Αρχική » Σε κλοιό covid η Εκκλησία

Σε κλοιό covid η Εκκλησία

από christina

Η εισαγωγή του αρχιεπισκόπου κ.Ιερώνυμου στον Ευαγγελισμό τέσσερις μόλις μέρες μετά το θάνατο του μακαριστού μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Ιεραρχία ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσουν εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Παράλληλα “ανέτρεψε” και τις θεωρίες κάποιων που θεωρούσαν οτι οι αντιδράσεις για τον  covid-19 είναι υπερβολικές. 

Η υγεία του  κ.Ιερώνυμου ο  οποίος νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)  δεν ανησυχεί τους γιατρούς. Αρχικά   εισήχθη σε απλό δωμάτιο αλλά οι γιατροί αποφάσισαν να συνεχιστεί η νοσηλεία του σε ΜΑΘ για κάθε ενδεχόμενο.

Τις τελευταίες μέρες η Εκκλησία δοκιμάζεται λόγω του κορωνοϊού καθώς ιεράρχες , απλοί ιερείς  αλλά και μοναχοί είναι  θετικοί στον ιό, παρά τα μέτρα που είχαν λάβει.

Τραγική περίπτωση ο μητροπολίτης Λαγκαδά μακαριστός Ιωάννης ο οποίος αν  και εμφάνισε ήπια συμπτώματα στις 15 Νοεμβρίου έχασε τη ζωή του σε ηλικία  62 χρόνων.Κάποιοι υποστήριξαν οτι ο μητροπολίτης πήρε μέρος στη δοξολογία που έγινε στις 26 Οκτωβρίου στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη. Ήταν από τους Ιεράρχες που δεν είχε χαρακτηρίσει εγκληματική πράξη  τις θέσεις εκείνων των κληρικών που εμφανίζονταν ως αρνητές της μάσκας.

Τρείς μέρες νωρίτερα πάλι στη Θεσσαλονίκη πέθανε ο μοναχός Αγαθάγγελος ο Αγιορείτης σε ηλικία 81 χρόνων.

Από την αρχή της εμφάνισης του ιού έχασαν τη ζωή τους και τρείς ιερείς σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Κέρκυρα.Επίσης τη ζωή του έχασε και ενας ακόμη ιερέας 50 χρόνων στη Νάουσα.

Στον Έβρο και στη μονή Θεοτόκου Μάκρης μιας μοναχή 43 χρόνων πέθανε από τον ιό προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή.

Θετικοί στον ιό μητροπολίτες 

Εκτός του αρχιεπισκόπου τον τελευταίο μήνα θετικοί στον ιό εμφανίστηκαν οι μητροπολίτες Ιερισσού κ.Θεόκλητος (ήταν κατά των αυστηρών μέτρων), ο Καλαβρύτων  κ.Ιερώνυμος ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο, ο Κίτρους κ.Γεώργιος ,ο πρώην Καλαβρύτων κ.Αμβρόσιος και ο επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ο μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων νόσησε αλλά κάτι τέτοια διαψεύστηκε από την μητρόπολη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και μητροπολίτης  νέος σε ηλικία είχε νοσήσει χωρίς συνέπειες το προηγούμενο διάστημα.

Εκτός των Ιεραρχών  θετικές στον κορωνοϊό βρέθηκαν 9 μοναχές του Αγίου Ιωάννου Βερίνου αλλά και οκτώ μοναχές της μονής του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά. 

Μεγάλο αριθμό κρουσμάτων είχαμε και στο Άγιο Όρος το οποίο παραμένει κλειστό για τους προσκυνητές.

θετική στον κορωνοϊό έχει βρεθεί και μοναχή στα Μετέωρα ,όπως επίσης και ένας ιερέας στη Δυτική Μαγνησία.

Με αφορμή τα κρούσματα στο χώρο της Εκκλησίας  άρχισε και πάλι ένας νέος κύκλος συζητήσεων για το αν θα πρέπει να διακοπεί ή να αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας με  τους Ιεράρχες να θεωρούν κόκκινη γραμμή οποιαδήποτε απαγόρευση .

Αντίθετοι είναι και με το να παραμείνουν κλειστοί οι ναοί την περίοδο των γιορτών με τον ΙΣΚΕ να ζητά- πριν την εισαγωγή   του στον Ευαγγελισμό -να αντιδράσει και να ζητήσει το άνοιγμα των ναών. 

Εδω θα πρέπει να αναφερθεί και η εκδημία του Πατριάρχη Σερβίας κ.Ειρηναίου αλλά και του μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου,Μάλιστα ο Ειρηναίος συμμετείχε στην κηδεία του Αλφιλόχιου μαζί με χιλιάδες πιστών. 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ