Αρχική » Eκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος

Eκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος

από christina

Εκοιμήθη  ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος ο οποίος νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι.

Xθες τα σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν οτι είχε πεθάνει  μακαριστός Ειρηναίος γεγονός που διαψεύστηκε επισήμως  .Μάλιστα το πατριαρχείο κατηγορούσε τους δημοσιογράφους για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ο κατά κόσμον Μίροσλαβ Γαβρίλοβιτς γεννήθηκε στο χωριό Βίντοβα της πόλης Τσατσάκ, της Κεντρικής Σερβίας στις 28 Αυγούστου 1930. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 27 Οκτωβρίου 1959. Σπούδασε την Θεολογία στην Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου και μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή Αθηνών (1962-1963). Υπηρέτησε ως Καθηγητής του Θεολογικού Σεμιναρίου Πριζρένης (1959-1968). Στις 14 Ιουλίου 1974 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Μοραβικίου. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Σερβίας Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Ράσκας και Πριζρένης Παύλο, Σάμπατς και Βαλιέβου Ιωάννη και Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Νικόλαο. Στις 28 Μαΐου 1975 εξελέγη Επίσκοπος Νύσσης. Στις 22 Ιανουαρίου 2010 εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας.

Ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και εισήχθη απόψε σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC), ο Πατριάρχης αισθάνεται καλά, είναι απύρετος και δεν παρουσιάζει κάποια σοβαρά συμπτώματα.

Σημειώνεται ότι ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε χοροστατήσει  στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλοχίου, ο οποίος απεβίωσε από επιπλοκές του κορωνοϊού. Στην κηδεία του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου παρέστησαν επίσης όλοι οι αρχιερείς της Σερβικής Εκκλησίας ενώ προσήλθαν για να προσκυνήσουν το σκήνωμα χιλιάδες πιστοί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ