αλλαγές που έρχονται στα «κόκκινα» δάνεια έχουν διογκώσει τον αριθμό των πολιτών που ζητάνε πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με το πώς να διαχειριστούν τα χρέη τους, αλλά και να επωφεληθούν από τυχόν «παραθυράκια». Αλλωστε, ήδη η Εκκλησία σε αυτόν τον τομέα είναι ενεργή, καθώς υπάρχουν Μητροπόλεις, όπως αυτή του Περιστερίου, που συνεργάζονται με δικηγόρους για να καθοδηγούν τους πολίτες σχετικά με οικονομικά θέματα. Μιας και αρκετές οικογένειες δυσκολεύονται να καλύπτουν το χρηματικό αντίτιμο για τέτοιου είδους συμβουλές, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προσφύγει στην Εκκλησία για βοήθεια.